La un an cu Klaus, Președintele-Bască…

scurt pe 31. Cum am lipsit din țară pe 16 noiembrie, momentul în care s-a împlinit un an de mandat Iohannis (de fapt, ziua în care a câștigat alegerile, pentru că mandatul l-a preluat efectiv în decembrie 2014), scriu cu câteva zile întârziere.

Oricum, grabă nu-i… Cum a fost primul an? Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Până acum, Iohannis a fost ca apa sfințită. Vorba ceea: „nu face nici rău, nu face nici bine”. Ceea ce, per ansamblu, dă totuși cu plus. De ce? Doar încercați să vă închipuiți cum ar fi fost ultimul an cu Victor Ponta la Cotroceni! Dacă-l privim pe Iohannis în baza fundamentului medical „primum non nocere” („în primul rând să nu faci rău”) ajungem la plusul despre care vorbesc.

Fotografie din noiembrie 2014, în redacția ReporterVirtual.ro

Fotografie din noiembrie 2014, în redacția ReporterVirtual.ro


scurt pe 32. În primul rând omul s-a străduit și a reușit, lucru pe care îl promisese solemn, să stea în limitele Constituției într-un stil pe care unii îl califică totuși drept rigid în comparație cu manifestările fostului președinte.

În al doilea rând – și cel mai important – Iohannis a lăsat Justiția să-și facă treaba, într-o țară în care curățenia generală e abia la început. Și nu numai că a lăsat-o să-și facă treaba, ci a și încurajat-o, prin declarații și prin fapte, cu fiecare ocazie. Și revin din nou la o ipotetică Președinție deținută de Victor Ponta: credeți că, dacă el ar fi fost la Cotroceni, lucrurile s-ar fi desfășurat la fel în această privință?!

traian-basescu2-300x200Pe de altă parte, Iohannis n-a reușit încă să iasă din umbra lui Traian Băsescu și se află într-o situație oarecum imposibilă față de zonele extreme ale electoratului, „băsiștii” și „anti-băsiștii”. Fiecare dintre cele două categorii îi raportează automat orice gest la predecesorul său. Susține ferm anti-corupția, sar „anti-băsiștii” că e la fel ca fostul președinte. Nu taxează nu știu ce gest parlamentar, sar „băsiștii” că are blat cu PSD… Între cele două zone însă (unde se află mulți ziariști, de aceea fiind și așa de vizibile) se află o mare masă tăcută, cea care încă îi asigură noului președinte o mare încredere în sondaje după primul an de mandat, o masă sătulă de scandal și de război politic steril, dar o masă care se află totuși în așteptarea unor gesturi majore. Depinde acum doar de Iohannis dacă va fi în stare să le facă sau nu. În primul an a învățat la locul de muncă, cum s-ar zice, și nimeni nu poate contesta asta. Nimeni nu se naște președinte. E nevoie de un an – doi să deprinzi această nouă „meserie”. Au trecut prin această etapă și Traian Băsescu, și Ion Iliescu. Cât despre Emil Constantinescu, pentru el etapa asta a durat tot mandatul…


scurt pe 33. L-aș mai putea supranumi pe Iohannis Președintele-Bască!

Tace, de ce tace? Vorbește, de ce vorbește? Nu face, de ce nu face? Face, de ce face? Și așa mai departe. Adică, dacă ai bască, de ce ai bască, dacă n-ai, de ce n-ai?! O paradigmă din care va ieși probabil cu timpul.

Ciolos-300x169Odată cu instalarea Guvernului Cioloș, și Iohannis intră în altă etapă. E un guvern pe care și l-a asumat pe față în ultimele zile, un guvern pe care l-a impus practic partidelor, care au bătut strategic în retragere după manifestațiile de stradă.

Abia de-acum, rolul lui se schimbă față de anul de conviețuire cu guvernarea PSD-Ponta. Așa că, de fapt, e greșit să facem un bilanț acum, în noiembrie 2015. Cu totul altfel va sta situația peste un an, în noiembrie 2016, când vom putea vorbi cu adevărat despre ce este, cum este și ce a făcut Klaus Iohannis.

***

P.S: Pentru cei care întreabă, DA, sunt același jurnalist care a scris în octombrie 2014 articolul viral <<Un „NU” hotărât lui Klaus Iohannis! De ce nu e bun „neamțul”>>. Și NU, nu mi-am schimbat părerea!


(Rubrica SCURT PE… 3 poate fi citită și pe ReporterVirtual.ro)

3 gânduri despre „La un an cu Klaus, Președintele-Bască…

  1. Și totuși dl. KJ a reușit, lent, menținându-se în limitele Constituției, să ofere oarecare speranțe. De ordine economică și juridică. Nominalizarea dlui Cioloș este o mică izbândă și un început. Să mai vedem, acordând creditul legat de faptul că nu există om (și nici președinte) perfect.
    Iar comparația cu dl. Băsescu este neavenită – nu poate fi comparat un personaj taciturn dar civilizat cu un mitocam inteligent…

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s