Salvarea Greciei, pe înțelesul tuturor. DE CE Germania a lăsat-o mai moale. Din înfruntarea greco – nord-europeană câștigă… Statele Unite!

„Îmi permit și un pronostic (cunoscând lucrurile ceva mai bine decât cei care se îndeletnicesc cu bla-bla-ul de dimineață până seara): Grecia nu va ieși nici din UE, nici din zona euro. „Grexit” e un scenariu care va rămâne ficțiune. Noul guvern grec va ajunge la un acord cu creditorii internaționali după ce ambele părți vor ceda câte ceva. În câteva luni, apele se vor limpezi”

Scriam aceste rânduri pe 26 ianuarie 2015. Dovada se află aici. Îi rog pe isterici, fie pro, fie contra Greciei să se oprească aici. Pe toți ceilalți vă invit la lectură:

caricatura

Bref: Noaptea trecută, Parlamentul de la Atena a votat cu o largă majoritate (229 „pentru” din 300) acordul pentru un al treilea bailout acordat Greciei.

Așadar nu va curge sânge. Spre tristețea unora care și-l doreau cu o frenezie demnă de o cauză mai bună. Vinerea trecută, dar și sâmbătă, după reuniunea cu scântei a Eurogrupului, procentul celor care pariau deja pe un Grexit sigur se apropia de 100%. De ieri deja Grecia nu mai face primul titlu al televiziunilor internaționale. A căzut pe locul doi sau chiar pe trei, după alte subiecte, cum ar fi Acordul nuclear cu Iranul.Acordul a trecut fluierând și prin Parlamentul francez. Urmează alte 7 adunări naționale din cele 19 ale eurozonei, acolo unde Constituția obligă la votul parlamentar pentru un asemenea acord. Comentatorii germani afirmă că documentul nu va întâmpina probleme nici măcar în Bundestag, acolo unde Angela Merkel beneficiază de o majoritate confortabilă.

Grexit, un experiment geo-strategic cu consecințe imprevizibile

Pe ce mă bazam când scriam rândurile de mai sus în urmă cu 6 luni, atunci când toată lumea paria mai ceva ca la fotbal pe un Grexit?

Pe un fapt simplu: Uniunea Europeană nu-și poate permite luxul unui experiment geo-strategic în situația economică, politică și militară globală din acest moment. Grexit-ul nu era doar o chestiune financiară, ci cu mult mai mult. Ar fi fost…

CONTINUAREA, AICI

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s