„Vine războiul!”… Cine ne vrea tinerii la oaste

Un val de panică a cuprins opinia publică în ultima săptămână. Și nu întâmplător, pentru că mai multe site-uri, întâi unele mici, dar care au fost preluate apoi de site-urile mari de știri, au anunțat că armata recrutează tineri între 20 și 35 de ani.

armata

Au fost prezentate diferite „dovezi”, însoțite de titluri alarmiste, în special în presa patronată de Ghiță & Voiculescu, precum „Armata redevine obligatorie în România”, „Avem dovada! Au început recrutările în România!” sau „ARMATA devine OBLIGATORIE pentru bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani”.

Fenomenul a luat o asemenea amploare, ajungând și în discuția unor televiziuni de știri, încât astăzi MApN a fost nevoit să anunțe clar că știrile sunt false.

Să luăm de pildă exemplul de mai jos. Cum arăta în urmă cu o oră site-ul evz.ro, unul dintre site-urile de știri importante din România. Iată:

1

Știrea privind comunicatul MApN cu titlul „Ministerul Apărării din România a anunţat ACUM. Ce se întâmplă cu recrutările tinerilor” a fost publicată astăzi, în urmă cu câteva ore, însă linkul buclucaș de deasupra, care te duce la site-ul televiziunii România TV (un schimb de link-uri evz.ro – rtv.net) și care conține unul dintre titlurile care au stârnit panică, „ARMATA devine OBLIGATORIE pentru bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani”, zace pe homepage de… trei zile!

Dacă mergi pe linkul de la rtv.net, titlul alarmist nu se mai regăsește. Textul a fost schimbat astăzi, în urma comunicatului MApN, și sună așa, mult mai aproape de realitate: „În caz de război cu Rusia, românii între 20 şi 35 de ani ar putea fi înrolaţi. Ce spune MApN”. Deci doar „în caz de” și „ar putea fi”…

Ce spune acum textul de pe rtv.net:

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a publicat recent in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi.

Și, ca totul să fie mai „spicy”, jurnaliștii lui Sebastian Ghiță adaugă un intertitlu grăitor: „NATO suplimentează forţele aeriene, navale şi terestre în Europa de Est din cauza crizei din Ucraina”. Aha!

O „știre” veche de un an…

Doar că „recent” înseamnă… 28 aprilie 2014! Și iată cum o știre veche de un an devine sursa de ultimă oră a unei panici generalizate.

De fapt, modelul cu pricina a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 și reprezintă o … (Continuarea, AICI)

Un gând despre „„Vine războiul!”… Cine ne vrea tinerii la oaste

  1. Sunt dur in cuvinte si puteti sa nu postati acest comment : Sa fut in gura presarii si presa care doreste un razboi . Aceste scursuri anitiromanesti , fac jocul rusilor sau te miri ce javre . In mintea lor un razboi e ca joaca in calulator in care ai 2-3 vieti. Si sunt sigur ca toti labagii astia si cei care-i sustin , nu vor face parte din tinerii ‘ recrutati ‘ si care vor purta greul . Si nici fii lor sau alte hahalere . Prefer sa plec din tara aceasta si sa nu mai aud in veci de numele de roman .

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s