Misiune: Traian Băsescu sub anchetă

Scandalul în care a fost târât președintele Băsescu de către fratele său, Mircea, e doar la început. Ca dovadă stau primele pagini ale ziarelor de astăzi, care deschid toate cu acest subiect fierbinte, cu implicații politice, financiare, penale și mediatice. Din păcate pentru el, Traian Băsescu a ajuns, iată, „vedetă”, pe final de mandat. Astăzi, trei ziare, trei perspective:

01 advCotidianul „Adevărul” a identificat „călcâiul lui Ahile” în cazul șefului statului: fratele său. Ziarul titrează în deschidere – „Mircea, călcâiul lui Traian” și face o trecere în revistă a problemelor cu legea ale acestuia. Materialul este scris de corespondenții de la Constanța, care cunosc bine personajul, și se ocupă de „cariera” lui Mircea Băsescu încă dinainte de 1989. O notă bună pentru fotografia din deschiderea ziarului:

„Postura în care a ajuns, cea de arestat, fratele mai mic al preşedintelui României pare incredibilă. Mircea Băsescu sau „M.B.-ul“, cum i se spunea, era un personaj-cheie al Constanţei. După ce Traian Băsescu a devenit preşedinte, dimensiunile influenţei sale au crescut exponenţial. Telefoanele sunau non-stop la Mircea Băsescu, iar la uşa lui se făcea coadă pentru consultări. Lui Mircea Băsescu i se atribuiau deciziile importante luate pe teritoriul Portului Constanţa şi al Partidului Democrat condus de fratele său”.

02 evz„Evenimentul zilei” de astăzi vine cu „patru pagini cu informații despre cel mai arzător subiect”, plus două editoriale, reunite sub un titlu care ocupă jumătatea superioară a primei pagini de astăzi: „Ia Scandalul Mondialu’”:

Redactorul-șef al ziarului, Simona Ionescu, scrie: „O întrebare care trebuie pusă: S-a încercat compromiterea şefului statului? E greu pentru un ziarist să dea răspuns clar la acestă întrebare, însă ea se ridică fără dubii atunci când ai tabloul larg al întregii poveşti cu privire la „Scandalul Bercea Mondial”, în care personaj principal a fost desemnat Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României. Cronologia faptelor, pe care vă invit să o citiţi cu mare atenţie, vine să completeze tabloul acestui mare scandal ce are ca ţintă, de fapt, forţarea demisiei preşedintelui şi terfelirea Justiţiei”.

Mai semnalăm editorialele scrise astăzi de Ion Cristoiu („Justiția și-a văzut de treabă în cazul Bercea Mondialu, tocmai pentru că Mircea Băsescu a fost mituit ca să intervină”și Dan Andronic („Hora lui Mondialu’, cântată la ţambalul lui Dan Voiculescu”).

untitledPentru „Jurnalul Național”, linia e clară. La fel și ținta: Traian Băsescu. Care este vinovat, deși, încă, Justiția este departe de a se pronunța în cazul fratelui său, iar eventuala vinovăție a fratelui nu implică, automat, și o… vină de familie, de nume comun. Cum vrea să scape Băsescu de anchetă, titrează ziarul lui Voiculescu, care încearcă să forțeze implicarea președintelui și o eventuală chemare a sa în fața anchetatorilor:

„Deşi are ce povesti anchetatorilor, preşedintele Traian Băsescu încearcă din răsputeri să se ţină cât mai departe de acuzaţia de trafic de influenţă adusă fratelui său, Mircea Băsescu, arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost denunţat la DNA de Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondialu’. Atât în declaraţia de presă de joi, cât şi într-un interviu postat duminică pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu a afirmat că a aflat anul trecut de la fratele său că este şantajat şi i-a cerut atunci să meargă imediat să informeze instituţiile statului. Practic, şeful statului s-a autodenunţat recunoscând că ştia de mai mult timp despre şantajul în care este implicat Mircea Băsescu. Şi este puţin probabil să nu fi ştiut şi de ce îl şantajează”.

***

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s