Cum mă face praf azi Ion Cristoiu în EVZ

>> DESPRE O NOUĂ BISERICĂ: BISERICA ADORATORILOR LUI KLAUS IOHANNIS. Ion Cristoiu îmi dedică astăzi editorialul de pe prima pagină a „Evenimentul zilei”. Mie și rubricii mele de ieri dimineață, intitulată „Când EVZ și Jurnalul își dau mâna… Inamicul public nr. 1: neamțul!”.

evz„Îmi dedică” e un eufemism potrivit respectului pe care i-l port domniei sale. De fapt, îmi trage un perdaf strașnic bănuindu-mă de gânduri care nu mi-au trecut niciodată prin cap. Nu-i bai, nu mă pot supăra pe Ion Cristoiu, primul meu șef în presă, în 1992, și omul cu care colaborez și acum și voi colabora și pe viitor pe Reporter Virtual. Totuși simt nevoia câtorva explicații, pe scurt:

Maestre, surprinderea mea în fața ofensivei totale pe care presa a declanșat-o ieri, simultan, împotriva lui Klaus Iohannis – presa roșie, presa maro, presa verde, presa independentă, toată presa – a fost reală, nu simulată. Sigur, putem dezbate la nesfârșit resorturile acestei întâmplări.

Sigur că EVZ și Jurnalul Național s-au întâlnit ieri, întâmplător și rar, pe un teren comun, dar venind din direcții total diferite. Departe de mine gândul să insinuez o „înțelegere mediatică” între cele două gazete, fie și numai pentru că știu sigur că, în contextul actual, vorba lui Moromete, „așa ceva nu există!”… Dar, totuși, nu mă pot opri din mirarea stârnită de virulența cu care e pus în insectar de un om care, deocamdată, nu-i candidat la Președinție. Nu-i nici măcar președinte al PNL. E un cetățean aspirant. Încă…

Pe de altă parte, când toată presa se aliniază într-o direcție, chiar dacă, repet, din motive diferite, simt nevoia să-mi pun niște întrebări.

Scrie Ion Cristoiu astăzi în editorialul său intitulat „Bisericii Adorarea lui Băsescu îi ia locul Biserica Adorarea lui Iohannis!”:

– „Chiar dacă, abil, vîră pe fir un parcă, Adrian Halpert se grăbește să insinueze existența unei înțelegeri transredacționale pentru ”dărîmarea mediatică” a lui Klaus Iohannis”.

Nu, Maestre, n-am insinuat deloc „existența unei înțelegeri transredacționale”. Am explicat mai sus. Cu atât mai puțin între ziarul unde publicați editoriale și ziarul lui Dan Voiculescu!

– „Evenimentul zilei se mulţumeşte să consemneze dezvăluirile făcute de Crin Antonescu la Realitatea TV luni seara”

Aici, mi-aș permite să fac o precizare: Crin Antonescu a fost nuanțat la Realitatea. Nu direct, bolovănos, cum a preluat ieri subiectul EVZ pe prima pagină. Știm amândoi foarte bine, Maestre, ce flotări pot face jurnaliștii cu declarațiile politicienilor și cum le pot pune cap la cap astfel încât să servească unei construcții a mesajului pe care vor să-l transmită ei opiniei publice. Și asta fără să le denatureze!

– „A pune în aceeaşi oală cele două gazete numai pentru a-ţi ieşi teza unei Conspiraţii mediatice împotriva lui Klaus Iohannis, înseamnă, din partea lui Adrian Halpert, dacă nu o mică ticăloşie, atunci o mare prostie”.

Nu mi-aș permite niciodată, domnule Ion Cristoiu, spre deosebire de alți confrați cu care ați lucrat, să vă jignesc. Deci nu voi comenta acest pasaj… Voi spune doar că nu eu am pus în aceeași oală cele două gazete. S-au pus singure, prin abordare, prin titluri, prin alegerea subiectului.

– „Efortul lui Adrian Halpert de a mă fixa într-o conspiraţie împotriva Neamţului m-a pus pe gînduri (…) Aflu, deodată, că fostul meu coleg de la Evz, pe care l-am apreciat de-a lungul timpului, poate crede despre mine, Ion Cristoiu, că mă pot preta la o jegoşenie precum participarea la o Conspiraţie împotriva unui politician?”

Cred că este limpede din cele scrise mai sus că nu pot crede așa ceva despre dumneavoastră. Pur și simplu, editorialul pe care îl trimiteți zi de zi ziarului a servit ieri subiectului principal, așa că a fost luat de la locul lui tradițional, stânga-sus sub bulină, și vârât într-un grupaj încadrat de un chenar gros.

– „Oare de ce?“ se întreabă în debutul textului Adrian Halpert. Pentru a ne răspunde în final: „După lectura presei din această dimineaţă îmi permit o consideraţie de ordin personal: Ponta se teme. Se teme rău!“ Aşadar, articolul meu a fost comandat de Victor Ponta!”

După această considerație, cea cu Victor Ponta, am mai scris ceva: „Dar nu numai el. Nici dinspre zona PMP, lăsată pe-afară de alianța PNL-PDL, murmurele nu sunt prea plăcute la adresa neamțului…”. Dar n-are nicio importanță. Nu înseamnă că, dacă vă puneți întrebări asupra persoanei lui Klaus Iohannis, sunteți înregimentat fie în tabăra lui Victor Ponta, fie în cea a Elenei Udrea. Doamne Ferește! Cum să-mi închipui eu, Maestre, că articolul dvs „a fost comandat de Victor Ponta”, când sunteți unul dintre cei mai virulenți critici ai premierului în presa românească? V-ați grăbit să trageți o concluzie. Eu n-am tras concluzii, mi-am pus doar întrebări. Poate mă refeream la „Jurnalul Național”…

– „După lectura textului lui Adrian Halpert, îmi permit şi eu „o consideraţie de ordin personal“: Bisericii Adorarea lui Băsescu îi ia locul Biserica Adorarea lui Iohannis. Și printre primii enoriași ai noii Biserici se numără și Adrian Halpert!”

Poate vă veți fi lămurit astăzi, din cele scrise mai sus, că nu mă număr printre enoriașii niciunei „Biserici”. Sunt un ciudat din punctul ăsta de vedere, nu mă închin niciunei icoane politice și deseori am acceptat cu umor tăcut strădania unora de a mă include în vreo strană. Chiar dacă veți continua să mă fixați drept unul dintre primii sectanți ai noii Biserici politice menționată de dvs, vă spun ceva: nu mă voi repezi să-l împung pe neamț cu penița (mă rog, cu tastele calculatorului). Aștept să văd ce are de oferit. Să-i analizez vorbele, faptele, atitudinile. Așa mi se pare corect!


>> VIZIUNEA LUI PONTA, TRANSMISĂ ÎN „ADEVĂRUL” PRIN TROMPETA PERSONALĂ: KLAUS IOHANNIS, AMICUL RUȘILOR… La final, vă semnalez spre lectură un „articol” din cotidianul„Adevărul” de astăzi, apropos de ofenisvă mediatică și apropos de temerile lui Victor Ponta.

advSe intitulează „Klaus Iohannis: pe placul Rusiei, dar împotriva intereselor României” și este scris de trompeta primului-ministru, purtătorul de cuvânt Mirel Palada. „Sociologul” (?!) iscălește în „Adevărul” – nu știu în ce calitate – un text împiedicat, dar care ne oferă coordonatele campaniei șefului său direct.

Despre talentul lui Palada ne edificăm rapid, din prima propoziție a textului, de o platitudine dezarmantă:„România se află într-un context internaţional complicat”. Iată un extras din compunerea sa:

„Din partea unui previzibil candidat la alegerile prezidenţiale, afirmaţiile domnului Iohannis riscă să stârnească îndoială în privinţa partenerilor externi ai României (…) În acest context, în condiţiile în care procesul de exploatare a gazelor de şist se desfăşoară în siguranţă şi sub stricta supraveghere a autorităţilor, dorinţa domnului Iohannis de a cumpăra gaze de la ruşi este una nu numai inutilă, dar şi periculoasă (…) Klaus Iohannis, la primii paşi în politica naţională, face nu doar paşi greşiţi, dar ameninţă şi securitatea României. Sper ca acei români vrăjiţi de nemţitatea serioasă a d-nului Iohannis să îşi dea seama la ce pericole ne expune acesta, cel care dintr-o dată îşi doreşte să devină Preşedintele României cu orice preţ, chiar şi împotriva interesului naţional”.

***

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Reclame

Un gând despre „Cum mă face praf azi Ion Cristoiu în EVZ

  1. Pingback: Ce au scris ieri liderii de opinie din România despre politică, economie și viața noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s