Udrea, bârna din ochiul lui Băsescu (actualizat)

Partidul președintelui a luat 6,21% la scrutinul popular de duminică. Nu e rău… E foarte rău! De ce, în raționamentul următor…

basescu udreaComentariile pe marginea scorului scos de Partidul Mișcarea Populară s-au împărțit în două: cele împăciuitoare, ale fanilor, și cele acide, ale dușmanilor. Primii spun că scorul e bun pentru un partid înființat de numai câteva luni. Ceilalți afirmă că scorul e dezastruos și reflectă prăbușirea politică a președintelui Băsescu.

Cum nu fac parte din nicio categorie dintre cele enumerate mai sus, cred că pot judeca la rece, fără patimi.

L-am auzit astăzi pe Traian Băsescu, la Aeroportul Otopeni, spunând că „e un scor bun pentru un partid care s-a înregistrat pe 29 ianuarie 2014”. S-a auzit ca un ecou al Elenei Udrea, liderul de facto al PMP, care scria pe Facebook despre scorul care le-a permis accederea în PE că este „un succes pentru un partid care are trei luni de la înființarea oficiala”. Probabil a uitat că, înainte de scrutin, vorbea des despre un scor cu două cifre. Au fost două, dar după virgulă…

Dacă ar fi fost vorba despre „un partid” – așa cum spune președintele – o formațiune politică oarecare, aș putea să fiu de acord cu Băsescu & Udrea. Însă nu este așa. PMP nu este un partid oarecare. Este chiar PARTIDUL PREZIDENȚIAL. Asumat pe față de Traian Băsescu și susținut prin toate puterile, forțând chiar și limita Constituției!

Din acest punct de vedere, acest 6,21% – mai mic decât scorul obținut de UN OM, Mircea Diaconu (6,81%) – este un dezastru. Iar acest dezastru are două componente:

1. Indică sfârșitul lui Traian Băsescu ca locomotivă politică.

2. Anulează orice pretenții ale PMP și Elenei Udrea de a pune condiții într-o eventuală construcție de dreapta și de a emite pretenții în privința candidaturii la prezidențialele din noiembrie.

Referitor la acest ultim aspect, doamna Udrea nu pare a fi conștientă de ceea ce s-a întâmplat. O s-o citez, tot de pe Facebook, atunci când afirmă că „hai să vedem fiecare bârna din ochiul propriu înainte de a vedea paiul din ochiul celuilalt”. Adresarea este către celelalte partide de dreapta… Nu numai că nu este conștientă de ceea ce s-a întâmplat pe 25 mai, dar pare că nu a înțeles absolut nimic!

Dacă este să vorbim despre vreo bârnă în ochiul cuiva, atunci afirm cu tărie că Elena Udrea este chiar bârna din ochiul lui Traian Băsescu!

Bagajul negativ de imagine pe care îl care doamna Udrea după dânsa a cântărit prea greu, chiar și cu ajutorul disperat al președintelui. Să ne amintim că în sondajele de opinie din acest an Traian Băsescu se bucura de o încredere undeva la 20%, superioară celei minime la care ajunsese în 2012. Mai mult, dacă ne uităm la scorul scos de PDL + PMP (partidele care au gravitat, într-un fel sau altul, mai demult sau mai recent, în jurul președintelui), este  pe acolo: 12,23% + 6,81% = 19,04%…

Tocmai de aceea cred că președintele mai are potențial politic și poate juca un rol pe zona de dreapta. Cu o condiție însă: să renunțe la orgoliile sale și la preferințele/ simpatiile personale. Nu era și nu este momentul ca Elena Udrea să joace un rol major pe scena politică românească. Președintele nu a înțeles acest lucru.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla: va prefera să se scufunde împreună cu ea, cu doamna Udrea, sau i-a mai rămas vreun pic din proverbialul său instinct de animal politic?

 

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s