Și-a plecat Americanu’… Ce-a zis? Ce-a zis?!

>> „CA DOI PORUMBEI” – POZA ZILEI VINE DIN EVZ. „Și abia plecă Americanu’/ Ce mai freamăt, ce mai zbucium”… Ați recunoscut, desigur, parafrazarea după Scrisoarea a III-a. Azi, primele pagini ale ziarelor sunt pe bază de Biden. Ce-a făcut. Ce-a zis. Cum s-a mișcat. Care e semnificația gesturilor. Cum avea cuta la pantaloni. Încotro s-a uitat…

evzNăpădiți de complexele noastre de popor mic, căutăm indicații ascunse chiar și acolo unde ele nu există. Și fiecare interpretează o vorbă, o ocheadă, un pas după cum îi convine.

Poza zilei – se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte – vine astăzi de pe prima pagină a „Evenimentului zilei”, care titrează „Biden i-a mulțumit lui Băsescu pentru anticorupție și i-a dat lui Ponta o lecție de stat de drept”:

„Vicepreședintele SUA i-a transmis lui Băsescu că îi va lipsi după terminarea mandatului și a lăudat ANI și DNA pentru performanțele atinse. Vicepreședintele SUA, Joe Biden, i-a transmis președintelui Traian Băsescu că el, președintele SUA, Barack Obama, și poporul american apreciază eforturile personale ale acestuia pentru consolidarea statului de drept. Biden a spus că „alianţa este mai puternică” şi datorită lui Traian Băsescu.Vicepreședintele SUA a fost și la Guvern, unde i-a dat premierului Victor Ponta o lecție despre statul de drept. Vă prezentăm cele mai importante declarații făcute de Joe Biden, ieri, la Palatul Cotroceni și la Palatul Victoria”.


>> ZIARUL LUI VOICULESCU CITEȘTE „FIRMANUL DE LA WASHINGTON”. Ei bine, dacă EVZ a văzut o atitudine drăgăstoasă față de Băsescu și una rece față de Ponta, „Jurnalul Național” a văzut lucrurile – mare surpriză! :) – din cu totul alt unghi.

untitledPentru ziarul lui Voiculescu, care publică un text lacrimogen pe prima pagină – „Prietenul Biden are o dramă în suflet” – vicepreședinte SUA i-a dat lui Ponta binecuvântarea pentru Președinție. Nu contează că a fost o gafă („Mr. President” – se întâmplă), subliniată ca atare și în Comunicatul Casei Albe, JN a citit în stele că America „l-a numit” deja pe VVP la Palatul Cotroceni…

Ce-i lipsește ziarului întru întărirea argumentației sale, prin care citește „firmanul de la Washington”, este o poză precum cea publicată de EVZ, care cam spune contrariul…

„Mesajele discrete au fost și ele lămuritoare. Biden l-a descărcat pe Băsescu de gestiunea Președinției cu vorbe poleite în aur și miere, dar evidente pentru un „bye-bye”. La Palatul Victoria l-a apelat pe Ponta cu o calitate de perspectivă – „domnule președinte”. Am asistat în decurs de câteva zeci de minute la citirea firmanului de la Washington: mazilire pentru Băsescu, numire pentru Ponta”.


>> CEL MAI PUTERNIC MESAJ ANTICORUPȚIE TRANSMIS VREODATĂ DE SUA. Cotidianul „România liberă” de astăzi este mai rezervat și nu împarte verdicte în titluri, precum în exemplele anterioare. Ziarul se mărginește să redea declarațiile făcute de vicepreședintele SUA.

rlPână la urmă, aceasta este atitudinea corectă. Decalrațiile vorbesc de la sine pentru cine trăiește în România. Nu mai este nevoie de nicio interpretare. Iată titlul principal: „Joe Biden: corupția pune în pericol securitatea națională”

În cel mai important discurs ținut în fața societății civile și a oficialilor români în cele două zile ale vizitei sale la București, vicepreședintele american Joe Biden a ales să vorbească în termenii cei mai lipsiți de echivoc despre importanța combaterii corupției pentru securitatea națională, independența, prosperitatea și sănătatea unei țări. Este cel mai puternic mesaj anticorupție transmis vreodată României de la cel mai înalt nivel al administrației americane (…) Consecvent cu toate mesajele transmise de administrația americană până acum, dar și de Comisia Europeană, Biden a ținut să le aducă un omagiu public instituțiilor care s-au aflat în fruntea luptei împotriva corupției”.

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Un gând despre „Și-a plecat Americanu’… Ce-a zis? Ce-a zis?!

  1. Pingback: Ce au scris ieri liderii de opinie din România despre politică, economie și viața noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s