Cum se minte la Intact. În grup…

Grupul de presă patronat de Dan Voiculescu, Intact Media Group, deformează orice adevăr, după nevoi, cu o frenezie demnă de o cauză mai bună. Albul poate fi negru și invers și, deși afară este zi, Antena 3 te poate convinge că este noapte. Un exemplu de ieri:

0Este vorba despre urmărirea penală a lui Ioan Bendei, administrator RCS&RDS, al cărui denunț a dus la întocmirea Dosarului de șantaj al Antenelor.

În acest dosar, Directorul general al Antena Group, Sorin Alexandrescu, a fost arestat preventiv, iar acum este trimis în judecată împreună cu Dan Voiculescu și cu fiica acestuia, Camelia Voiculescu. Cauza se află pe rolul instanței.

Antena 3 și Jurnalul – știrea falsă

>> A fost mai întâi Antena 3, care a anunțat că „Ioan Bendei, fostul administrator RCS&RDS, este urmărit penal pentru că ar fi ticluit probe nereale”:

„Fostul administrator RCS&RDS, Ioan Bendei, este urmărit penal pentru inducerea în eroare a anchetatorilor. Bendei este cercetat pentru că ar fi ticluit probe nereale în dosarul presupusului dosar de şantaj. Fostul şef RCS&RDS este urmărit penal ca urmare a unei plângeri depuse de Sorin Alexandrescu pentru denunţ calomnios. Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat, marţi, la Antena 3, că “ticluirea de probe mincinoase înseamnă prezentarea de fapte şi de împrejurări care sunt contrar realităţii şi prin intermediul cărora s-a urmărit influenţarea unor decizii ale organelor judiciare în sensul învinuirii unei persoane nevinovate”.

Știrea reală este că Antenele au făcut plângere, nu că Bendei este urmărit penal, dar să trecem mai departe…

>> A venit, apoi, „Jurnalul Național”, care a preluat știrea și i-a dat o interpretare pe placul patronului Dan Voiculescu. Titlul a fost următorul: „Bendei – urmărit penal! Dosarul <Șantajul> cade!”:

„O dată ce se va dovedi în instanţă că Bendei a “fabricat” probe şi a indus în eroare Justiţia, dosarul “Şantajul” se transformă într-o gravă eroare. Se adevereşte astfel că s-a continuat într-o formă extrem de gravă agresiunea împotriva trustului de presă şi a ziariştilor incomozi regimului Băsescu”. 

Multe semne de exclamare în titlu menite să-l ducă pe cititor spre o singură concluzie: din nou, Voiculescu este nevinovat și victimă a „tiranului” de la Cotroceni. Doar că distanța de la titlu la text este cât cea de la pământ la Lună. Ni se spune „O dată ce se va dovedi în instanţă”… Păi mai e mult până departe dacă Bendei e în faza cercetării penale. S-ar putea, foarte bine, să nici nu fie trimis în judecată! Și atunci? Și dacă se va dovedi ce visează JN, atunci „dosarul “Şantajul” se transformă într-o gravă eroare”… Ați vrea voi! Asta o stabilește instanța, nu vreun scrib plătit cu două-trei luni întârziere de către Dan Voiculescu. În plus, indiferent de ce va fi în dosarul lui Bendei, celălalt dosar, cel al „Șantajului”, merge mai departe, doar judecătorii putând decide dacă, vorba lui Porumboiu cel tânăr, a fost sau n-a fost…

Parchet: „Așa se procedează în toate cazurile”

Dar să vedem cum stau lucrurile de fapt.

mediafaxIată ce scrie agenția Mediafax despre același caz:

„”Urmărirea penală a fost începută in rem, în baza articolului 268 Cod penal, care se referă la inducerea în eroare a organelor judiciare. Conform cu prevederile legale, aşa se procedează în toate cazurile, se deschide un dosar penal faţă de faptă”, a precizat Parchetul despre dosarul constituit la Secţia 17 de Poliţie din Capitală”.

Așadar, Bendei nu este urmărit penal, ci este cercetată fapta, în urma plângerii, „așa cum se procedează în toate cazurile”. Deci, cu atât mai puțin este vinovat, iar Dosarul Șantajul nu „cade”, cum fierbinte și-ar dori Intact…

Procuror: „Nu există niciun suspect în cauză”

Astăzi, „Evenimentul zilei” face o cercetare mai aprofundată asupra aceluiași caz. Să vedem ce scriu jurnaliștii de la EVZ:

logo-evzAstfel, s-a constatat că nu există niciun suspect în cauză. Polițiștii fac verificări privind fapta reclamată, ei au început urmărirea penală față de faptă, dar nu au propus această soluție și procurorilor, cei care efectiv confirmă începerea urmăririi penale într-un dosar:„Plângerea domnului Sorin Alexandrescu a fost înregistrată pe 28 martie 2013, la Secția 17 Poliție. Din 3 aprilie, este în cercetare. La 8 aprilie 2014, a început urmărirea penală față de fapta reclamată, nu avem niciun suspect în cauză. Este o procedură standard, care se aplică la orice plângere înregistrată la Poliție. Cercetările continuă. În funcție de indiciile descoperite, se va da o soluție legală. Dosarul nu a ajuns la noi cu propunere de începere a urmăririi penale față de vreo persoană”, a declarat, pentru, „Evenimentul zilei”, procurorul Andreia Flore, de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5”.

Ce vreți mai mult de atât? Deci, procuror: „NU EXISTĂ NICIUN SUSPECT ÎN CAUZĂ”! Cum rămâne cu știrile certe ale A3 și JN că Bendei e „urmărit penal” și că „Dosarul Șantajul cade”?! Aaa, sigur, ei nu citează nicio sursă, niciun procuror. Păi de ce să citeze? Ce, așa se face jurnalismul în trustul Intact?!

Alte amănunte, AICI.

Reclame

Un gând despre „Cum se minte la Intact. În grup…

  1. Pingback: Ce au scris ieri liderii de opinie din România despre politică, economie și viața noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s