Meciul Băsescu – Ponta, doar un „blat”?

>> PREȘEDINTELE ȘI PREMIERUL JOACĂ LA RUPERE, DAR NU SE MAI VEDE NIMIC ALTCEVA… O observație corectă dă unul dintre titlurile de pe prima pagină a cotidianului „Adevărul” de astăzi:„Ponta și Băsescu omoară campania electorală”.

advÎntr-adevăr, campania este aproape la jumătate, iar temele europene – pentru că avem alegeri EUROparlamentare (!) – lipsesc cu desăvârșire din dezbaterea publică. Zilnic, cei care mai au răbdare să privească la viața politică urmăresc meciul Președinte – Premier. De ce? Analiștii contactați de „Adevărul” sunt de părere că între cei doi există o înțelegere pentru a monopoliza dezbaterea publică. Nu este pentru prima dată că se discută despre o astfel de posibilă înțelegere. Este o ipoteză din ce în ce mai credibilă!…

„Campania electorală pentru alegerile europarlamentare, începută acum mai bine de o săptămână, gravitează în jurul a două persoane: preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta (…) Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta se atacă zilnic, însă temele pe care le abordează nu au absolut nicio legătură cu alegerile europarlamentare (…) Deşi nu candidează, şeful statului şi şeful Executivului au uitat, ca şi întreaga clasă politică, de temele electorale şi au transformat campania într-o răfuială personală (…) Specialiştii contactaţi de „Adevărul“  cred că preşedintele şi premierul au mai mult de câştigat adoptând tactica discursului conflictual. „Băsescu si Ponta  creează un binom care, de facto, monopolizează agenda publică. Băsescu transmite mesajele tari, asalturile la adresa calităţii guvernării, iar premierul încearcă să gestioneze situaţia. Băsescu îi face însă şi o favoare premierului: nimeni nu mai observă ceilalţi prezidenţiabili precum Antonescu, Predoiu sau MRU“, spune analistul politic Radu Magdin”


 

>> BĂSESCU – PONTA, REPRIZA A II-A ÎN „EVENIMENTUL ZILEI”. Un argument în plus că teoria unora dintre analiștii politici consultați de „Adevărul” ar putea fi valabilă vine și de pe prima pagină a cotidianului „Evenimentul zilei” de astăzi, care deschide cu ce altceva (?!) decât cu conflictul… Ponta-Băsescu.

evzTitlul e sus, pe capul ziarului, și se referă la aparițiile concomitente de duminică seară, la două posturi tv de știri, a președintelui și premierului:„Duelul televizat Băsescu-Ponta. Premierul încearcă să-l scoată pe președinte din joc cu ajutorul CCR”

Conflictul dintre premier și președinte s-a acutizat din nou. După o serie de replici dure schimbate duminică seara prin intermediul televiziunilor, Victor Ponta a anunțat ieri că va sesiza Curtea Constituțională pentru a-l împiedica pe Traian Băsescu să se implice în campania electorală (…) Demersul Guvernului vine după ce Victor Ponta, invitat duminică la România TV, se declarase iritat de o fotografie făcută de Traian Băsescu împreună cu Elena Udrea, în tricouri cu simbolul PMP. (…) Traian Băsescu pare să fi anticipat demersul de ieri al lui Ponta, pentru că duminică seara, la B1Tv, îl avertiza pe acesta să nu facă „vreo prostiuţă juridică”.


 

>> CINE-L MAI BAGĂ ÎN SEAMĂ PE CRIN ANTONESCU? MAI EXISTĂ LIDERUL PNL? Abia la„România liberă” găsim o altă abordare, cotidian unde Crin Antonescu – mai mult decât „discret” în ultima vreme – reușește să prindă un colț stânga jos de primă pagină.

rlȘi aici, tot analiștii își dau cu părerea în legătură cu o idee lansată de liderul PNL – o alianță anti-PSD. Am spus mai sus că șeful liberalilor a fost „discret”. Acum, nu știu sigur dacă el a fost așa ori dacă presa – vrăjită de conflictul permanent Băsescu – Ponta, despre care am vorbit mai sus – nu prea l-a băgat în seamă. Dar să vedem ce vrea Antonescu și ce titrează „România liber㔄Ce șanse ar avea o alianță anti-PSD”

Lansată de liderul PNL Crin Antonescu și susținută și de președintele Traian Băsescu, ideea formării unei alianțe anti-PSD, care să coalizeze forțele de dreapta, este privită cu scepticism de majoritatea analiștilor. Orgoliile celor care conduc formațiunile de dreapta, timpul scurt rămas până la prezidențiale și reacția electoratului sunt câteva dintre motive. Ideea coalizării forțelor de dreapta cu un singur scop (să nu ajungă „toată puterea la PSD“) a fost lansată de președintele PNL, Crin Antonescu. „Indiferent câte lucruri îi despart pe cei care nu sunt astăzi cu PSD, este o chestiune de raționalitate politică și de instinct de conservare democratică să facem ce putem pentru ca PSD-ul să nu pună mâna și pe Președinția României“, a declarat liderul liberal”.

Dar, iată, mai are cineva timp să-l asculte și pe Crin Antonescu?!…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Un gând despre „Meciul Băsescu – Ponta, doar un „blat”?

  1. Pingback: Ce au scris ieri liderii de opinie din România despre politică, economie și viața noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s