Să coafăm adevărul cu EBA și cu Victor Ponta

Astăzi o să vedem din două știri fără legătură între ele – anunțul făcut de Elena Băsescu privitor la neparticiparea la alegerile europarlamentare și mărirea unor categorii de pensii – cum poți să coafezi realitatea în așa fel încât să-ți convină și cum poți să prezinți jumătate de adevăr în chip de adevăr întreg. Protagoniștii sunt convinși că opinia publică e suficient de proastă ca să înghită pe nemestecate. Așa o fi?!

>> CUM S-A SACRIFICAT FIICA DE DRAGUL PARTIDULUI TATĂLUI… Retragerea Elenei Băsescu din cursa pentru europarlamentare este pe prima pagină a ziarelor de astăzi. De pildă, „Evenimentul zilei”titrează: „Elena Băsescu a renunțat la PE pentru binele PMP”

evz„Europarlamentarul Elena Băsescu a demisionat din PDL. Ea a anunţat apoi, într-o conferinţă de presă a PMP, că nu va candida la europarlamentare (…) Doresc să mulțumesc că PMP mi-a propus să candidez pe locul doi la europarlamentare. Mi se pare o favoare prea mare. Mi s-ar părea un troc imoral rezervat marilor justițiari. Nu voi candida ca independent deoarece nu doresc să iau unul, două sau trei procente de la Mișcarea Populară. Poziționarea mea pe un loc eligibil m-ar dezonora. Deși am numărul necesar nu voi candida nici ca independent”

Cei de la EVZ sunt drăguți cu EBA. Cine a văzut conferința de presă în direct a auzit-o spunând „nu doresc să iau unul, două, trei sau procente”… EVZ îl pune pe „sau” acolo unde trebuie. S-a văzut că EBA și-a repetat lecția înainte. A fost mai coerentă decât de obicei, însă, ce să-i faci, chiar și așa mai scapă „succesurile” pe ici, pe colo… În rest, EVZ se mulțumește să relateze, fără să intre în amănunte.

***

>> DE FAPT, DE CE A RENUNȚAT EBA LA CANDIDATURĂ? DE GRIJĂ?! Subiectul este și pe prima pagină a cotidianului „România liberă” de astăzi, cu un titlu mai „emoționant” decât cel de la EVZ: „EBA nu mai candidează din grijă pentru PMP”

rl„Susţinând că a strâns cu „foarte mare uşurinţă“ numărul de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi ca independent, Elena Băsescu şi-a justificat decizia de a nu intra în cursă prin dorinţa de a nu lua din voturile PMP. „Nu doresc să iau unul, două sau trei procente din scorul PMP. Doresc ca acest proiect lansat de tatăl meu să reuşească să dea, în 2016, premierul“, a declarat fiica preşedintelui Traian Băsescu”.

Bravo, și RL a corectat-o pe EBA… În rest, emoționant subiect: cum se sacrifică ea, fetița, din grijă pentru partidul tatălui! Cum lasă ea deoparte o promițătoare carieră europeană pentru succesul PMP în alegerile din 2016. Să plângem cu și pentru EBA…

Adevărul este însă, ca de obicei, dincolo de noi (dacă vă amintiți Dosarele X :) ). Treaba stă în felul următor: a fost lansat „zvonul” – cu candidatura pe listele PMP, locul doi – în urmă cu două săptămâni, ca balon de încercare. Cum reacțiile au fost vehemente, atât la stânga cât și la dreapta, tati i-a zis să mai stea pe-acasă o tură. Nici vorbă de vreo mișcare inteligentă sau de vreun sacrificiu politico-ritualic. Mișcarea plănuită era SĂ CANDIDEZE! Știrea a avut-o Reporter Virtual în exclusivitate și știm foarte bine că s-a discutat și S-A CĂZUT DE ACORD în PMP, atunci, pe acest aspect, în ciuda nemulțumirilor unor membri. Ulterior, ipoteza a fost confirmată și de numeroasele chemări publice lansate de Elena Udrea către EBA de a candida pe listele PMP…

P.S: Și RL, ca și EVZ, se mulțumește cu relatarea, fără să pună întrebări, fără să pună cap la cap evenimentele din ultimele două săptămâni.

***

>> VICTOR PONTA CREȘTE PENSIILE. TRĂIASCĂ! DOAR CĂ A FOST OBLIGAT S-O FACĂ… Un veste bună! Un titlu triumfalist pe prima pagină a cotidianului „Jurnalul Național” de astăzi: „Guvernul majorează pensiile cu 63 de lei”! O, mărite Victor Viorel! Să ne trăiești! Tu și grija ta față de bătrânii patriei! N-am să citez din știrea JN, dacă vreți s-o citiți mergeți pe link.

untitledȘtirea corectă însă sună altfel și o citim din titlul de pe prima pagină a„Evenimentului zilei”„Guvernul, forțat să mărească pensiile a peste 200.000 de pensionari”.

Da, forțat, pentru că „decizia a fost impusă în urma unei hotărâri date de Curtea Constituțională, sesizată de trei pensionari din Arad (…) Conform legii pensiilor, orice persoană care a ieşit la pensie între ianuarie 2011 şi 23 ianuarie 2013 ar fi trebuit să primească de la începutul anului trecut un plus la punctajul mediu anual, care însă nu a fost acordat din lipsa banilor la buget. Nemulţumiţi de această situaţie, trei pensionari din Arad au dat Casa de Pensii în judecată. Sesizată, Curtea Constituţională a dat dreptate pensionarilor. În consecinţă, peste 200.000 de pensii trebuie recalculate”.

JN reușește performanța să eludeze acest adevăr și să nu vorbească despre cazul care a dus la această „majorare” a UNOR pensii. Și mai reușește JN performanța să nu amintească nici de poziția premierului Victor Viorel, de la sfârșitul anului trecut, care sărea la gâtul CC afirmând că aceasta nu se poate băga în chestiuni bugetare. Ei, uite, că s-a putut! Iar acum Ponta își asumă public modul în care „a mărit el” pensiile. Tovarășe Ponta, jumătățile de adevăr se cheamă tot minciună…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s