Un sondaj despre Super-Ponta. Iohannis, peste Antonescu

>> PONTA AR BATE PE ORICINE, CU O SINGURĂ MÂNĂ, ÎN TURUL II. CHIAR AȘA SĂ FIE? Rocada Iohannis – Antonescu în cursa pentru Președinție prinde tot mai mult contur. Ziarul „Adevărul” iese astăzi pe prima pagină cu rezultatele unui sondaj de opinie, care ne spune că „Iohannis, un adversar mai greu pentru Ponta decât Antonescu”

adv„Dacă duminica viitoare s-ar organiza turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta, liderul PSD, ar ieşi triumfător în meciul cu Crin Antonescu, şeful PNL, scor 57,5% – 42,5%. Dacă Victor Ponta l-ar înfrunta însă pe Klaus Iohannis, primar al Sibiului şi prim-vicepreşedinte PNL, actualul premier ar câştiga disputa cu un scor mult mai strâns, 51,1% – 48,9%, relevă sondajul INSCOP Research realizat în perioada 27 februarie – 4 martie 2014, la comanda ziarului „Adevărul“.

Sincer, mă îndoiesc de faptul că Ponta ar trece fluierând printr-o finală prezidențială, așa cum ne arată sondajul INSCOP, însă să reținem tendința: Iohannis pare a avea șanse mai mari decât Antonescu, lucru de care liderul PNL pare să fie din ce în ce mai conștient. Unele surse de pe piața politică vorbesc deja despre o retragere voluntară a lui Crin, care n-ar fi decât dovada maturității politice care până acum i-a lipsit. În plus, „neamțul” ar fi mult mai ușor de susținut și de alte partide din Opoziție, care acum strâmbă din nas când vorbesc despre Antonescu.

***

>> ION CRISTOIU PREVESTEȘTE UN POSIBIL DEZASTRU AL PARTIDELOR DE OPOZIȚIE. Despre cum partidele din Opoziție bagă cărbuni în soba electorală a premierului PSD vorbește și editorialistul„Evenimentului zilei”, Ion Cristoiu: „PDL și PMP practică fără să-și dea seama Cultul Personalității lui Victor Ponta”

evz„Teoretic, PDL şi PMP au organizat acţiuni de protest împotriva Guvernului. Practic, PDL şi PMP au organizat acţiuni de campanie electorală pentru europarlamentare (…) Amîndouă partidele s-au arătat preocupate de trecerea în Opoziţie a PNL. De aici efortul de a critica PNL în aceeaşi măsură ca şi efortul de a critica PSD. E limpede că în timp ce PSD se lăfăie pe partea Stîngă a scenei politice, fără să-şi facă vreo problemă în privinţa electoratului, PDL şi PMP îşi fac probleme în cucerirea unui electorat mult mai mic şi, pe deasupra, disputat şi de PNL, Forţa civică, PNŢCD. O astfel de realitate prevesteşte un posibil dezastru al partidelor de Opoziţie la europarlamentare. Aşa cum am mai scris, scîrbit de bătălia dintre partidele de Opoziţie, electoratul anti-PSD ar putea să nu mai iasă la vot (…) După opinia mea concentrarea campaniei negative a Opoziției pentru europarlamentare asupra lui Victor Ponta e o greșeală majoră. Pe lîngă supradimensionarea unui politican încă necopt, o astfel de campanie poate fi lipsită de eficiență dacă ne gîndim că partidele de Opoziție trebuie să scoată la vot și electoratul care nu le e captiv”.

Un raționament corect vis-a-vis de o tactică limpede a PDL, PMP, FC, PNL și altele: o bătălie cât mai dură până la europarlamentare, fără nicio alianță în zona „de dreapta”, apoi negocierea la sânge – pe baza unui scor cât mai mare obținut la alegerile din mai – a unei poziții cât mai bune într-o eventuală alianță pentru prezidențiale. Doar că toate aceste partide nu par să fie conștiente de un adevăr cu care Ion Cristoiu își încheie editorialul: „Timpul nu așteaptă însă!”.

***

>> UCRAINA AR VREA SĂ SE DESCURCE CU GAZUL VESTULUI. DAR CU CE BANI?! Cotidianul„România liberă” deschide ediția de astăzi cu un interviu cu ambasadorul Ucrainei la București, Teofil Bauer: „Vestul se mişcă prea încet şi prea timid cu sancţionarea Rusiei”

rl„Teofil Bauer, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, 52 de ani, se aşteaptă ca SUA şi Marea Britanie să apere ţara sa de Rusia, conform Memorandumului de la Budapesta, potrivit căruia Ucraina a renunţat la arsenalul său militar, în ­schimbul garantării integrităţii şi suveranităţii sale. Din punctul său de vedere, până acum “nu au înţeles situaţia Ucrainei nici cei din Vest, nici cei din Est”, iar Kievul aşteaptă măsuri mai ferme din partea Occidentului pentru descurajarea Rusiei. Teofil Bauer crede că diferendul din Crimeea poate fi depăşit prin mijloace politice şi diplomatice. Ambasadorul Kievului la Bucureşti mai spune că Ucraina se poate descurca fără gazul rusesc, datorită importurilor din Vest şi producţiei interne şi că demonstraţiile pro-ruse care au loc în estul ţării sunt “artificiale” şi “inspirate din afară”, iar referendumul de ieri din Crimeea nu poate produce efecte, pentru că este ilegal (…) Teofil Bauer recunoaşte, pe de altă parte, că Occidentul se mişcă prea încet şi prea timid pentru sancţionarea Rusiei”.

De acord cu dl Bauer în majoritatea punctelor, cu excepția unuia. Fundamental. Ucraina NU se poate descurca în faza actuală fără gazul rusesc. Importuri din Vest? Cu ce bani, când Ucraina are datorii restante enorme la Gazprom? A, probabil tot cu banii Vestului…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s