Ziarul lui Voiculescu are un coșmar: Băsescu, premier…

>> BĂSESCU, MAI DE SPERIAT PENTRU JN DECÂT RUȘII ÎN UCRAINA. Din cele patru ziare „quality” apărute astăzi, trei deschid cu Ucraina și cu subiectul anunțatei invazii ruse în Crimeea. Mai puțin„Jurnalul Național”, ziarul lui Dan Voiculescu, care începe săptămâna cu personajul său preferat:„Băsescu – premier, Boc – preşedinte”

untitled„Traian Băsescu a lansat un nou scenariu în care se vede, în continuare, la “butoanele” ţării. Profitând de momentul de actualitate – remanierea guvernamentală ­ Băsescu doreşte transformarea acestuia într-o criză politică de amploare. A “desenat” o “cădere” a Guvernului printr-o decizie a Curţii Constituţionale. Şi-a etalat încă o dată ţinta: să devină prim-ministru, poziţie în care se vede într-un tandem cu Emil Boc, ajuns în toamnă preşedintele României. Un veritabil coşmar ­ “duetul” care a produs cele mai mari necazuri milioanelor de români printr-o politică sălbatică de austeritate doreşte să ajungă din nou la conducerea ţării”.

Așadar, un „veritabil coșmar” pentru ziarul lui Dan Voiculescu. Care se pregătește să dea ochii, peste patru zile, cu judecătorii în apelul Dosarului ICA în care a fost condamnat în primă instanță la cinci ani de pușcărie… Băsescu nici n-a terminat încă al doilea mandat și deja JN + DV au fiori reci. Asta nu e rău! :) Cât despre acest posibil scenariu, că va fi sau nu așa, numai electoratul este în măsură să decidă.

***

>> LUCESCU, UN ANTRENOR CARE-ȘI VEDE DE TREABĂ ÎN HAOSUL UCRAINEAN. Trecem la subiectul Ucraina, cu abordare mai originală a cotidianului „Adevărul” astăzi pe prima pagină: „Cum se vede criza din Ucraina prin ochii lui Lucescu”

adv„Sâmbătă, la Doneţk, un oraş din zona rusofonă, considerat fieful fostului preşedinte Ianukovici, 10.000 de persoane au protestat faţă de noile autorităţi de la Kiev. Lucescu insistă că „e linişte şi pace şi nu se compară cu ce s-a întâmplat la Kiev“, dar subiectul e delicat. Şi sare ca ars când aude despre speculaţiile din presa ucraineană, care prevăd probleme la „mineri“, din cauza relaţiilor pe care patronul miliardar Ahmetov le-ar fi avut cu Ianukovici. „Nu vreau să comentez speculaţiile. Eu mă uit pe documente, pe ce dau agenţiile, pe comunicatele oficiale. Nu sunt probleme, Ahmetov a fost la meci cu Viktoria Plzen şi nu cred că vor fi probleme. Au fost schimbaţi oamenii politici, dar el e om de afaceri şi în ultima perioadă a stat departe de politică“, susţine Mircea Lucescu”.

Subiectul de deschidere din „Adevărul” este tot pe Ucraina, iar părerea lui Lucescu este tratată într-un subiect secundar, în completarea celui principal. E normal ca „Il Luce” să își apere patronul și este interesant pentru cititor să vadă și alte abordări ale crizei ucrainene.

***

>> ION CRISTOIU, DESPRE NAȚIONALISMUL „TEMBEL” AL UCRAINENILOR. Tot pe marginea crizei din Ucraina, mergem la „Evenimentul zilei”, unde Ion Cristoiu are, ca de obicei, un punct de vedere care nu se aliniază majorității: „În Criza din Crimeea, naționalismul ucrainean – unul dintre cele mai tembele din Europa de azi – chiar n-are nici o vină?!”

evz„Cum procedez şi cînd vine vorba de întîmplări de pe plan intern, am ţinut să văd şi celălalt punct de vedere – al Rusiei – în Criza din Crimeea, nu numai cel al Ucrainei şi al Occidentului, cultivat de presa noastră pînă la dezgustătoarea cenzură a consensului (…) Ne aflăm în faţa unui teritoriu cu un statut aparte în cadrul Ucrainei, statut obținut ca urmare a voinței majorității populației din Crimeea, care e de alcătuită din ruși (…) Referendumul din 30 martie 2014 nu va duce la alipirea Crimeei de Rusia, chiar dacă, poate, votul va cere asta. Referendumul va duce la obținerea pentru Crimeea a unui statut asemănător celui al Transnistriei. Prin ceea se va numi, ca și în cazul Euromaidanului de la Kiev, voința Poporului. Orice reacție a Occidentului, a Americii la evenimentele din Crimeea trebuie să țină cont și de uriașa responsabilitate în crearea lor a naționalismului ucrainean de cap  pătrat”.

***

>> MRU, ÎNCĂ UN VISĂTOR CU OCHII DESCHIȘI LA TRONUL DE LA COTROCENI. De Ucraina se ocupă în subiectul principal și cotidianul „România liberă” de astăzi, dar noi vom merge la un alt subiect de pe prima pagină: „De ce nu este bun Antonescu ca președinte”. Este vorba despre un interviu cu Mihai Răzvan Ungureanu, alt pretendent „de dreapta” la cea mai înaltă funcție în stat. Ce spune MRU:

rl„Crin Antonescu nu este preşedintele de care are nevoie această ţară. A avut o perioadă de interimat şi nu îl cred în nici un fel pregătit pentru această funcţie. Nu are nici experienţa, nici maturitatea necesare unui şef de stat. Nu are suprafaţa politică externă necesară şi nici cunoaşterea administrativă pentru o astfel de funcţie. Românii îşi vor alege exact preşedintele de care au nevoie, cum s-a întâmplat şi până acum (…) Oricum, viitorul preşedinte al ţării are nevoie de susţinerea unei asocieri de partide. Ne vom pune în faţa lumii, Antonescu şi Ungureanu, spre comparaţie, pentru că aşa se va da votul (…) Cred că Traian Băsescu a făcut un serviciu enorm funcţiei prezidenţiale arătând că preşedintele nu este o mobilă. A făcut paşi esenţiali pentru independenţa justiţiei şi consolidarea democraţiei, mai sunt însă multe care trebuie făcute în continuare. Urmează proiectul unui alt preşedinte, care poate să ducă mai departe şi să încununeze cele începute de Traian Băsescu. Nu-l văd pe Crin Antonescu în stare de acest lucru”.

Asta cu „ne vom pune în fața lumii” ține, deocamdată, de lumea viselor… Presupune ca Antonescu să fie de acord să-și măsoare forțele cu MRU în vederea unei iluzorii candidaturi unice a dreptei. Și de ce ar face-o liderul unui partid de cel puțin 20% (PNL), cu liderul unui partiduleț de vreo 2% (Forța Civică)?! În cazul lui MRU, vorbim doar de „wishful thinking”…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s