PRIMA PAGINĂ. Pleșu, despre cât de (ne)europeni suntem

>> RELAȚIA ROMÂNIA – UE: INFIRMUL CARE AZVÂRLE CU CÂRJA DUPĂ MEDIC… Andrei Pleșu publică astăzi în „Adevărul” un text despre europenitatea noastră. Sau despre ne-europenitatea noastră? – „A fi european”

„Ceea ce se petrece, astăzi, pe scena politică a ţării nu prea miroase a europenitate. Totul se consumă într-o atmosferă de ură şi excomunicare reciprocă. Se joacă la preţuri mici, se foloseşte strict combustibilul interesului privat, al vanităţii oarbe, al propriei „legitimităţi”, construite pe ignorarea ţîfnoasă a celuilalt. Manierele sunt sub-tribale, discursul general e mediocru, grosolan manipulatoriu, fără nici o legătură cu reflecţia calmă, luminoasă, cooperantă a tradiţiilor politice occidentale. Părem să fi optat pentru barbarie. În aceste condiţii, ar trebui să ne gîndim dacă vrem cu adevărat „integrare europeană“. Dacă vrem cu adevărat să adoptăm Europa ca model. Dacă înainte de a ne fi  „partener”, furnizor de fonduri şi de legislaţie, Europa n-ar trebui abordată ca terapie. Pînă una alta, semănăm, din ce în ce mai  mult, cu infirmul care azvîrle cu cîrja după medicul curant…”

Ce-ar mai fi de spus? Ca de obicei, foarte puține după un text al lui Andrei Pleșu. Fie că-ți place sau nu Pleșu, n-ai cum să negi adevărul spuselor sale din citatul de mai sus. Iar ultima frază e genială. Asta apropos de teoria „neamestecului în treburile interne” dinainte de 1989, care s-a tranformat într-o fudulie naționalistă folosită de guvernanți atunci când vor să-ți justifice măsurile criticate de partenerii occidentali…

***

>> ȘEFUL SRI, DOUĂ ZILE LA RÂND PE PRIMELE PAGINI. CE NI SE PREGĂTEȘTE? Cotidianul„Evenimentul zilei” de astăzi deschide cu concluziile unui studiu IRES: „Cum îi văd românii pe oamenii din fruntea Statului”

„Pentru acest “voiaj în mintea conducătorilor” – după cum este intitulat articolul din Revista “Sinteza” – IRES a ales patru potenţiali candidaţi la preşedinţia României, Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu, plus preşedintele Traian Băsescu şi directorul SRI, George Maior (…) Respondenţii chestionaţi de IRES consideră că şeful statului este de departe cel mai dominator lider (…) Publicul îl percepe pe Cătălin Predoiu drept cel mai fricos din lista celor şase (…) Trăsăturile asociate cel mai mult cu şeful principalului serviciu secret, George Maior, sunt disciplina şi non-conformismul”.

Interesant de citit la o cafea. Dar eu am o întrebare: ce caută șeful SRI în această cercetare? E cumva om de stat? E cumva în fruntea statului? Răspunsurile sunt: nu și nu! În acest context, reiau întrebarea de ieri după un text din „România liberă”: cine are interesul să-l salte pe șeful SRI? Cine vrea să ni-l bage pe gât pe George Maior?

***

>> VOICULESCU – ADAMESCU, RÂDE CIOB DE OALĂ SPARTĂ… Ziarul „Jurnalul Național” nu pierde azi ocazia de a da o copită concurenței: „Mitul miliardarului Adamescu se dezumflă. Astra a finanțat cu 22 de milioane de euro România Liberă”

„Jucătorul de poker Dan Adamescu, a cărui avere se apropie de un miliard de euro, a fost obligat să pună sub administrare specială perla coroanei – societatea de asigurări Astra (…) Adamescu a fost dirijat şi spre investiţii în mass media pentru a susţine după 2004 acţiunile lui Traian Băsescu. România Liberă a fost ţinută în viaţă cu împrumuturi fabuloase pentru piaţa media date de Astra Asigurări. Doar în ultimii trei ani au fost pompaţi 22 de milioane de euro în România Liberă”.

Cine „l-a dirijat” pe Adamescu către investiții în mass-media nu ne spune JN… Insinuant, ca de obicei, un amestec de opinii, informație, bârfe. Ar trebui să înțelegem că Băsescu, nu?! Că RL e o gaură neagră s-a stabilit. Că parte din banii asiguraților de la Astra au mers acolo, se știe de ieri. Ați putut citi informațiile și pe Reporter Virtual. Poate JN ne va povesti și despre el însuși. Cu ce bani a fost finanțat ziarul, altă gaură neagră, de către Dan Voiculescu? Să amintim de privatizarea frauduloasă de la ICA? Sau despre cele 10.000 de abonamente lunare la JN făcute de FNI?!…

***

>> ANGELA – PARDON!, ASTRA ASIGURĂRI – MERGE MAI DEPARTE. La final ajungem și la„România liberă”. La ce bun să aibă Adamescu ziar, dacă nu să dea replica pe prima pagină:„Contractele de asigurare ale Astra merg mai departe”. Știți, era un film înainte de 1989, „Angela merge mai departe”…

„Punerea sub administrare specială a companiei Astra Asigurări nu îi afectează pe cei 4,6 milioane de clienţi. Toa­te poliţele emise de societate rămân valabile până la expirarea lor, iar Astra va onora cererile de despăgubire (…) “Este incalificabil, incredibil ca ASF să ia o măsură de acest gen. Este unicat în Europa ca cea mai mare societate de asigurări să fie atacată în acest fel. Astra este perla industriei de asigurări, nu numai din România, ci şi din estul Europei. Ceea ce s-a întâmplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Să ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (…) este incredibil”, afirmă preşedintele Astra, Dan Grigore Adamescu (…) Potrivit omului de afaceri, care citează un material apărut într-un ziar din Austria, dacă liderul pieţei din România se clatină, şi alţi asigurători locali, respectiv subsidiarele locale ale VIG şi Uniqa, vor fi afectate”.

Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici și uzine… Așadar, cei 4,6 milioane de clienți să stea liniștiți. Să-și lovească mașinile fără probleme, că le repară Adamescu. Dormi liniștit, cineva tot lucrează pentru tine!

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

 

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s