PRIMA PAGINĂ: Turnătorul Dan Felix Voiculescu, despre „securistul” Băsescu

>> FRAȚII NEGOIȚĂ – PSD ÎL CAUTĂ PE TRAIAN BĂSESCU PE LA SECURITATE. NU L-AU GĂSIT…Cotidianul „Evenimentul zilei” de astăzi deschide cu verdictul CNSAS în ceea ce-l privește pe Președinte: „Băsescu, al patrulea verdict de necolaborare cu Securitatea”

„Preşedintele României, Traian Băsescu (62 de ani), nu a fost lucrător sau colaborator al fostei Securităţi, potrivit Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Consiliul a publicat, ieri, cea de-a patra adeverinţă de necolaborare, după consultarea unor note atribuite acestuia privind activitatea sa. În perioada 1987-1989, Băsescu a fost şef al acestei Agenţii Navrom din Anvers (…) Verificarea preşedintelui României a fost făcută în urma unei cereri din 5 decembrie 2012 a cotidianului Ring, se arată în conţinutul documentului CNSAS. Publicaţia este controlată de edilul PSD al Primăriei Sectorului 3, Robert Negoiţă, şi de fratele său, Ionuţ Negoiţă”.

Ei, acum fanii președintelui pot răsufla ușurați: Băsescu, nu… A avut relații cu Securitatea, lucrând în străinătate, dar n-a colaborat! Așa o fi, dacă zice CNSAS. Oricum, o dezvăluire care nu-i folosește la nimic președintelui: susținătorii săi oricum sunt convinși că e curat, indiferent de ce verdict ar fi dat CNSAS, adversarii – din contră, e vinovat și nu-l mai pot spăla toate documentele pământului

***

>> DE CE PUBLICĂ ZIARUL TURNĂTORULUI FELIX O NON-ȘTIRE ÎN DESCHIDERE? Cu același subiect deschide și „Jurnalul Național” de astăzi, parcă unit în cuget și simțiri cu dușmanii de la EVZ, măcar în titlu: „Băsescu nu a fost securist. Ediția IV”

„Organele băsiste primiseră de cu seară “ştirea” că “o să vină adeverinţa”. Era ca o mare uşurare pentru propagandişti să-l absolve pe Băsescu Traian de ceea ce ştia tot satul, dar nu recunoştea bărbatul. Adică, o colaborare cu Securitatea. Cât de mare, cât de lungă, cât de  adâncă a fost relaţia dintre tânărul elev al Şcolii de Marină din Constanţa, devenit apoi ofiţer de punte, comandant de navă, agent (naval) la Anvers, şef al Inspectoratului de Navigaţie Civilă, cu instituţia “ochilor albaştri”, a rămas mereu un subiect de interes. De când se agită CNSAS să dea note de bună purtare lui Băsescu, au fost emise câteva adeverinţe de necolaborare. Cea mai recentă, este a patra la număr. Deja, nu mai este o ştire că Băsescu “nu a colaborat” (…) “Cadriştii” de la “bulină”, care au şi “documente”, afirmă prin Bot că “noua adeverinţă a fost dată în baza unor rapoarte care include (n.n. ­ asta-i gramatica pe stil nou) aspecte economice şi comerciale din perioada în care Traian Băsescu deţinea o funcţie la Navrom şi ele nu fac referire la atitudini specifice regimului comunist”. Clar? Absolut deloc!”

Trecem peste războiul JN – EVZ… Ha! Asta voiam să spun și eu: un titlu nu se începe cu „nu a fost”, „nu a făcut”. Induce ideea de non-știre. Cineva vigilent și-a dat seama că titlul de pe print nu e ok, așa că online, pe jurnalul.ro, a mai introdus un cuvânt, la final „Băsescu nu a fost securist. Ediția IV. Zău?”. Exact ce spuneam mai sus. Poate să dea CNSAS 1001 verdicte de necolaborare cu Securitatea, pentru JN Băsescu tot un securist rămâne… Bine, acolo e și o chestiune patologică. Intervine reflexul de autoapărare al lui Dan Voiculescu – turnător notoriu sub numele de Felix, fapt consfințit de Justiție printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă – „dacă am fost eu, înseamnă că toți au fost!”! Băieții de la JN chiar ar trebui să lase floricelele astea stilistice pentru alte ziare. Ce dracu’?! Nu vorbești de funie în casa spânzuratului!…

***

>> CĂTĂLIN TOLONTAN DESPRE VÂNTUL CARE BATE PRIN BUZUNARELE PRINTULUI. Un semnal de alarmă în privința presei scrise trage Cătălin Tolontan pe prima pagină a cotidianului „Gazeta Sporturilor” de astăzi: „Câți bani mai rămân presei din România?”

„Din prețul de copertă, publisherului îi rămîne cam 38%! De ce? Pentru că 9% merg la stat ca TVA, 33% este comisionul firmelor de difuzare și cam 20% reprezintă bani care nu mai vin niciodată, din cauza falimentelor, în ritmul înregistrat pînă la finalul lui 2013. În acest 20% intră nu doar falimentele deja înregistrate, ci și măririle de solduri de la an la an. Practic, din banii scoși din buzunar azi, 13 februarie 2014, de către cititor la chioșcul de ziare, redacției i se întorc ceva peste o treime, cam la jumătatea lunilor mai sau iunie! Din 2 lei plătiți de dumneavoastră, încasăm 80 de bani, cu o întîrziere de aproximativ 110 de zile”. 

Citiți textul lui Tolontan ca să auziți, din gura unui profesionist, câteva dintre motivele prăbușirii presei scrise în România. Mi-ar plăcea însă ca Tolontan să abordeze și alte motive – nu numai cele financiare și nu cele arhicunoscute, Internet + tv – ale prăpastiei în care se află printul. Pentru că sunt destule și în curtea „publisherilor”: management prost, decizii aiuritoare, calitate umană și profesională cel puțin îndoielnică… Poate altădată și despre aceste aspecte.

Reclame

Un gând despre „PRIMA PAGINĂ: Turnătorul Dan Felix Voiculescu, despre „securistul” Băsescu

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s