Despre publicul de la Antena 3. Câteva explicații necesare: vorbesc de mere, ei vin cu pere…

Antena 3 a reacționat violent, ca de obicei – cu injurii și un limbaj cel puțin impropriu unui post de știri serios – la articolul publicat de mine pe Reporter Virtual, referitor la structura publicului care vizionează programele postului lui Dan Voiculescu.

Au fost prezentate diverse grafice și grăficuțe care arată supremația Antenei 3 în toate domeniile…

 

Problema este una singură: eu vorbesc de mere, ei vorbesc de pere… De aceea am intitulat acest articol „câteva explicații necesare”.

Reacția violentă de la „Sinteza Zilei” a venit în urma articolului „Cât de (ne)educat este publicul Antenei 3”, în care am folosit drept exemplu cifrele pentru săptămâna 20 – 26 ianuarie, care exprimă afinitatea publicului (idx) pe principalele categorii socio-demografice.

Aceste cifre exprimau o afinitate mai mare a publicului fără studii sau cu studii primare către Antena 3 în comparație cu celelalte posturi de știri și o afinitate mai mică pe măsură ce urcăm pe scara socială, în funcție de educația subiecților. Reiau în graficul de mai jos cifrele prezentate:

Untitled

Indicatorul folosit aici este „tgafin%” – Target Affinity, respectiv afinitatea unui anumit segment de public către un anumit post tv/ program tv.

formulaFormula de calcul a acestui indicator este una complicată. Iat-o alăturat dacă folosește cuiva…

Așadar, cifrele de mai sus nu exprimă numărul absolut de telespectatori, ci reprezintă un indicator care vorbește despre structura/ afinitatea publicului. Este un indicator folosit în special de agențiile de publicitate pentru a vedea unde pot promova mai eficient produsele/ serviciile pe care vor să le lanseze.

Astfel, să simplificăm lucrurile: dacă vrei să faci reclamă la Pepsi, o băutură răcoritoare asociată cu tineretul, o să aloci un buget mai mic pentru postul de televiziune X, dacă vezi că există o afinitate mai mare decât a altor posturi în privința persoanelor în vârstă, de exemplu.

Analiza pe structura și afinitatea publicului nu jignește nicio categorie de public – Doamne ferește! – ci furnizează indicatori statistici cu care lucrează televiziunile și publicitarii.

 Antena 3 încurcă voit merele cu perele

Cum răspunde Antena 3? În afară de injuriile la adresa mea și a Reporter Virtual, pe care le lăsăm deoparte – doar asta este „specialitatea casei” – vin cu următoarele grafice cu cifre pe toată luna ianuarie 2014:

grafice A3

Așadar, la cifre privitoare la afinitatea publicului (tgafin%), ei răspund cu alți indicatori: rating (rtg). De aceea am spus că noi vorbim de mere, iar ei de pere, deși știu foarte bine despre ce este vorba.

Acum, în cifre absolute, nimeni nu contestă supremația Antenei 3 în fața celorlalte posturi de televiziune. Chiar eu am scris acest lucru, pe 20 noiembrie anul trecut, în articolul „Cati romani se uita la Antena 3. Topul televiziunilor de stiri din Romania”.

Așadar, în privința a trei indicatori – rating (rtg), share (shr) și reach – Antena 3 este lider în piața televiziunilor de știri, așa cum este lider și pe diversele categorii de public.

Dar noi nu am vorbit despre asta! Ci despre structura și afinitatea diverselor categorii de public. Ca să înțelegeți: procentul de populație fără studii și cu școala generală din totalul (1oo%) publicului Antena 3 tinde să fie mai mare comparativ cu procentul de populație fără studii și cu școala generală din totalul (1oo%) publicului Realitatea TV, să zicem.

De altfel, Antena 3 se laudă cu ratingul, dar uită în acest grafice și indicatorul despre care am vorbit – tgafin% – după cum se poate vedea în stânga graficelor furnizate de ei. Cifrele de acolo, nu fac decât să ne dea dreptate, dacă vă uitați cu atenție.

În privința publicului cu studii superioare, Antena 3 se situează, din acest punct de vedere (al afinității) pe locul 3, devansând doar România TV. La fel și în privința „publicului premium, grad social AB”. Qed…

P.S: O explicație coerentă o dă și un cititor care postat la articolul „Cât de (ne)educat este publicul Antenei 3”. Iată ce spune ratonbox:

„Target affinity nu reprezinta numarul de persoane care se uita la Antene, ci ceva putin mai complex.
S-o luam de la zero:
TA (Target affinity) = TRP(Target rating point) / GRP (gross rating point)
Target rating point = ce procentaj din categoria de public a vizionat programul. Mai simplu: rating-ul pe categoria asta de public.
Gross rating point = ce procentaj din numarul total de persoane a vizionat programul. Ratingul general, ala cu care se tot lauda companiile de obicei pe la TV.
TA arata cu cat de mult este mai interesat publicul din categoria asta de acel program, deci in cazul de fata, De 4 ori mai multi oameni decat media din categoria “fara studii” sunt atrasi catre Antena 3.
Acum poti sa intelegi mai bine cifrele, desigur asta daca nu esti telespectator Antena 3 si incepi sa strigi instant: “le-a facut Basescu”, “sunt modificate de servicii”, etc”

Reclame

Un gând despre „Despre publicul de la Antena 3. Câteva explicații necesare: vorbesc de mere, ei vin cu pere…

  1. Bla, bla, bla… Numărăm ce nu poate fi numărat. Dar e bine (pînă la proba contrarie) – volens nolens Antena 3 v-a făcut reclamă.

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s