PRIMA PAGINĂ: Cod roșu! Deszăpezirea, o uriașă afacere de corupție?

>> PROCESUL FENECHIU SAU CUM HOȚIILE NU SE ȘTERG CU LACRIMI AMARE… Cotidianul„Evenimentul zilei” relatează astăzi pe prima pagină despre ultimul termen al procesului fostului ministru al Transporturilor: „Lacrimile, rugăciunile și sfinții lui Fenechiu la ultimul termen de judecată”.

„Copleşit de emoţii, fostul ministru s-a rugat la Dumnezeu să se întoarcă acasă la finalul procesului. Ore întregi, nouă avocaţi au încercat să explice că Fenechiu este un banal şi cinstit comerciant de transformatoare vechi. Procesul a început la ora 13.00 şi s-a încheiat la ora 22.00. Sentinţa se va da mâine (…) Pe 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de Instanţa Supremă, în dosarul “Transformatorul”, la cinci ani de închisoare cu executare. În complicitate cu câţiva directori ai Electrica Moldova, Fenechiu a vândut zeci de transformatoare vechi, revopsite.

Așadar, astăzi se așteaptă o decizie finală în acest caz. Cine s-a uitat pe dosar nu are cum să fugă de concluzia care îți sare în ochi: o escrocherie de doi lei, făcută în cel mai mitocănesc mod cu putință. Eu cred că nici sfinții, nici lacrimile, nici Dumnezeu nu-l vor ajuta pe Fenechiu. Pentru că faptele sunt mult prea grosolane. Dar… vom vedea! Dosarul lui Fenechiu este ilustrarea perfectă a ceea ce era România în urmă cu mai mulți ani: un sat fără câini, unde lupii prădau gospodăriile la lumina zilei, fără teamă de consecințe. Întrebarea fundamentală este: s-a schimbat, totuși, suficient România?

***

>> ARMATA SCOASĂ ÎN STRADĂ, FIRMELE DE CASĂ ALE PSD ÎNCASEAZĂ MILIOANELE. O întrebare absolut justificată pe prima pagină a cotidianului „România liberă” de astăzi: „Cum a ajuns Armata să ţină loc de Companie de Drumuri”.

„Firmele plătite de către CNADNR pentru curăţarea de iarnă a drumurilor naţionale au lăsat greul operaţiunii pe umerii Armatei. Firmele deţin doar pe hârtie utilajele cu care câştigă licitaţiile şi încasează degeaba de la stat în această iarnă zeci de milioane de euro (…) Ieri, în judeţele Buzău, Brăila, Vrancea şi Ialomiţa câteva sute de militari din divizii de geniu, infanterie, aviaţie sau operaţiuni speciale, dotaţi cu utilaje de putere, au degajat de zăpadă locuinţele izolate şi drumurile de acces (…) Militarii însă nu şi-au făcut simţită prezenţa doar în cazul localităţilor izolate din Bărăgan, ci şi pe drumurile naţionale sau pe autostrăzi. În acest caz degajarea carosabilului de maşini lovite sau blocate era în sarcina Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, precum şi a firmelor de deszăpezire”.

De fapt, aici avem de-a face cu o uriașă afacere de corupție, pornită la sfârșitul anului trecut, odată cu atribuirile directe ale contractelor pentru deszăpezire și cu licitațiile făcute la mișto… Firmele de casă ale PSD își umplu buzunarele cu banii publici, iar treaba o face armata, tot pe… bani publici. Dar alți bani publici! În acest timp, Guvernul Ponta se joacă de-a codurile la televizor și închide drumuri, doar-doar n-m băga de seamă despre ce este vorba. O situație revoltătoare asupra căreia atrage atenția și Ion Cristoiu astăzi în editorialul său din „Evenimentul zilei”.

***

>> UCRAINA – REVOLUȚIA DE LÂNGĂ NOI. REPORTAJ ÎN CERNĂUȚI. Spre deosebire de alte ziare,„Adevărul” deschide astăzi – bravo lui! – cu revolta din țara vecină asupra căreia sunt ațintiți ochii întregii lumi: „Revoluția ucraineană: baricada din Cernăuți”.

„40 de kilometri de graniţa cu România. La Cernăuţi a început revoluţia. Au trecut puţine zile de la vinerea neagră, de 24 ianuarie, în care sediul Administraţiei Regionale de Stat a fost ocupat de protestatari, după o adevărată bătălie cu forţele de ordine (…) Un jurnalist „Adevărul” a trăit o zi şi o noapte în tabăra protestatarilor care, de vineri, au început revoluţia anti-Ianukovici, la Cernăuţi. Bâtele, centrul de comandă din sediul ocupat al Administraţiei Regionale, redacţia improvizată, punctul de prim-ajutor, zidul din saci de gheaţă şi altarul aşteaptă parcă, dintr-o clipă în alta, marea bătălie pentru independenţă”.

Este un reportaj interesant de la fața locului și, de subliniat, evenimentele din țara vecină se văd și prin ochii românilor care s-au ridicat alături de ucraineni. Deși practic o Revoluție are loc lângă noi, ceea ce se întâmplă pare a avea loc la ani-lumină. Suntem prea prinși în micile noastre bătălii dâmbovițene, în meschinăriile politice și în codurile Guvernului Ponta, care s-a transformat în semafor național, ca să mai ridicăm capul. Aruncați o privire. Lângă noi se scrie istorie…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

 

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s