PRIMA PAGINĂ. Pleșu: „E musai să ne înregimentăm toţi în invincibila armată a lui Voiculescu?”

>> DE CE SUPĂRĂ ATÂT SCRISOAREA DE PROTEST A CELOR „500 de JAGARDELE”? Astăzi, în rubrica „Prima pagină” o să ne axăm pe editorialele cu care deschid câteva cotidiane. Din „Adevărul”, un text savuros al lui Andrei Pleșu intitulat, cuminte, „Jurnal de (in)actualităţi”:

„A ieşit mare tapaj, săptămîna trecută, din cauza unei scrisori de protest sub care s-au strîns vreo cinci sute de semnături (printre care, vai, şi a mea). Protestul viza abandonarea cvasi-totală a bunelor practici gazetăreşti, de care se făcuseră vinovate unele studiouri de televiziune (…) Noi suntem, se pare, o minoritate: abia dacă adunarăm 500 de jagardele. Mai toţi, fiinţe decrepite moral şi fizic, slugi triste aflate în slujba unui idol sanguinar. Bombănim şi noi, de pe margine, fără îndreptăţire şi fără ecou. De ce, atunci, atîta, furie? E musai să ne înregimentăm toţi în invincibila armată a dlui Dan Voiculescu? Poate că niţică diversitate nu strică. O pată (fie şi degradată) de culoare ar putea sluji drept contrast util pentru unitatea monocoloră a deţinătorilor de absolut.

Chiar așa! Justificată întrebare: „De ce, atunci, atîta, furie?”. De ce atâta furie când cei 500 de semnatari sunt atât de neimportanți, n-au audiență, nu-i ascultă nimeni – ca să citez numai câteva dintre locurile comune din presa lui Dan Voiculescu, cu Antena 3 vârf de lance? Vă dați seama cum ar arăta o presă care s-ar alinia, toată, la standardele de înalt profesionalism practicate și propovăduite de Biserica Adoratorilor lui Dan Voiculescu, în frunte cu pastorul Gâdea & Co?!

***

>> TELEGUVERNAREA, LUCRUL LA CARE SE PRICEPE CEL MAI BINE VICTOR PONTA. Trecem la„Evenimentul zilei” și la editorialul semnat de Ion Cristoiu pe prima pagină: „Inexistenta deszăpezire – un nou măreț succes al Teleguvernării Ponta 2”.

„În aceste zile de iarnă grea, am publicat în Evenimentul zilei şi pe pagina mea de Facebook consideraţii sarcastice, deseori atingînd revolta, faţă de greţosul spectacol oferite de aşa-zisele şedinţe ale Comandamentului de iarnă, transmise în direct de televiziunile de ştiri şi de TVR (…) Sub regimul USL, Comandamentul se înfiinţează nu pentru a se lucra ceva, ci pentru a se vîrî pe gît opiniei publice teza propagandistică potrivit căreia Guvernul lucrează (…) Iarna grea a oferit astfel Autorităţilor transpunerea în practică a indicaţiei de a se concentra nu pe rezolvarea problemelor de pe teren, ci pe înfrumuseţarea felului în care acţionează autorităţile. Liniştite în privinţa realităţii prin decizia abuzivă de ţinere a cetăţenilor în case, Victor Ponta a făcut  singurul lucru pe care-l ştie: Să teleguverneze!”

Nu-i nimic! Opinia publică se lămurește încet-încet! Chiar și cei mai înfocați suporteri ai lui Victor Ponta bombăne în aceste zile în barbă. Drumuri blocate, autostrăzi închise, trenuri anulate, școli prin care fluieră vântul – asta-i România reală, în ciuda imaginii pe care Guvernul se străduiește s-o impună prin teleguvernare. Oamenii merg pe drumurile reale, nu pe cărările mediatice bătătorite de televiziuni. L-ați văzut pe aghiotantul care-i căra geanta lui Ponta când a ieșit de la baschet? Sau pe aghiotantul care-i ținea umbrela lui Stroe când întreba candid „care celulă de criză?!”? Oamenii ăștia nu mai trăiesc în realitate, dar au pretenția s-o croiască pentru noi…

***

>> DE CE DESZĂPEZIREA COSTĂ LA NOI DE PATRU ORI MAI MULT DECÂT ÎN… ISLANDA. Tot iarna grea și teleguvernarea la care se pricepe atât de bine Victor Ponta îl inspiră și pe Dan Cristian Turturică, care scrie astăzi pe prima pagină a cotidianului „România liber㔄De ce înţeapă mai tare viscolul din 2014 decât cel din 2012”.

„Între România sub PDL şi România sub USL nu există nici o diferenţă reală, contrar a ceea ce sperau, în 2012, aivii. Banii furaţi din bugetele centrale şi locale trec prin aceleaşi mâini, ung aceleaşi rotiţe de partid şi de stat corupte şi ne condamnă, în continuare, să trăim într-o ţară de lumea a treia. Şi în anii ’90, şi în 2000, şi în 2012, şi în 2014, banii alocaţi pentru deszăpeziri în Buzău, Vrancea, Brăila, Teleorman au ajuns la firme apropiate de baronii PSD din aceste judeţe (…) Cine plăteşte pentru aceste riscuri? Tot noi. Şi ce preţ! Compania Naţională de Drumuri achită unui club select de firme private pentru deszăpezirea unui kilometru de drum un preţ de patru ori mai mare decât în Islanda, o ţară în care ninge, în medie, 100 de zile pe an”.

Iarna asta, toate drumurile duc la… Dragnea! Omul care dă „indicății” autoritar, la televizor, la dreapta lui Victor Ponta. Închiderea rapidă a drumurilor, multe după doar o zi de viscol moderat, are o rațiune pentru ei: să nu se vadă că, de fapt, marea acțiune de deszăpezire e o șușă, un furt legalizat din banii publici. Dacă e închis, nu poate vedea nimeni ce se întâmplă. Și apoi, după trei – patru zile, când le redeschid, e mare eveniment! Mulțumim! Mă mir că nu s-au gândit să taie și panglici la drumurile redeschise!

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

 

2 gânduri despre „PRIMA PAGINĂ. Pleșu: „E musai să ne înregimentăm toţi în invincibila armată a lui Voiculescu?”

  1. Nasoala de tot „replica” de ieri a lui BANCIU pe tema „atacului” lui Plesu… Banciu se crede singurul om vertical din tara asta. O fi el (destul de) vertical, dar nu-i singurul. Si nu-i obligatoriu ca, daca esti vertical – sa fii si marlan. Recunosc, un marlan cult, umblat : dar n-ajunge. Cel putin – mie NU.

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s