PRIMA PAGINĂ: EVZ despre oamenii lui Voiculescu: „niște caricaturi”

>> UN RĂSPUNS CU ZÂMBETUL PE BUZE. Ziarul lui Voiculescu a atacat primul, cu „Banda celor șapte”. Astăzi, „Evenimentul zilei” deschide ziarul cu replica: „La linşajul mediatic, EVZ răspunde în numele “Bandei celor 7″: “Zâmbiţi, vă rog!”

„Campaniei de o violenţă şi toxicitate fără precedent la adresa presei independente, în general, şi a Evenimentului zilei, în special, lansate de Antena 3 şi de Jurnalul Naţional, am ales să-i răspundem cu zâmbetul pe buze, cu umor, cu o glumă, cu un pamfl et. Pentru că de nimic nu se teme prostia mai tare decât de râs. Cea mai mare greşeală ar fi să-i luăm în serios. Exact asta îşi doresc: să fie trataţi ca ziarişti normali, cu coloană vertebrală, opinii ferme şi ţinută profesională. Când ei sunt, de fapt, nişte caricaturi. Aţi remarcat morga pe care o au în studiourile Antenei 3 sau în paginile Jurnalului Naţional? Înţepaţi, băţoşi, pătrunşi de misiunea mesianică pe care o trâmbiţează, de parcă toată lumea ar sta pe spinările lor viguroase (…) în locul unei reacţii oţărâte, ţâfnoase, la linşajul mediatic la care au supus “Banda celor 7″ şi EVZ, am optat să răspundem cu zâmbete.

O inițiativă lăudabilă a EVZ, care alege să nu răspundă cu sudălmi grosolăniei revărsate în spațiul presei scrise de JN și în spațiul audiovizual de Antena 3. Dacă vreți să zâmbiți, să vă destindeți cu câteva caricaturi, nu ratați EVZ de astăzi…

***

>> AVERTISMENTUL LUI ION CRISTOIU. Tot din „Evenimentul zilei” reținem un avertisment din editorialul semnat de Ion Cristoiu: „Bombardamentul propagandistic premergător asaltului USL asupra Justiţiei”.

„Plenul CSM, întrunit în 16 ianuarie 2014, a decis cu majoritate de voturi că o serie de afirmaţii politice ale premierului Victor Ponta “prin natura şi impactul lor asupra opiniei publice, au produs o încălcare a principiului repartiţiei puterilor în stat cu consecinţă scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, a afectării independenţei acestuia” (…)  CSM a sesizat însă adevăratul moment al acestor atacuri verbale: Ele pun la îndoială credibilitatea şi autoritatea Justiţiei pentru ca în faza următoare să se treacă la fapte. Dacă ne gîndim şi la campania dementă lansată de Trustul Intact – care-l serveşte şi pe Victor Ponta nu numai pe Dan Voiculescu –, putem spune fără riscul de a greşi că ne aflăm în faţa unui formidabil bombardament propagandistic premergător asaltului USL asupra Justiţiei”. 

Ion Cristoiu, ca un jurnalist experimentat ce este, sesizează un pericol cât se poate de real? Voi, dragi cititori, chiar credeți că „marțea neagră” a fost un episod trecător?! Oamenii ăștia vor face tot ce le stă în putință pentru a pune frână Justiției, mai ales acum, într-un an în care condamnările se înmulțesc, într-un an în care intrarea în vigoare a codurilor ar putea grăbi sentințele și într-un an în care mulți mahări au termene finale. Atenție! Lupta e departe de a se fi terminat!

***

>> JN, PREVIZIBIL ȘI PLICTICOS. Mergem și în partea cealaltă, la „Jurnalul Național”, care continuă sfada cu „Banda celor 7”, însă, spre deosebire de EVZ, o face scrâșnit, rău, umoral, cu ură: „Banda celor 7 șapte și-a pus patronul la muncă”.

„Alarmă în tabăra propagandei băsiste. Punerea în lumina adevărată a simbriaşilor lui Băsescu, puşi să ocupe spaţiul media zi de zi, cu temele dictate de la Cotroceni, i-a lovit în moalele capului. Credeau că sunt de neatins, că sub protecţia “scutului” întins de cuplul Băsescu-Macovei pot debita orice atac la adresa celor care critică argumentat manevrele regimului aflat în degringoladă. 

Și – previzibil și plictisitor – iar sunt luați la rând „cei 7” fiind puricați în cel mai pur stil securist, așa cum numai slujbașii știu s-o facă, printr-o țesătură insidioasă de dosare de cadre, amănunte biografice reale, legende urbane, zvonuri, delațiuni și bîrfe șoptite pe la colțuri. Mă așteptam la ceva mai multă inspirație din partea JN, dar probabil este suficient pentru cei numai câteva mii de cumpărători ai acestei foi…

***

>> „LIBERTATEA” A GĂSIT DIAMANTE ÎN MOLDOVA. Și, pentru final, una tare din „Libertatea” de astăzi: „Deține România zăcăminte de diamante?”.

„În 1998, în Legea minelor din România a fost introdusă discret, chiar ciudat de discret, pe lângă categoriile de zăcăminte cunoscute – petrol, gaze naturale, cupru, aur etc. – şi o categorie despre care, până atunci, se susţinea că nu există în ţara noastră: “pietre preţioase”. Păi, dacă nu sunt, de ce apar oficial în legislaţie? Sau poate… ele există! (…) am întrebat la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM). Răspuns: “Această sintagmă (“pietre preţioase” – n.r.) a fost introdusă prin Legea Minelor nr. 61/1998 datorită faptului că, la momentul elaborării acestui act normativ, s-a apreciat că nu poate fi exclusă posibilitatea ca în formaţiunile geologice din fundamentul platformei moldoveneşti, zona Iaşi-Botoşani, să existe roci potenţial purtătoare de asemenea mineralizaţii”. Mai pe înţelesul nostru: s-ar putea să fie ceva diamante în zona respectivă, dar nu prea avem chef să vă spunem şi vouă. Adică, moldovenii de la Izvoarele nu băteau câmpii când spuneau că ar exista zăcăminte de diamant…

Ha! Alta acum! Diamante în Moldova! Sau s-or fi referit la „diamantul” din stânga, de pe copertă?!… Dacă subiectul ia amploare, să vezi ce repede uităm de aurul de la Roșia Montană și de gazele de șist de la Pungești…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

 

Reclame

Un gând despre „PRIMA PAGINĂ: EVZ despre oamenii lui Voiculescu: „niște caricaturi”

  1. Da, mi-a placut raspunsul EVZ… Desi…asta INCA nu-i o rezolvare a problemei infecte de la LATRINA 3. Nu avem un CNA normal si vertical, nu avem societate civica. Varanul INCA isi poate face de cap. Trebuie prins cu vreo factura, ceva minor, ca AlCapone… Trebuie pus la rece, trebuie, cumva, sa „uitam” de el. A facut ingrozitor de mult rau…

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s