Traian Băsescu, o bilă neagră în războiul cu Antena 3 după celebra scenă de la Cotroceni

Dialogul de ieri, de la Palatul Cotroceni, dintre președintele Băsescu și reporterul Antenei 3, a fost tratat în termeni de galerie fotbalistică: cu „huo” – de către Antena 3 și apropiații ei, cu înțelegere și chiar omiterea subiectului din discuție – de către fanii președintelui.

Adevărul este, din punctul meu de vedere, din punctul de vedere al unui jurnalist cu state vechi, că președintele a greșit. Priviți înregistrarea de mai jos. Durează doar trei minute:

Încercați să nu judecați în termeni partizani. Președintele și-a pierdut cumpătul… Ceea ce a vrut să fie o punere la punct spirituală a Antenei 3 s-a transformat într-un dialog scrâșnit Președinte – jurnalistul Ionuț Cristache, unic în analele conferințelor de presă de la Cotroceni și, probabil, în analele conferințelor de presă ale înalților oficiali europeni. Traian Băsescu s-a enervat. Nepermis. A început să-i tremure vocea. A dat și câteva rateuri de logică… Domnule Președinte, pur și simplu nu se face să te iei la harță cu un ziarist, fie el și acreditat al trompetei isterice a lui Dan Voiculescu, am numit Antena 3!

Președintele n-a făcut decât să furnizeze material prețios Antenei 3 pentru următoarele campanii. Deja scena e repetată până la saturație, de ieri seară, pe postul lui Voiculescu. Scena nu e importantă pentru românii angajați politic cu sufletul ori cu fapta, după cum am spus și în șapoul acestui text, oricum taberele sunt împărțite iremediabil. E importantă însă pentru ceilalți, pentru marea majoritate care nu este activistă politic. Cum credeți că au privit această scenă românii neangajați?

Hai să facem o analogie. În Statele Unite, de exemplu, Fox News, un post de știri cu mare audiență, este pentru președintele Barack Obama ceea ce este Antena 3 pentru Traian Băsescu. Pentru cei care înțeleg limba engleză, priviți înregistrarea de mai jos. Este doar un exemplu:

Fox News îl toacă zi și noapte pe Obama încă dinaintea primului mandat. 24 din 24. Atacuri politice, pamflet, satiră subțire, dar și isterii tipice Antena 3. Niciun efort nu este precupețit de Fox News, post angajat trup și suflet alături de republicanii conservatori, pentru a-l zugrăvi pe Obama opiniei publice americane în cele mai întunecate (scuze! 🙂 ) culori… Dar vă puteți cumva închipui un dialog gen Băsescu – Antena 3, precum aseară la Cotroceni, într-o conferință de presă a președintelui american? Vă spun eu: nici măcar nu încercați, pentru că n-o să găsiți!

Din păcate, președintele Băsescu face exact ce urmărește mașinăria de propagandă și linșaj public a lui Dan Voiculescu: își pierde cumpătul. Și atunci își pierde și credibilitatea.

Calmul, protocolul, răceala, diplomația ascuțită și ironia fină sunt arme mult mai potrivite într-un asemenea război. La isterie nu se răspunde cu isterie. Cea mai înaltă funcție în stat impune o altă prestanță. Și o altă prestație! Și mai e o vorbă românească: dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii…

Dacă reușiți să vă detașați un pic de simpatiile politice și să judecați rațional, atunci vă aștept comentariile, dragi cititori. Dacă nu, nu vă mai obosiți…

Reclame

3 gânduri despre „Traian Băsescu, o bilă neagră în războiul cu Antena 3 după celebra scenă de la Cotroceni

  1. cum nici să mă detaşez nu pot, nici de judecăţi raţionale n-am chef la vîrsta asta, voi trece să văd ce mai este pe la Melbourne 🙂

  2. Intr-o tara normala, ca in Germania de ex. unde traiesc eu, domnul Basescu ar fi trebuit sa-si dea demult demisa. Presa ca presa, or fi tampiti cu totii, dar niciodata nu e presa de vina. Sa fie clar. Presedintele insa trebuia sa plece inca de la scandalul Mihaileanu. Herr Wulff a plecat pentru mai putin.

  3. ISTERÍE ĩ f. 1) Excitare nervoasă extremă manifestată printr-un comportament violent și prin pierderea controlului asupra propriei persoane. 2) med. Boală de nervi manifestată prin convulsii și prin accese de râs sau de plâns.

    Nu vad legatura cu clipul prezentat…

    Niciun efort nu este precupețit de Fox News, post angajat trup și suflet alături de republicanii conservatori, Doar pentru ca faceti aceasta afirmatie nu inseamna ca asa e…

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s