Nu trageți în Antena 3! Nu toți sunt „ciobăneștii” lui Felix

gadea-badeaS-ar putea ca titlul acestui editorial să-i descumpănească pe unii dintre cititorii Reporter Virtual. Este însă cât se poate de sincer. Să mă explic…

Petiția lansată de Antena 3 a stârnit numeroase reacții în media și numai. Este și firesc atunci când vorbim despre postul de știri cu cea mai mare audiență certificată. De la aprobări zgomotoase și chemări entuziaste la semnături pentru îndeplinirea planului clocit de Dan Voiculescu și până la înjurături, blesteme și chiar contra-petiții care cer nici mai mult nici mai puțin decât interzicerea Antenei 3.

La acestea din urmă aș vrea să mă refer. Toate au un numitor comun: se referă la Antena 3 ca la un monolit care a degenerat ceea ce numim jurnalism. Or Antena 3 nu este un monolit! La Antena 3 lucrează mulți oameni, adesea nevăzuți pe micul ecran, redactori, reporteri, tehnicieni, care nu împărtășesc veninul patronului și al celor câteva cozi de topor care-l servesc cu obediență.

Grație celor 23 de ani în presă, îi cunosc personal pe mulți dintre ei. Sunt oameni ca voi, cu bucurii, cu necazuri, cu probleme, cu copii, cu rate, oameni care nu și-au făcut un scop în viață din răsturnarea „tiranului” de la Cotroceni, oameni care n-au nicio legătură cu linșajele mediatice  conduse de Gâdea & Co, oameni care n-au nicio legătură cu grobianismul lui Mircea Badea și, în general, oameni care nu împărtășesc isteria grețoasă revărsată aproape non-stop de televiziunea Varanului…

Să n-aveți impresia că Dan Voiculescu i-a împrumutat pe toți slujbașii săi cu sute de mii de euro, așa cum a făcut cu Mihai Gâdea. Să n-aveți impresia că toți oamenii Antenei 3 au leafa uriașă a aceluiași Gâdea. Gâdea e legat și împachetat pe viață… Să n-aveți impresia că toți oamenii Antenei 3 își fac vacanțele cu mogulul, precum Gâdea, Ursu & Badea. Sunt doar câteva vârfuri de lance, doar câteva butoane pe care Voiculescu apasă când vrea el.

De multe ori, Voiculescu nici măcar nu trebuie să apese pe buton, nici măcar nu trebuie să dea un telefon. Gâdea & Co îi intuiesc și îi anticipează dorințele, nevoile… Să vă spun o povestioară: primul meu câine a fost un ciobănesc german extrem de inteligent. L-am iubit ca pe ochii din cap. De multe ori, nici măcar nu era nevoie să-i dau comenzi, nici măcar nu era nevoie să-i vorbesc. Se uita în ochii mei și înțelegea ce vreau de la el…

Așa și cu Gâdea și cei câțiva care dau tonul la Antena 3: sunt ciobăneștii germani ai lui Dan Voiculescu. Știu deja cum gândește, îi anticipează toate dorințele și acționează chiar înainte ca patronul să deschidă gura… Câteodată chiar mă întreb dacă, uneori, Dan Voiculescu nu se simte îngrețoșat de atât servilism soios?!

Reclame

12 gânduri despre „Nu trageți în Antena 3! Nu toți sunt „ciobăneștii” lui Felix

 1. Regret ! Pentru prima oară cînd NU POT fi de acord cu Dvs. Faptul că acei slujbași ESTE și ei oameni nu-i disculpă în nici un fel. Caz similar: arhitecta Anca Petrescu dacă înțelegeți ce vreau să spun. Iată cum se pune problema în fond:

  DIRECTORUL DAN (alt Dan)

  În anii 1980, în ajunul unui 23 august, brusc, subit și întîmplător, întreg personalul TESA al uzinei este convocat în fața direcțiunii. Ce se întîmplase ? Cf. noii mode a defilărilor pe stadioane (în loc de stradă+tribună cu activiști) elevii care ar fi trebuit să manevreze din tribune plăcuțele colorate cu diverse inscripții, nu puteau fi mobilizați (era vacanță). Deci „funcționarii” au fost chemați să le țină locul. Mă rog, nici o nenorocire, cu excepția bruscheții gestului, care irita puternic. Secretarul de partid (și gașca lui) în loc să-și asume operațiunea, l-au aruncat în față pe un director tehnic. Drept e că se potrivea – cu tehica mai slab, cu atitudinea de stăpîn de sclavi la superlativ. Avea și mutra necesară: ceafă de taur, expresie de bou fioros, roșu la piele și chel. Pare-se că nici lui nu i-a convenit însărcinarea deoarece se comporta excesiv de dur. Serviciul din care făceam parte trimisese doi bărbați și o femeie. Nu știu ce i s-a năzărit marelui șef că, printre ale răcnete-răgete, se oțărește către noi: „Serviciul cutare, ALINIEREA !” În acel moment am explodat: ”Cum se aliniază TREI OAMENI ? Și de ce ?” (Totalul adunarii consta în cîteva sute). Individul supralicitează zbierînd cît îl țineau bojocii (către mine): „Ai făcut armata?” Eu, cel puțin la fel de zbierat: „Da ! Am făcut-o. Dar niciodată nu am fost puși să ne aliniem cîte trei.” Treaba s-a transformat într-un duel om-la-om de genul cine răcnește mai tare, eu înfruntîndu-l ad personam, adică într-un spațiu gol, fără fofilări, cu degetele înfipte în brîu. Văzînd că nu cedez nici un pas, bașbuzucul s-a retras strategic: „Poți să pleci !” „Am înțeles ! Plec !” Ca să-și salveze un strop din autoritate a inventat repede o chestie în genul Securității ― de abia făcusem cîțiva pași cînd a zbierat în urma mea: „Mîine să fii în birou la mine!” M-am întors în dungă și am răcnit „ La ce oră ?” „La opt !” „Am înțeles. La opt.” Și am plecat.

  A doua zi m-am dus direct pe stadion, nici vorbă de birou. Tot ce am mai aflat era că tipul s-a interesat dacă sînt prezent și… gata.

  Ceea ce m-a uluit (eram destul de tînar, aprox. 35 de ani) a fost faptul că NIMENI, DAR ABSOLUT NIMENI din mulțimea informă aflată acolo nu și-a permis nici măcar un murmur, nici măcar o șoaptă. Așa, la grămadă, sub protecția anonimatului. Această lașitate generalizată m-a demoralizat rău de tot. Pe de altă parte s-a (am) dovedit că toți ceaușeii ăia de lătrau pe lîngă turmă mușcau atîta cît le permiteai.

  Nu fac din asta un gest eroic, nici atunci, nici acum. SUB NICI O FORMĂ ! Vreau doar să subliniez formidabila supușenie a maselor (departe de a fi specifică românilor ― vezi și articolul People ‘still willing to torture’ pe BBC 10:41 GMT, Friday, 19 December 2008). Dar cred că fiecare om TREBUIE să aibă un prag de jos al umilirii. Ceea ce NU POT să înțeleg este CÎT DE SCĂZUT poate fi acest prag pentru unii ― în special români.

  Vezi și cazul părinților cu care mătură podelele învățătoarea Blîndu.

   • „…vorbim de cu totul alte vremuri și de cu totul alte proporții…”
    FALS ! COMPLET FALS ! Cu riscul de a fi moderat astea sînt sofisme (ieftine).

    Vnimanie: încă o greșeală din asta și vă șterg din bookmarks. De fapt se pare că transportați în online viciile fundamentale ale presei scrise pe care o jeliți atîta.

 2. Hmmm, eu as zice ça nu merita ciobanestii germani o asemenea comparatie ….. acesti caine au coloana vertebrala …… baietii aia netezi de la Hantena 3 NU AU.

  Diferenta e uriasa.

 3. Stimate domn Halpert,
  Nu sunt de acord cu afirmatiile dumneavoastra privind slujbasii postului A3. Avand in vedere ca slujesc raul, chiar daca nu din prima linie, este un lucru care ar trebui sa-i oblige – daca au intr-adevar constiinta si nu doar nevoie de bani – sa abandoneze si sa-si caute de lucru in alta parte. Pana una alta sunt partasi ai lui Voiculescu, fie ca va place sau nu……

 4. „Sunt toti oameni” ?… Atunci de ce nu pleaca de acolo, vazand, STIIND ce se intampla in acest sereleu/canal media ?… Eu am fost (candva) director acolo, cand numele lui Voiculescu nu insemna NIMIC. Dupa cateva luni m-am prins ce teapa de om e individul, si mi-am dat demisia. Orice om vertical o poate face. Iar raitingul lor „teribil” e dat de realitatea faptului ca suntem un popor de indivizi subdezvoltati, indobitociti de anii nesfarsiti ai comunismului. In satul in care locuiesc acum, oamenii (TOTI CU DREPT DE VOT !) sunt mai prosti si mai neinformati decat ciubotele cu care ies prin noroiul de pe ulita pe care merg spre crasma de la care cumpar paine : restul sunt vorbe. In rest, ca ziarist, te apreciez, d.le Halpert.

 5. Pingback: NATIONAL | Gâdea, Badea şi Ursu sunt ciobăneştii germani ai lui Dan Voiculescu | Gazeta de Botoșani – GazetaBt.ro : Stiri Botosani , Politica Botosani , Sport Botosani , Evenimente Botosani , Anunturi Gratuite Botosani , Muzica Botosani

 6. Nu-mi pasa ca vin cu un comentariu intarziat, pentru ca problema e actuala. Fiecare om are o responsabilitate pe care nu si-o poate declina. In momentul in care a inteles ce gireaza prin actiunile lui si inca mai are o constiinta, trebuie sa se opreasca! Sigur, asta nu e o problema legala ci una de ordin moral. E chiar mai grav decat in cazul celor care voteaza pentru o punga de malai. Macar ei se amagesc in mod naiv ca poate „va fi mai bine” dupa ce-i voteaza pe „astia”. In schimb, angajatii care slujesc un post cu scopuri murdare (care sunt si „insiders”, cunosc detaliile de la sursa) pun umarul la treaba (chair treburi marunte), vad raul intamplandu-se si apoi se infrupta din rezultatele lui. Nu ca ii condamn eu, dar nici nu pot fi disculpati…

  Nu am nici cea mai mica intentie sa va jignesc, doar sa spun adevarul verde in fata: o responsabilitate imensa au si toti cei care, prin presa scrisa sau audiovizuala, indobitocesc oameni. Sau ii mentin intr-o stare de indobitocire din care nu vor iesi niciodata, neatingandu-si potentialul, pentru ca isi tin mintea ocupata cu nimicuri. Poate fara sa vrea, printr-un efect colateral de care se distanteaza fara constiinta si responsabilitate, autorii acestor productii media construiesc „omul manipulabil” din Romania de maine. Chiar daca tot ce si-au propus e sa manance si ei o paine.

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s