Prima pagină. Titlu „quality”: Ungurii vor să ne ia Ardealul cu banii jos

>> VADIM ȘI FUNAR, LĂSAȚI REPETENȚI DE „ADEVĂRUL”. Astăzi, în rubrica „Prima pagină” ne ocupăm de povestea cu ungurii care vor să ne cumpere pământul, să-l ia sub braț și să fugă, apoi, cu el spre Budapesta… Un titlu parcă dat cot la cot de Gheorghe Funar și C.V.Tudor se lăfăie, mare, pe frontul ziarului „Adevărul” din această dimineață: „Ungurii vor să ne ia Ardealul cu banii jos”.

„Un oficial al Ambasadei Ungariei la Bucureşti dezvăluie planurile Budapestei de a pune mâna pe terenurile agricole din Ardeal: un program prin care statul ungar plăteşte o rentă viageră celor care vor să-i cedeze pământul, dar le lasă posesia până la moarte. De la 1 ianuarie 2014, România este obligată să permită străinilor rezidenţi în Uniunea Europeană să cumpere terenuri agricole în România. Cu această ocazie, Ungaria a pus la punct o strategie prin care să cumpere cât mai mult teren din Transilvania. Planul a fost dezvăluit de către Szabo Jozsef Andor, ataşat pe probleme de agricultură la Ambasada Ungariei la Bucureşti (…) Planul maghiar nu se opreşte însă doar la terenuri agricole, ci se referă şi la izvoarele de ape minerale, dar şi la pădurile din Ardeal.

Trecem peste faptul că știrea e veche de două zile și a fost întoarsă pe toate fețele pe posturile de televiziune… Titlul se vrea sprințar, poate ironic?, însă dă în cu totul altceva… „România Mare” din anii de glorie ’90 are de ce să fie invidioasă pe „Adevărul”! Mă întreb, oare, dacă Franța ar fi anunțat aceeași intenție sau Danemarca, subiectul ar mai fi făcut aceeași pârtie în presa românească? Pun pariu că nu! Ba, din contră, s-ar fi auzit voci încântate cu privire la viitorul luminos al agriculturii românești. E doar un punct de vedere…

***

>> CUM ÎI LASĂ MOMENTAN BĂSESCU PE UNGURI CU BUZA UMFLATĂ. De subiectul schimbării regimului de cumpărare a terenurilor agricole în România se ocupă astăzi și ziarul lui Dan Voiculescu,„Jurnalul Național”, însă dintr-o altă perspectivă. Firește, se ajunge tot la… Băsescu: „Preşedintele, în conflict de interese. Clanul Băsescu este deranjat de liberalizarea achiziţiei de terenuri agricole. Ca atare, a respins legea”.

„Moşierul Traian Băsescu este foarte atent la modificările ce vizează legea vânzării-cumpărării terenurilor agricole. Băsescu a cerut Parlamentului reexaminarea legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, adoptată de Parlament la începtului lunii decembrie şi trimisă şefului statului spre promulgare. Respingerea legii de către preşedinte are ca efect direct amânarea liberalizării pieţei funciare. Actul preşedintelui se face însă în condiţiile unui evident conflict de interese deoarece clanul Băsescu are proprietăţi în agricultură şi este dezavantajat de liberalizarea achiziţionării terenurilor. România este obligată prin Tratatul de Aderare la UE să liberalizeze piaţa funciară pentru persoanele fizice din UE, începând cu 1 ianuarie 2014. Prin amânarea legii se menţine prevederea că străinii pot cumpăra terenuri agricole doar dacă înfiinţează o firmă în România. Menţinerea acestui regim juridic vine ca o mănuşă fermierului Traian Băsescu, care a anunţat că intenţionează să-şi extindă moşia de la Nana până la 500 de hectare de teren agricol. 

Așadar, Băsescu – cel mai mare „dușman” al ungurilor! Reîntoarcerea legii la Parlament dă peste cap planurile vecinilor hrăpăreți de la granița de Vest. Dar nu pentru că Băsescu ar fi vreun naționalist, ci din lăcomie, pentru vrea „să-şi extindă moşia de la Nana”. Acum, ce legătură o fi între sulă și Prefectură nu știm?! Pentru că, indiferent de lege, cu ea sau fără ea, Traian Băsescu oricum își poate cumpăra mai mult teren. Dar n-are a face. Pentru JN lucrurile sunt clare: afară e ceață? Băsescu! E prea cald? Băsescu! E prea frig? Băsescu! Băsescu, Băsescu, Băsescu…

***

>> MICUȚUL BOC S-AR FI OPUS, DAR L-AU DAT JOS… Tot povestea cu terenurile agricole ocupă toată prima pagină a cotidianului „Evenimentul zilei” de astăzi, sub titlul „30% din terenurile agricole din România sunt controlate de străini”:

„Guvernul României ştia de intenţia Ungariei de a cumpăra terenuri în Transilvania încă de pe vremea lui Emil Boc. Scandalul izbucnit în aceste zile scoate la iveală amploarea investiţiilor străine în agricultura autohtonă (…) Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat pentru EVZ că la nivelul Guvernului se ştia de mult timp de posibilele intenţii ale Budapestei. ”Dacă serviciile noastre nu ar fi ştiut (de aceste intenţii, n.r.), înseamnă că le plătim degeaba. Dacă eu ca ministru nu ştiam, nu începeam demersurile în 2010 pentru a obţine amânarea liberalizării pieţei funciare”, ne-a precizat Valeriu Tabără. La acea vreme, România obţinuse semnătura Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi Cehiei şi acordul de principiu al Germaniei pentru a amâna momentul de la care piaţa terenurilor ar fi trebuit liberalizată, spune Tabără. Proiectul a murit, după căderea guvernului Boc.

Așadar, Boc era mai patriot decât Ponta, Boc a plecat, Ponta deschide larg piața terenurilor românești pentru unguri, Băsescu se opune, dar din interese personale (conform JN)… Fiecare cu vinovatul lui! Ce mai talmeș-balmeș! Nimeni nu spune un lucru simplu: dacă chiar ne temem că o să fugă ungurii cu Ardealul sub braț, atunci n-avem nimic altceva de făcut decât să ne uităm la ei și să copiem legea dată de Budapesta în domeniu, lege care e mult mai restrictivă în privința cumpărării terenurilor. Și ei sunt în UE, Comisia Europeană n-a avut nimic de spus până acum, deci o putem face și noi la fel. Caz rezolvat!

Sper ca până mâine, când ne revedem aici, Ardealul să rămână la locul său…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

 

 

Un gând despre „Prima pagină. Titlu „quality”: Ungurii vor să ne ia Ardealul cu banii jos

  1. De acord , dar cu anumite conditii _ cred mi se da voie sa pun si eu anumite conditii , nu-i asa ?
    Sa zicem ca Ungaria doreste sa cumpere pamant romanesc , cca 90 028 km patrati .Foarte bine , sa-l ia si sa plece cu el subtioara , acasa la ei in Ungaria ! Ei , in cazul acesta si noi , romanii dorim sa cumparam tot cam atat din Ungaria !! Daca sunteti de acord , facem targul !

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s