Prima pagină. Elena Udrea, vedeta în alb a ziarelor de Crăciun

Recoltă slabă în ceea ce privește presa astăzi în a treia zi de Crăciun: au apărut doar două generaliste și două tabloide. Majoritatea ziarelor au luat pauză până pe 6 ianuarie, dar când masa-i plină de sarmale cine mai are nevoie de presă, nu?!…

UDREA: „WHITE PARTY ÎN MIJLOCUL IERNII”. În„Evenimentul zilei”, Elena Udrea este vedetă pe prima pagină, sub titlul: „De ziua ei, Elena Udrea a dat o petrecere în alb”.

„Cu ocazia împlinirii vârstei de 40 de ani, Elena Udrea a dat aseară o petrecere tematică în alb, la care, spune ea, i-a invitat pe toţi cei care i-au fost aproape în ultimii 20-30 de ani. O invitaţie i-a fost adresată şi preşedintelui Băsescu. “Este o petrecere white party, e în mijlocul iernii. Este totul neatins, ca la început, am invitat toţi colegii, oameni care mi-au fost alături toată viaţa, toţi cei care au fost alături de mine. Dezavantajul e că eu sunt născută după Crăciun şi mulţi au programul făcut. I-am invitat pe toţi cei care au trecut prin viaţa mea în ultimii 30 de ani. Voi vedea câţi ajung”, a spus Udrea.

Îi spunem și noi La Mulți Ani doamnei. Să-i fie de bine! Mă întreb însă: este, oare, asta o știre de primă pagină? Dacă dădea o petrecere în pijama sau – piei Satană! – un party porno, ei, atunci, poate că da. Așa, cu o „petrecere în alb” este o știre cuminte, politico-mondenă, numai bună pentru o pagină de interior, undeva colț dreapta jos… Interesantă este și încadrarea pe prima pagină a fotografiei cu Udrea, lipită și pe aceeași înălțime cu codul de bare al ziarului de pe care „citesc” vânzătoarele de la supermarket prețul. E, totuși, mare sărăcie de știri așa că asta este explicația, nu cea a răutăcioșilor care vorbesc despre sponsori…

***

DE LA WHITE PARTY LA CĂPĂTÂIUL PORCULUI. Interesant totuși cum Elena Udrea devine o vedetă de primă pagină pentru ziare. Și „Adevărul” din ziua de Ajun a ilustrat articolul „Cum își petrec sărbătorile politicienii români” tot cu fotografia doamnei care a pășit pragul 40:

„Nu este moment mai încărcat de simboluri şi amintiri decât sărbătorile de iarnă. Nu aş rata niciodată ritualul tăierii porcului, cu toate momentele lui, aşa cum l-am văzut ani de zile la bunicul meu. Ca în vremurile copilăriei, am mâncat şi acum întâi şorici din frunte, ca să fiu fruncea tot anul, apoi am încheiat cu pomana porcului“ –  este mesajul care însoţeşte fotografiile postate de Udrea pe pagina sa de Facebook.

Elena Udrea pe Facebook, Elena Udrea în alb, Elena Udrea sub brad, Elena Udrea cu un cuțit în mână la căpătâiul bietului porc, Elena Udrea cu „șoriciul din frunte” în gură, Elena Udrea, Elena Udrea, Elena Udrea… Parcă ar fi în campanie! Ei, aș, nu – e doar penuria de știri.

***

EXPOZIȚIE DE COMUNISM PE FACEBOOK. Tot din„Adevărul”, de data asta din cel de astăzi, 27 decembrie: „Comunismul, la extreme: cum arătau magazinele şi pieţele înainte de 1989”

„Cât de pline sau de goale erau magazinele din Bucureşti şi din România în comunism? La 24 de ani de la căderea regimului, există „alimentara virtuală“ pentru o privire în trecut. Alex Baciu a creat pe Facebook, în 2011, pagina „Alimentara“. Misiunea acestei pagini, după cum spune creatorul, este de a ilustra trecutul culinar (recent) al României. În prezent, peste două mii de oameni au apreciat această pagină, iar vârful de activitate a fost anul acesta. A încărcat poze din magazine, din alimentare, dar şi din pieţele de legume şi fructe.

Numai 2.000 de „like”-uri? Explicabil dacă ne amintim de sondajul publicat tot de „Adevărul”, potrivit căruia 44% dintre români suspină după comunism. Un bun prilej de aducere aminte această pagină„Alimentara” pentru cei care au trăit acele vremuri, dar și pentru cei care erau prea mici sau nu erau deloc și pot acum arunca o privire în trecutul pe care îl idealizează mulți dintre compatrioții lor. În orice caz, îi stă mai bine comunismului pe Facebook decât în realitate: cei care vor să-l experimenteze să facă bine să rămână în realitatea virtuală…

***

O RELATARE „LITERARĂ” A EXPLOZIEI DE LA CĂLĂRAȘI.Tabloidul „Libertatea” de astăzi pune pe prima pagină nefericitul eveniment de la Călărași: „Povestea unui Crăciun însângerat. Reportaj la Călărași, orașul în care o explozie violentă a curmat viața unei femei”.

„Chiar în sfânta zi de Crăciun, pe când magia Sărbătorilor se cuibărise deja în casele creştinilor, zvârcoliri apocaliptice au lovit destinul câtorva zeci de oameni din Călăraşi. În zgomot asurzitor, blocul în care locuiau s-a fărâmat şi bucăţi uriaşe din beton s-au prăvălit peste ei. Explozia devastatoare care a băgat în sperieţi un oraş întreg a curmat viaţa unei femei, iar pe un bărbat l-a aruncat în anticamera morţii.

Trecând peste tragismul celor petrecute, remarcați genul liric pe care îl revarsă cu prea-plin autorul în paginile unei banale gazete trecătoare: „zvârcoliri apocaliptice”, „magia Sărbătorilor”, „anticamera morții”. Parcă l-aș citi pe Pușkin, zău așa, nu „Libertatea”!…

Maîine și poimâine iar nu apar ziare. Ne vedem luni!

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

 

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s