Prima pagină. „Jurnalul Național” de astăzi – nu văd, nu aud, nu vorbesc

  • CASA POPORULUI? NU! COSA NOSTRA! Cinste lor, principalele cotidiane generaliste care apar astăzi continuă să țină pe prima pagină „marțea neagră” din Parlamentul României. „Adevărul”, „Evenimentul zilei”și „România liberă” deschid, toate, cu acest subiect principal pe prima pagină. Excepția, firește, ca ieri, cotidianul „Jurnalul Național”, pentru care subiectul nu există pentru a doua zi consecutiv. Dacă nu scriu ei, înseamnă că nu există, nu?!… Știți povestea cu cele trei maimuțe? „Nu văd, nu aud, nu vorbesc”… Alea erau primate inteligente. JN în schimb este o primată aflată în lanțuri. Înlănțuită de șeful de trib al relelor pe nume Felix…

Din nou, cea mai sugestivă ilustrație este desenul de pe prima pagină a cotidianului „Adevărul”: o Casă a Poporului sub formă de caracatiță, care sufocă România. Ziarul titrează „Parlamentul a devenit Casa contra Poporului”, la articolul principal semnat de Liviu Avram:

„Procedura prin care parlamentarii şi-au asigurat o imunitate aproape absolută în faţa legii penale respectă legile militare şi strategiile de război: pretext de declanşare a ostilităţilor, atac frontal pe timpul nopţii, operaţiuni de diversiune. Război contra propriului popor (…) În noaptea de luni spre marţi, Comisia juridică s-a întrunit în clandestinitate şi a luat în dezbatere, în procedură de urgenţă, atât cele două iniţiative legislative, cât şi alte proiecte cu potenţial de scandal: amnistia şi graţierea unor pedepse, legea lobby-ului, legea Camerei de Comerţ. Trei au căzut victime colaterale, fiind amânate, dar una tot a trecut de votul în plen: modificările la Codul Penal.

Avram analizează în detaliu cum s-a plănuit „marțea neagră” în spatele ușilor închise și cum s-a aplicat „în teren” operațiunea. Autorul explică ce vor însemna aceste modificări din punct de vedere juridic și cum vor influența ele de acum încolo modul în care răspund persoanele cu funcții publice în fața legii.

***

„Deputaţii din Comisia juridică, autori ai loviturii date statului de drept, sunt sprijiniţi de oameni politici care au probleme penale. O parte dintre ei sunt în război deschis cu procurorii DNA sau cu inspectorii ANI, fiind cercetaţi pentru corupţie sau conflict de interese (…) Din totalul celor 303 deputați prezeți, au votat „DA” 240 de  parlamentari dintre care 122 de la PSD, 73 PNL, 15 UDMR, 15 de la minorități, 11 de la PC și 4 neafiliați. Împotriva acestei modificări legislative s-au pronunțat 57 de deputați: 32 PDL, 22 PP-DD, 1 de la PC și 2 neafiliați. S-au abținut 4 parlamentari: 1 de la PSD, 1 de la PP-DD, 1 de la minorități și 1 neafiliat.

De unde rezultă că există un singur parlamentar PSD cu ceva conștiință și niciunul de la PNL! Urmăriți în „Evenimentul zilei” lista nominală cu cei care au votat și modul în care au votat marți. Cunoașteți-vă aleșii! Poate vă va folosi la ceva la rundele următoare de alegeri, deși mă cam îndoiesc…

***

„Primarii şi şefii de consilii judeţene vor putea împărţi banii după bunul plac rudelor şi cunoştinţelor, fără a se mai teme că pot răspunde penal. La fel, funcţionarii publici pot sta liniştiţi, graţie uneia dintre modificările votate marţi, pe repede-înainte, de Camera Deputaţilor (…) au avut grijă să-i scape pe toţi funcţionarii publici (inclusiv primari, şefi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni) de eventuale conflicte de interese. Cum? Pur şi simplu nu li se vor mai aplica prevederile Codului Penal. Mai precis, în loc să fie definit conflictul de interese în relaţie cu funcţionarul public („fapta funcţionarului public care…“), el va fi definit doar cu persoanele care au contract de muncă şi o fişă a postului semnată cu instituţia publică. Or, primarii, şefii de CJ, consilierii locali şi judeţeni sunt aleşi, nu angajaţi ai primăriei ori ai consiliului local sau judeţean. Evident că, în noua formulare, nici senatorii şi nici deputaţii nu vor mai putea fi cercetaţi pentru conflict de interese chiar dacă îşi vor angaja la birourile parlamentare toate rudele.

Încet-încet, ies la iveală și alte modificări la lege operate în „marțea neagră”, pentru că sunt mai multe, iar presa a fost luată pur și simplu prin surprindere de complotul de la miezul nopții, din Comisia juridică, urmat de tactica diversionistă de a lansa mai multe fronturi, a doua zi, în plen. De fapt, noutățile introduse în Codul Penal sunt nu numai pentru parlamentari. Ele sunt un cadou de Sărbători pentru întreg aparatul de partid și de stat. Ei cred acum că și-au asigurat un Crăciun și un An Nou liniștite, iar după aceea până în vecii-vecilor, amin! Sta-le-ar în gât, le urăm. Și le mai spunem ceva: mișeliile ți se întorc atunci când ți-e lumea mai dragă…

***

„Fondul de investiţii britanic Insight Investment, care administrează la nivel mondial active de 271,9 miliarde de lire sterline, mai mult decât dublul PIB-ului României, a intrat în totală discreţie în agricultura locală prin preluarea firmei Agricom Borcea, care deţine o fermă de 13.600 de hectare în Călăraşi în apropierea Dunării. Valoarea terenurilor agricole şi a celorlalte active ale fermei – utilaje agricole sau infrastructură de depozitare şi irigaţii – se ridică la circa 30 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Așadar, județul Călărași devine un nou Eldorado al agriculturii românești. Sfat pentru PSD: puneți repede de o comisie „Călărași 2”. Nu ne vindem țara!

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

 

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s