Prima pagină: Dan Voiculescu, „informatorul cu o mie de fețe”

„Dan Voiculescu nu s-a mulţumit numai cu banii fostei Securităţi, ci a pus mâna şi pe o parte din activele acesteia. Potrivit unui document din anii 2000, atribuit SIE, mogulul media şi-a însuşit mari sume de bani din lichidarea afacerilor Crescent. Cel puţin două dintre sediile societăţii Crescent România au ajuns după Revoluţie în proprietatea familiei Voiculescu.

Pentru Voiculescu, ăsta este „secretul lui Polichinelle”. Un „trimis” al fostei Securități peste timp, un sol al capitalismului roșu devenit jucător major în era capitalismului sălbatic. Pentru cine mai are vreo umbră de îndoială, îi recomand să (re)vadă excepționalul documentar al lui Alexandru Solomon, „Kapitalism – rețeta noastră secretă”.

Pentru cine nu are de unde să facă rost de el, iată și secvența despre Dan Voiculescu:

***

  • ELENA UDREA SE ÎNCĂLZEȘTE SĂ INTRE ÎN RINGUL DNA?  Cotidianul „Jurnalul Național” de astăzi preia și amplifică o anchetă realizată de un alt ziar din trustul Intact, „Gazeta Sporturilor”. JN titrează în materialul principal de astăzi pe prima pagină: „Procurorul cu ochelari de cal – Claudiu Dumitrescu, şef DLAF şi acum şef secţie DNA, o “uită” mereu pe Elena Udrea”:

„Dosarul “Gala Bute” este condus de acelaşi procuror după cum bate vântul. Cât timp a condus DLAF – organism care supraveghează corecta cheltuire a fondurilor europene –, Claudiu Dumitrescu, promovat în 2010 de la DNA, în funcţia de secretar de stat, a reuşit foarte greu să înţeleagă mecanismul de fraudare din jurul “Galei Bute”. La presiunea câtorva investigaţii de presă a trimis totuşi o sesizare spre DNA. Procurorii din subordinea lui Daniel Morar şi apoi ai Codruţei Kovessi au “sterilizat” legăturile care duceau spre Elena Udrea, ministrul Dezvoltării, care s-a implicat direct în susţinerea şi organizarea evenimentului sportiv din vara anului 2011.

De data asta însă, se pare că Elena Udrea nu va mai fi „uitată”, grație eforturilor făcute de echipa lui Cătălin Tolontan de a merge pe firul banilor dispăruți în „Gala Bute” ca într-o gaură neagră. Același ziar, care a investigat cu aceeași cerbicie, a mai trimis în fața procurorilor un ministru. Vă mai amintiți de Monica Iacob Ridzi? Acum se încălzește pe margine Elena Udrea. Orice leu cheltuit din banii publici trebuie explicat și justificat. Să vedem dacă fostul ministru al Dezvoltării va reuși să facă acest lucru.

***

„Victor Ponta a declarat, ieri, că nu poate contesta faptul că în PSD au existat discuţii privind un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, deşi nu a luat parte la acestea, el arătând că în politică contează deciziile, nu discuţiile, care au fost făcute în baza libertăţii de exprimare. Întrebat de ce au loc astfel de discuţii informale în partid privind un candidat propriu al PSD la prezidenţiale, Ponta a răspuns: „Pentru că există libertate de exprimare garantată de Constituţie” (…) Declarațiile de ieri ale lui Ponta vin după ce acesta nu a negat duminică la televiziunea de casă a PSD-ului – RTV – că ar fi existat discuții pentru candidatura sa la Cotroceni.

Aha, deci pisicul îi arată… pisica partenerului de alianță. Acesta însă – despre Antonescu vorbim – n-o vede! Și n-ar vedea nici un pitbull repezindu-se să-i sfâșie beregata, pentru că pur și simplu… doarme. Crin Antonescu doarme un somn politic adânc indiferent de ce fel de animal i-ar vântura Victor Ponta prin fața ochilor. Când se va trezi, va fi, ca de obicei, prea târziu…

***

„Chevron a emis ieri un comunicat sec în care arată că s-au reluat operaţiunile în perimetrul Siliştea din comuna Pungeşti, că se vor realiza exclusiv lucrări de explorare a resurselor minerale (deocamdată, n.n) şi că va continua dialogul cu publicul interesat. Lucrările au demarat tot ieri, mai multe utilaje ale companiei încercând să reia lucrul la calea de acces spre viitoarea sondă. Acţiunile companiei au determinat câteva zeci de persoane din tabăra improvizată la Siliştea-Pungeşti să protesteze împotriva exploatării gazelor de şist şi să acuze jandarmii de intervenţie în forţă. O parte din protestatari au fost ridicaţi şi urcaţi în dube în jurul orei 4.30 dimineaţa (…) Am luat legătura cu consilierul de comunicare al Chevron, Răzvan Mitroi, pentru a-l întreba dacă trei săptămâni de comunicare şi informare au fost suficiente şi cum evaluează efectele campaniei din uşă în usă. “Campania s-a încheiat în Pungeşti, continuă în alte localităţi în zonă, tot din uşă în uşă. Nu ne-am propus să schimbăm modul de a gândi al cuiva, doar să oferim informaţii suplimentare, până acum au excelat în acest sens grupările ecologiste. Fiecare acţionează apoi cum crede de cuviinţă”, spune Mitroi.

După cum vă spuneam în această rubrică în urmă cu două săptămâni, era evident că Chevron se va reîntoarce la Pungești cu forțe proaspete. Au fost niște naivi aceia care au privit strângerea în grabă atunci a utilajelor drept o victorie. A fost o victorie a la Pirus, poate nici măcar atât, pentru că Chevron a revenit cu forțe proaspete. Și acum a revenit ca să rămână. Încerc aici și un pronostic: peste o săptămână nimeni nu va mai vorbi despre protestele de la Pungești. Și nici proteste nu vor mai fi. Dacă am dreptate, înseamnă că ceea ce s-a întâmplat acolo a fost stimulat din exterior și n-a reprezentat o stare de spirit reală de disperare a localnicilor. Vom vedea. Dacă greșesc, îmi fac mea culpa anticipat!

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

 

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s