Prima pagină. Pe urmele banilor luați de Ioana Băsescu

 

„Parada militară prilejuită de Ziua Națională a României a început la 11.00 în Piața Arcului de Triumf. Spre deosebire de alți ani, la eveniment au participat toți oamenii importanți în stat, iar evenimentul a decurs fără incidente. Deși între ei există o răceală, premierul Victor Ponta a strâns mâna președintelui Traian Băsescu în momentul depunerii coroanelor de flori.

Până la urmă un gest normal, consemnat de EVZ, mai ales între doi oameni de stat care au semnat un Pact de coabitare, nu?! Dacă vreți să citiți despre desfășurarea pas cu pas a paradei, accesați linkul pentru articolul din EVZ. În rest, Ziua Națională a trecut, la fel și concordia politică și socială. De astăzi, revenim la iarna vrajbei noastre…

***

„Executivul condus de Victor Ponta a umblat din nou la Fondul de rezervă pentru a dirija sume consistente spre primării. Decizia a fost luată miercuri, dar nu a fost anunţată de Guvern, care nu a inclus-o pe lista remisă presei, cu actele normative aprobate. Banii vor fi împărţiţi de Liviu Dragnea (…) Acum, în prag de an electoral decizia va fi, exclusiv, la vicepremierul PSD, Liviu Dragnea. Acesta a anunţat, deja, că primăriile au probleme din cauza iernii şi că va solicita săptămânal, alocări de fonduri. Practic, în acest fel Dragnea, va avea nu doar posibilitatea să îi satisfacă pe primarii PSD, dar va avea şi un instrument pentru a influenţa prestaţia edililor PNL înainte de euroalegeri.

Ei, și ce vă mirați atât că Guvernul nu găsește bani pentru copii, dar găsește pentru primari? Păi, în primul rând, copiii nu votează. Dar asta n-ar fi atât de important. Cel mai important este că „bebelușii” nu sunt instrumente extrem de eficiente în organizarea alegerilor pe plan local, în timp ce primarii – da! Și cum anul 2014 este un an electoral cu două runde de alegeri – europarlamentare și prezidențiale – Guvernul USL are nevoie ca de aer de loialitatea primarilor, nu de cea a copiilor. Dacă vor bani, copiii să facă bine să ajungă și ei… primari, președinți de consilii, vicepreședinți de consilii!

***

  • CALOMNIAȚI, CALOMNIAȚI, CALOMNIAȚI!  Pe urmele banilor luați de Ioana Băsescu pentru ferma tatălui – este o pistă pe care „Jurnalul Național” nu o abandonează. Ziarul lui Dan Voiculescu ne anunță astăzi pe prima pagină că „BNR începe controlul la CEC Bank”:

„Banca Naţională va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.
În cazul creditului dat de CEC Bank Ioanei Băsescu, Cinteză a afirmat că există “un risc enorm” de imagine asociat tranzacţiei.

Dumneavoastră mai înțelegeți ceva? Adică BNR se apucă să ancheteze „riscuri de imagine”?! Gura păcătosului adevăr grăiește… Prin vocea lui Cinteză răzbate adevăratul motiv pentru care USL trage de de povestea asta ca de o gumă de mestecat: imaginea. Nu contează legalitatea, ci imaginea. Să recapitulăm: subcomisie parlamentară pentru anchetarea CEC, comisia parlamentară „Călărași” – anunțată de premierul Victor Ponta și comisie bancară pentru anchetarea CEC. De undeva, ceva tot o ieși, nu?! Vorba lui Beaumarchais: „Calomniați, calomniați, calomniați, ceva tot va rămâne!”…

***

  • CONNECT-R, MAI „COOL” DECÂT EMINESCU.  Cotidianul „Adevărul” lansează astăzi pe prima pagină un serial „care le pune minorităților oglinda în față”. Primul episod: „Adevărul despre români și unguri”:

„Primul episod este despre copiii români din Ungaria, despre cum fac ei şcoală cu predare în română, despre ce-a mai rămas din limba română vorbită acolo, maghiarizată, blocată în timp, învăţată din arhaismele lui Creangă şi ale lui Arghezi, şi actualizată doar din versurile hiturilor lui Guess Who şi Connect-R, pe de-o parte, şi ale cântecelor difuzate la Taraf  TV şi Etno TV de cealaltă (…) Bertold Netea, viceprimar Micherechi: „Se vorbeşte tot mai puţin limba română în familie, copiii vorbesc între ei tot în maghiară, au Facebook-ul în maghiară. Părinţii sunt români, ştiu limba, o înţeleg, dar asta-i situaţia, acasă vorbesc în maghiară. Asta-i problema, familia. Copiii aduc la şcoală tot mai puţin din cultura românească, nu-i vorba doar de limbă”

Pare o problemă derivată din globalizare, din schimbarea valorilor tineretului de astăzi, indiferent de granițe, decât dintr-o politică sistematică de asimilare. Copiii vorbesc astăzi limba Facebook, limba MTV și alte asemenea. Connect-R este, firește, mai „cool” decât Eminescu. Ce să-i faci? Dacă poetului nu i-a trecut prin cap să lanseze hitul „Eu vara nu dorm!”…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

2 gânduri despre „Prima pagină. Pe urmele banilor luați de Ioana Băsescu

  1. De ce nu sunt ajutati si oamenii strazii? Sunt multi care stau in frig, pa o margine de trotuar, pe banci langa Arcul de Triumph.
    Cum putem sa ii ajutam si pe acestia? De scris despre caini, tot scriem, cum le facem adaposturi, cat ne costa… despre semenii nostri, tineri si batrani fara ajutor, din intersectii, de pe strada, din parcuri, de la portile bisericilor…

    Poate aceasta societate ar trebui sa le arate mai multa compasiune.

    V

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s