Prima pagină. Cum stau românii cu mândria – sondaj de Ziua Națională

  • „MILIARDELE” CHINEZILOR ȘI PROPAGANDA DE LA BUCUREȘTI.  Semnalez cu bucurie astăzi una dintre cele mai reușite pagini întâi de când realizez această rubrică pe Reporter Virtual. Este vorba despre coperta„Evenimentului zilei”, o realizare grafică de excepție, cu titlul principal „Armata de teracotă a premierului Ponta”. Vedeți, dragi colegi, că se poate? Dacă cineva își pune mintea la contribuție, dacă sunteți inventivi, creativi, iese ceva frumos. Cu asemenea coperți, poate alta ar putea fi soarta printului, dar asta este o altă poveste. S-o vedem acum pe cea despre Ponta:

„Desantul chinezilor la Bucureşti a fost o lovitură de imagine reuşită. Rezultatele concrete ale vizitei depind însă de proiecte greu de dus la capăt. China şi-a atins însă scopul: a aliniat încă o dată statele Europei Centrale şi de Est ca pe o veritabilă armată de teracotă în faţa Bruxelles-ului, demonstrând autorităţilor europene ce influenţă are asupra acestui colţ de Europă. Acordurile semnate cu investitorii chinezi zilele trecute, cu ocazia Forumului Economic China – Europa Centrală şi de Est, sunt simple scrisori de intenţie. Multă butaforie. Autorităţile nici măcar nu ştiu ce investiţii presupun acestea. Ieri, premierul Victor Ponta, care vrea să declare 2014 anul colaborării româno- chineze, a promis: “Toate memorandumurile semnate între România şi China vor fi urmărite de către mine personal. Este vorba despre proiecte ce depășesc 5 miliarde de euro”

Nu numai grafica, ci și analiza este corectă. Asta mă străduiam și eu să explic zilele trecute la televiziuni: să ne mai domolim un pic entuziasmul de fată mare, sosită de la țară, în fața vieții trepidante a orașului. „Miliardele” chinezilor, despre care s-a scris atât, sunt deocamdată departe și depind de multe lucruri. Iar demonstrația de forță de la București a fost, cum am scris și ieri, o manevră a Chinei pentru Bruxelles, un fel de bate șaua ca să priceapă iapa. Premierul Ponta n-a scăpat însă ocazia să exploateze evenimentul la sânge în scop electoral. Și mai toată presa i-a făcut jocul: o parte interesat, o alta din naivitate…

***

„Deşi reprezentanţii Guvernului spun că toţi banii din creşterea accizei la combustibili vor fi direcţionaţi către infrastructura rutieră, cifrele oficiale ale bugetului pe 2014 îi contrazic. Care este, aşadar, realitatea? (…) În total infrastructura rutieră are în 2013 5,7  miliarde lei şi va avea anul viitor 6,35 miliarde lei, un plus de 650 milioane lei. Până la cifra avansată de ministrul bugetului, Liviu Voinea, mai sunt 2 miliarde de lei (…) ”Calculele nu se fac aşa, nu găsiţi banii căci nu sunt identificaţi ca atare in buget, dar toţi se duc către autostrăzi”, ne-a explicat ministrul Voinea, fără a oferi explicaţii suplimentare.

Mă rog, între titlul din print, titlul de pe net al aceluiași material și text apar unele inadvertențe, ba sunt 2 miliarde, ba 3, însă nu asta este esențial. Important este că ministrul Voinea ne transmite mistic: „Crede și nu cerceta!”. Adică ministrul Bugetului vrea să-l credem pe cuvânt. Dacă adăugăm la asta și declarația ministrului Marilor Proiecte, Dan Șova, făcută la Pro TV, care ne spunea că nu poate garanta că toți banii respectivi ajung la autostrăzi, bănuiala devine mai mult o certitudine. S-ar putea ca o parte din banii în plus care ne vor fi luați în 2014 la pompă să ajungă în campania electorală. Că e multă foame politică. Ei, dar parcă ar fi prima dată când luăm o țeapă cu legea în mână?!

***

„Nici nu s-a stins bine ecoul scandalului de saptamana trecuta, ca in USL se vorbeste din nou  de intelegeri oculte cu Traian Basescu. Doar ca scenariul s-a schimbat un pic, ”paratii” fiind de aceasta data Victor Ponta si pesedistii lui. ”Dupa ce s-au batut cu pumnul in piept ca vor sa-i ancheteze terenurile lui Basescu, social-democratii tergiverseaza reuniunea Parlamentului in care sa se dea unda verde pentru comisie. Totul a fost un balet, o incercare de a ne pune pe noi intr-o lumina proasta. L-au acuzat pe Crin Antonescu ca a batut palma cu Traian Basescu, dar dupa cum se vede ei sunt cei care au facut blat cu el”, ne-a declarat un lider liberal, precizand ca scuzele pesedistilor sunt de toata jena.

Ei, a fost și premierul Ponta ocupat cu premierul Li în ultimele zile. Dar că în jurul „Comisiei Călărași” e mai multă politică decât sete de dreptate, asta este vizibil și pentru un orb. Doar o constatare: până una-alta e interesant cum tot președintele Băsescu dă ora exactă în USL, cum tot la el se raportează toate strategiile, repoziționările, planurile, atât ale PSD, cât și ale PNL…

***

  • OGLINDĂ-OGLINJOARĂ, CINE E CEL MAI MÂNDRU DIN ȚARĂ?  Cotidianul „Adevărul” are 80% din prima pagină de astăzi ocupată de o reclamă, așa că în imaginea de mai sus v-am reprodus unul dintre subiectele de deschidere, legat de Ziua Națională a României, de pe pagina lor de Facebook: „Sondaj. Mândria națională este mai puternică în sudul țării”.

„Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research, 26,3% din respondenţi îşi pun tricolorul pe balcon cu ocazia Zilei Naţionale a României. 71,5% nu au acest obicei, iar numărul de non-răspunsuri este mic (2,2%). 83% din respondenţi se declară mândri de a fi români, în timp ce 12,8% nu văd un motiv de mândrie în a fi români (…) Locuitorii din Muntenia-Oltenia-Dobrogea sunt mândri de originea naţională peste medie. Mândria de a fi român este ceva mai slabă în Transilvania decât în celelalte zone, lucru explicabil prin diversitatea etnică a regiunii.

Știți, era o vorbă hâtră: „Nu-i o rușine să fii român, dar e păcat…”. Redevenind serioși, procentul peste medie de mândrie națională din zona de sud comparativ cu cel mai redus din Ardeal se poate explica și altfel decât prin diversitatea etnică din zona Transilvaniei. Se poate explica și prin nivelul de trai. Cu cât oamenii o duc mai bine, cu atât mai pierd din ascuțimea sentimentelor naționale. Și viceversa. Este o chestiune istorică și sociologică verificată. Acum, nu știu cum o fi mai bine: mândru până la trufie și cu burta goală sau „moderat de mândru” și așezat la masă…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s