Prima pagina. Ziarele centrale ridica astazi ode Chinei. Remember „Scanteia”

  • DRAPELUL CHINEZ, ÎNGEMĂNAT ASTĂZI CU BULINA ROȘIE!  Ziarele de astăzi acordă spații importante vizitei premierului chinez la București. Unele relatări îmi amintesc de „Scânteia” anilor ’80. De departe, cel mai inventiv este „Evenimentul zilei”. Din celebra bulină roșie iese fluturând falnic un steag la fel de roșu, cu binecunoscutele steluțe galbene, drapelul Chinei. Trăiască, așadar, capitaliștii roșii! EVZ titrează pe frontispiciu – „China, investitorul de miliarde de dolari, vine în România” și pune acest subiect pe nu mai puțin de două pagini, 4 și 5:

„Pentru prima oară în ultimii 19 ani, un premier chinez vine în România. Ţara de la Răsărit vizează atât investiţii în agricultura românească, cât şi în sistemul energetic şi în importante proiecte de infrastructură (…) Recent, oficialii de la Bruxelles au trimis celor 28 de state membre ale Uniunii Europene o circulară prin care sunt stabilite două obiective majore privind relaţiile cu China. Primul obiectiv este ca orice negociere bilaterală cu această ţară să nu treacă peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar. Cel de-al doilea este ca statele membre să informeze Bruxelles-ul în legătură cu eventualele acorduri încheiate cu China. “Nimic din ceea ce se va semna sau se va discuta nu va încălca principiile şi acordurile semnate de România cu Uniunea Europeană”, a declarat, ieri, Andrei Gerea, ministrul Economiei.

Totuși, EVZ nu aprofundează subiectul avertismentului dat de Bruxelles, care doar încheie materialul, și se menține într-un ton oarecum triumfalist în legătură cu acest eveniment, de parcă „miliardele” de dolari ale chinezilor ar fi fost deja investite în economia românească. Mai e mult până departe, iar degetul ridicat de UE către Guvernul Ponta ar fi meritat ceva mai mult spațiu. Poate mâine…

***

 

  • „PREMIERUL LI SCRIE ÎN ADEVĂRUL”.  Dacă EVZ a făcut pe prima pagină un colaj între bulina roșie și la fel de roșul steag chinez, ziarul „Adevărul” pune pe prima pagină nici mai mult nici mai puțin decât „mesajul domnului Li Keqiang, premier al Consiliului de Stat al RP Chineze”… Acum chiar că simt că m-am întors în timp… Titlul de pe prima pagină este: „Premierul Li scrie în Adevărul: ce vrea China de la România”. Ia să vedem, ce-o vrea?„Între China şi ţările din Europa Centrală şi de Est s-a închegat o profundă prietenie tradiţională, bazată pe  respectul mutual şi sprijinul reciproc. În urmă cu mai bine de 60 de ani de la proclamarea Chinei Noi, ţările din Europa Centrală şi de Est au fost primele care au recunoscut RP Chineză, deschizând un nou capitol în analele relaţiilor de prietenie şi colaborare bilaterală. Ne-am ajutat de-a lungul anilor unul pe altul, ori de câte ori am avut parte de calamităţi naturale sau dificultăţi economice, ne-am întins la timp o mână de ajutor aşa cum se spune şi într-un proverb chinezesc „A trimite cărbuni pe vreme de ninsoare“.

Ați înțeles dragi tovarăși și pretini?! China vrea să bage cărbuni! Totul bine și frumos, la fel și prietenia româno-chineză, dar de unde să fi provenit, dragi tovarăși, îngrijorarea Bruxelles-ului? Nu aflăm nici din „Adevărul” încă un ziar care aplaudă astăzi frenetic relația strămoșească cu urmașii lui Mao. Ar fi fost de așteptat din partea marilor cotidiane românești o abordare complexă a subiectului. Când colo, ce să vezi? Pare că avanpostul „miliardelor” chinezești ar fi fost trimis întâi prin unele redacții bucureștene… Și să nu uităm de vechea admirație a premierului Ponta pentru China, politician care, atunci când era ceva mai mic, la tineretul pesedist, își declara cu subiect și predicat această admirație pentru Beijing în dauna Washingtonului. Parcă începem să ne dumirim ce-i cu odele din presa de azi…

***

 

  • JN, ODĂ PENTRU „O VIZITĂ ISTORICĂ”.  Nu putea să lipsească Martie din post, la fel și „Jurnalul Național”de la masa festivităților media închinate relațiilor româno-chineze. „Premierul chinez în România, o vizită istorică”, titrează banal și cotidianul controlat de Dan Voiculescu. Hai măi, dragi tovarăși, măcar puțină imaginație, ce dracu’!…

„Vizita oficială a premierului chinez Li Keqiang în România va intensifica semnificativ relaţiile bilaterale şi va da un nou impuls prieteniei tradiţionale şi cooperării practice dintre cele două ţări, a declarat Cui Hongjian, director al Departamentului European din cadrul Institutului Chinez pentru Studii Internaţionale, citat de agenţia chineză de presă Xinhua.

Domnule Ion Iliescu, limbajul de lemn nu e al dumneavoastră a voastra, ci al urmașilor urmașilor dumneavoastră, în veacul vecilor! „Articolul”, care este pur și simplu o compilație a relatărilor din presa chineză despre evenimentul de la București, este semnat de ditamai Redactorul-șef, probabil tot în semn de prețuire pentru premierul Li, care scrie în „Adevărul”… Bineînțeles că nici JN nu se deranjează să explice ce-i cu avertismentul de la Bruxelles, ba chiar nu se obosește să menționeze subiectul deloc! Dacă-i ordin, cu plăcere!

***

 

  • CINE MAI VREA UN VAGON? CĂ E LA OFERTĂ…  Dar să lăsăm deoparte odele închinate tovarășilor de la Beijing și să trecem la un ziar care chiar a făcut eforturi să aibă astăzi un subiect important. Reporterii de la„România liberă” și-au amintit că sunt ziariști și au realizat o investigație incognito: „Cum să cumperi vagoane de marfă noi, de la stat, la preț de fier vechi”.

„CFR Marfă casează anual mii de vagoane, care sunt vândute apoi mai scump, sub formă de componente utilizabile, de către operatori privaţi în ţară sau în străinătate (…) Cum a devenit CFR Marfă o companie falimentară, deşi dispunea de toate condiţiile pentru a face profit? Una dintre căile elementare prin care s-a redus capacitatea de operare a societăţii a fost vânzarea la fier vechi a mii de vagoane. Firmele private care au cumpărat materialul rulant, casat în acte, l-au recondiţionat şi l-au vândut mai departe sub formă de piese second-hand, numai bune de utilizat pe pieţe precum Iran sau Alger (…) „România liberă“ a vrut să afle în ce măsură mai funcţionează schema conform căreia firmele private cumpără de la CFR Marfă vagoanele, ca fier vechi, şi vând mai departe componentele ca piese second-hand. Într-o incursiune incognito în Teleorman şi Constanţa am descoperit că, deşi se intră mult mai greu în această filieră faţă de anii interiori, speculanţii au rămas.

O radiografie fidelă a modului în care a fost aproape falimentată o companie care avea toate datele să fie una de succes. Și o explicație, totodată, a motivelor pentru care privatizarea CFR Marfă a eșuat. Păi de ce să cumpere dl Gruia Stoica un gigant pe care îl are oricum la degetul mic? Păi ce e prost țăranul care poate să sară gardul ca să mulgă vaca vecinului să mai și dea bani pe ea?!

***

 

  • UNCHIAȘUL NĂSTASE, SFATURI PENTRU NEPOȚELUL PONTA.  Din cotidianul „Național” de astăzi aflăm că„Năstase vrea să-i facă lui Ponta curățenie în Guvern”. Păi, în primul rând, aflăm că Adrian Năstase mai trăiește…

„Adrian Năstase a precizat ca uselistii au gresit in momentul in care au capitulat in fata lui Traian Basescu, resemnandu-se la gandul ca mandatul presedintelui se va incheia intr-un an de zile. “Liderii USL nu realizeaza ca in timp ce ei se relaxeaza privind spre viitoarele campanii, mecanismul care l-a sustinut pe Basescu se recompune. Eu cred ca aici ar trebui sa fie elementul esential de atentie in perioada urmatoare”, a conchis Adrian Nastase.

Sigur, e ușor să stai pe margine și să dai sfaturi însă, având în vedere influența încă importantă a ex-premierului, nu poți să nu recunoști în vorbele lui nemulțumirea unei părți a PSD față de celebra „coabitare”. Dar, în cele din urmă, gând la gând cu bucurie! Ponta pare că și-a întors fața de la Cotroceni, iar Băsescu redevine, în ultimele zile, subiect de bătălie elctorală. Cât de valabile pot fi însă sfaturile unui personaj înfrânt de Traian Băsescu, atât într-o bătălie electorală majoră cât și pe plan personal? Asta numai premierul Ponta poate să judece…

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s