Prima pagina. Masinaria de propaganda a lui Dan Voiculescu trece la decapitari anticipate

  •  CĂRBUNE PENTRU FELIX, DE LA TRAIAN, „CU MÂNUȚELE ASTEA DOUĂ”. Bulgărele continuă să se rostogolească și amenință să devină în curând avalanșă. „Jurnalul Național” deschide astăzi cu ce altceva decât cu Băsescu – „Ferma președintelui. Când va cădea primul cap”, se întreabă ziarul lui Dan Voiculescu. Să citim:

„Cele 300 de hectare cumpărate de familia Băsescu la Nana au dat prima recoltă de mătrăgună. În “Ferma preşedintelui” musteşte un ghem de acte de trafic de influenţă în care sunt implicaţi înalţi funcţionari ai statului, dar şi bancheri, notari, evaluatori. Suspiciunile privind legalitatea acordării creditului au determinat un cutremur la vârful CEC Bank, cea mai mare bancă românească al cărei acţionar este statul, prin Ministerul Finanţelor. Radu Gheţea are zilele numărate în fruntea CEC Bank, procedura administrativă de înlocuire fiind o formalitate.

În montajul foto cu care ziarul ilustrează articolul, capul lui Ghețea este deja tăiat, deși nimeni nu s-a pronunțat în această problemă, deși abia ieri s-a discutat despre constituirea unei subcomisii parlamentare și deși orice concluzie a acestei subcomisii nu va va avea caracter decizional, ci de recomandare. Ce mai contează însă? Mașinăria de propagandă a lui Dan Voiculescu duduie la capacitate maximă și, din păcate, Traian Băsescu i-a băgat cărbune cu mâna lui de data asta. Vorba lui Florin Călinescu: „cu mânuțele astea două”…

***

 

  •  „RUPTURA” PNL-PC, LUNG PRILEJ DE VORBE ȘI IPOTEZE. Cotidianul „România liberă” de astăzi pică în plasa unui scandal de operetă. RL analizează pe prima pagină „Ce efecte poate avea despărțirea lui Antonescu de Voiculescu” și asumă că acest lucru este deja un fapt:

„Dincolo de declaraţiile publice, pentru liberali ruperea protocolului ACD reprezintă un subiect delicat. Motivul: potrivit protocolului USL, această alianţă este formată între PSD şi ACD. Dispariţia ACD ar implica renegocierea protocolului USL, între PSD, PNL şi PC. Renengocierea protocolului ar putea avea rezultate neprevăzute, ca de exemplu PSD să nu mai accepte prinicipiul parităţii, pentru a-i forţa pe liberali să părăsească Uniunea. Între timp, apropierea dintre PSD şi PC pare să prindă contur. Ieri, liberalii au cerut o şedinţă a conducerii USL, dar PSD şi PC au refuzat la unison, pe motiv că o întâlnire ar duce la creşterea tensiunilor dintre partide. Mai mult, potrivit unor surse din USL, PSD şi PC au avut deja tatonări în Parlament. Conservatorii ar vrea să rămână în guvern, în cazul în care liberalii vor fi excluşi din Executiv.

Scenarii-scenarii… Oameni buni, divorțul nu e divorț până nu se pronunță la tribunal, pentru că PNL și PC s-au luat cu acte, în fața judecătorului, într-o căsnicie politică numită ACD. Până atunci, ca să-l parafrazăm pe George Topârceanu, totul nu este decât un lung prilej de vorbe și ipoteze:

„Misu St. Popescu vrea sa divorteze.
Lung prilej de vorbe si de ipoteze!
Unii spun ca Misu singur e de vina,
Ca la ei in casa n-a fost zi senina.
Ca nu poate nimeni sa-i mai intre-n voie
Si-a avut norocul de-a gasit pe Zoe,
Care-i rabda toate de cand l-a luat.
Ca desigur alta nu l-ar fi rabdat
Nici macar o luna, insa biata fata
Este bunatatea personificata!”

***

 

  •  CINE VA SEDUCE ELECTORATUL ANTI-BĂSESCU? În timp ce „Evenimentul zilei” merge pe prima pagină, ca și RL, pe teoria rupturii Antonescu – Voiculescu, editorialistul ziarului, Ion Cristoiu, analizează în textul său de astăzi, „Bătălia pentru electoratul anti-Băsescu”, mizele ascunse ale ultimelor frământări din USL:

„E limpede că prezidenţialele din 2014 vor sta sub semnul zbaterii principalilor competitori – Victor Ponta, Crin Antonescu –  de a cîştiga electoratul anti-Băsescu. Aparent lucrurile sînt în favoarea celor care vor fi tot mai duşmani ai lui Traian Băsescu. Prin comparaţia cu electoratul anti-Băsescu, electoratul captiv al preşedintelui e mult mai mic. Aşa e! Numai că toate datele spun că adevărata confruntare va fi în turul al doilea. În acest tur, decisiv pentru victoria unui candidat va fi votul dat de electoratul captiv. Prin toate acţiunile sale din ultimul timp, Traian Băsescu urmăreşte consolidarea acestui electorat captiv, prin transformarea lui într-un soi de armată grecească în Războiul cu perşii. În războaiele greco-persane, au cîştigat grecii, deşi mai puţini decît perşii, pentru că ei, grecii, alcătuiau o armată mică, dar determinată să moară pentru apărarea patriei. Un asemenea electorat e pe cale să-şi asigure Traian Băsescu prin sacrificarea posturii de preşedinte în favoarea celei de politician.

Dacă-l citiți pe Cristoiu, ciorovăiala Antonescu – Voiculescu, pornită de la o presupusă încălzire a relațiilor primului dintre ei cu Traian Băsescu, apare într-o altă lumină. E bine să ai reporteri tineri și entuziaști care să alerge după mai-marii zilei cu microfoanele lihnite după declarații senzaționale, dar ziarele care n-au bătrâni ar trebui să-și cumpere…

***

 

  •  LA DNA SAU LA JUDECATA DE APOI. TOT UN DRAC?! Cotidianul „Național” vine pe frontispiciu cu un scenariu interesant: „Coabitarea se mută la DNA”. Despre ce este vorba?

„Procurorii anticoruptie si membrii Corpului de control al premierului sunt prinsi, in ultima vreme, intr-un intens schimb de replici. Insa nu este nici pe departe vorba de obisnuita porcaiala publica pe tema justitiei, ci de o colaborare tehnica tot mai stransa. Din informatiile intrate in posesia noastra, cei de la Corpul de control al premierului lucreaza intens la doua-trei spete majore, unde insa si procurorii DNA deruleaza propriile anchete. Numai ca intre cele doua „tabere” s-a trecut deja la o colaborare strict tehnica, astfel incat pe demnitarii implicati in respectivele dosare de coruptie i-ar apuca groaza daca ar putea citi scrisoricile dintre anchetatori si oamenii prim-ministrului. Si nu poate exista dovada mai buna a noii coabitari din justitie decat iminentele invinuiri oficiale a doi fosti ministri din guvernarea Boc. Se pare insa ca acesta este doar inceputul…

O fi, n-o fi așa, cert este că pe piață se vorbește deja despre câteva dosare grele care vor apărea în următoarea perioadă, unul fiind cel al lui Adriean Videanu, piesă importantă a fostei guvernări. Ca să nu mai spună Ponta că numai oamenii USL sunt luați la puricat de către DNA. Adevărul e că nu s-au inventat încă două tabere distincte: de sfinți și de draci. Sfinții s-au tot transferat la draci și invers, încât totul a ajuns un talmeș-balmeș, iar sfinții, puțini câți or fi fost, s-au dedat la plăcerile vieții de drac și au devenit mai draci ca dracii… Îi așteptăm pe toți, dacă nu la DNA, măcar la Judecata de apoi…

***

 

  •  CAZUL GREBLĂ: MAHĂRUL, ȘMECHERUL ȘI BOUL. După dezvăluirile privind amantele puse de miniștrii din Guvernul Ponta în posturi călduțe, ziarul gratuit „Curentul” continuă să demanteleze relațiile politico-incestuoase din USL. Articolul de deschidere de astăzi se intitulează „Nepotism marca USL: Toni Greblă și-a „detașat“ fiul ca viceconsul la Paris, pe banii românilor”. Ei, că doar nu pe banii lui! Să citim:

„Sarabanda sinecurilor continuă la MAE sub conducerea pesedistă asigurată de ministrul Titus Corlățean, cel care a devenit deja campionul nepotismului în diplomație. Toți colegii săi de la PSD și-au băgat pe rând nevestele, amantele sau copiii. Mai nou, fiul juristului-șef al PSD, senatorul Toni Greblă a ajuns într-un post călduț și bine remunerat la Paris, în calitate de viceconsul. „Deși a trecut un an de la numirea lui Octavian Greblă, fiul senatorului PSD de Gorj Toni Greblă,  în funcția de vice-consul al României la Paris, CV-ul acestuia rămâne necu­noscut“, scrie romaniacurata.ro, subliniind că studiile și pregătirea profesională a odraslei pesediste rămân deocamdată o mare necunoscută.

Ce nume predestinat! Și mâna Greblă i se făcu… Corlățean a dat, Greblă a luat, de ce să nu ia?! În fond, asta înțelege USL prin descentralizare: tatăl, mahăr la București, fiul – șmecher la Paris. Iar boul, adică cetățeanul – în „interesul” căruia se face descentralizarea – plătește! Să ne trăiască! I-am votat, sunt ai noștri!

***

 

  •  GUVERNANȚII, INDUSTRIA „CARE NU MAI ESTE” ȘI MARELE CUTREMUR. Ei, și în tot acest peisaj zbuciumat, un fost ziar de referință se adâncește în postura de autist al presei românești. Andrei Pleșu scrie în „Adevărul”de astăzi despre „calvarul curelor de slăbire”. Pe front, ziarul a ales un subiect de mare actualitate – „Cele 28 de secunde salvatoare înainte de marele cutremur”, din care spicuim:

„Un sistem de ultimă generaţie, inventat de cercetătorii români, blochează, în timp real, patru obiective industriale strategice din ţară, cu aproape jumătate de minut înainte ca un seism de peste 7 grade pe Richter să fie resimţit la suprafaţă (…) Deocamdată, spun specialiştii, nu se ia în calcul o extindere a acestui sistem la nivelul locuinţelor, costurile fiind uriaşe, pentru că fiecare casă ar trebui să aibă, la rândul ei, un senzor care să primească semnalul de la staţia din Vrancea.

Ei, ne-am mai liniștit. Seismologii veghează pentru noi. Ce n-am înțeles este de ce sistemul „să blocheze patru obiective strategice industriale din țară”? Păi, pe alea le-au blocat oricum guvernanții. Nimic nu se mai mișcă, fie și în caz de cutremur, așa că ce treabă mai au seismologii?! Care industrie, aia care nu mai este, cum zicea Vanghelie? Întreb și eu, nu dau cu parul…

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s