Prima pagina. Unde a ascuns C.V. Tudor 3,5 milioane de euro

  • MARII CORUPȚI POT STA LINIȘTIȚI. Un  motiv pentru faptul că mulți penali trag de dosare cât pot și le tot plimbă pe la diverse instanțe pentru un verdict cât mai îndepărtat: „Marea evadare – Noul Cod Penal lasă în libertate numeroși acuzați de corupție”, titrează pe frontispiciu ziarul „Adevărul”:

„Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedepsele pentru anumite infracţiuni, multe dintre ele de corupţie, se vor reduce semnificativ. De exemplu, pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie. Astfel, mai mulţi oameni de afaceri celebri, dar şi politicieni judecaţi pentru comiterea acestei infracţiuni şi ale căror dosare sunt tergiversate de ani întregi vor scăpa de răspunderea penală după ce faptele pentru care sunt judecaţi se vor prescrie.

Așadar, dacă Justiția nu poate fi „cumințită” din interior, se face treaba din exterior, adică prin măsuri legislative. Ăia care au fost condamnați până acum – niște papagali! Ușor-ușor, se pregătește liniștea promisă de bătrânul Ion Iliescu…

***

  • PLANUL LUI BĂSESCU: DIVIDE ET IMPERA. Cotidianul „România liberă” de astăzi ne descifrează „Cum pot fi intrepretate semnalele lui Băsescu” și analizează recenta prestație a președintelui la B1 TV. Ia să vedem cum:

„Declaraţiile şefului statului sunt deosebit de interesante dacă ţinem cont că, în urmă cu doar o lună şi jumătate, Traian Băsescu spunea că PSD nu-şi permite să nu aibă candidat propriu la Preşedinţie (…) Tot atunci, şeful statului declara că nu-l vede pe Crin Antonescu preşedinte la finalul anului 2014 şi admiţea că „este secetă“ în ceea ce priveşte un candidat care să poată fi considerat ideal. Ce s-a întâmplat de la sfârşitul lunii septembrie până acum încât să-şi schimbe Traian Băsescu raţionamentul şi tactica? Aparent nimic. Deschiderea unei portiţe în relaţia cu PNL ar putea fi însă privită prin prisma greutăţilor pe care le întâmpină formaţiunile de dreapta în găsirea unui limbaj comun (…) Pe de altă parte, schimbarea de optică prezidenţială ar putea urmări tensionarea şi mai mult a relaţiei dintre PSD şi PNL. Spunându-le liberalilor că pot juca în interiorul USL şi mai în forţă decât o fac acum echivalează cu o invitaţie către social-democraţi de a arăta cine este vioara întâi în Uniune.

Destul de complicate explicațiile RL, când jocul lui Băsescu se poate traduce, simplu, prin doar câteva cuvinte, adică printr-un dicton vechi de pe vremea romanilor: „Divide et impera!”. Cine își închipuie că pe șeful statului l-a apucat brusc un acces de duioșie față de Crin Antonescu se înșeală amarnic.

***

  • VADIM TUDOR, CONTURI DE 3,5 MILIOANE EURO. Din „Evenimentul zilei” de astăzi aflăm că „ANI îi caută lui C.V. Tudor conturile din străinătate”. Mai există C.V. Tudor? Mai face el altceva decât să se lăfăie pe canapeaua lui Capatos și să pipăie asistentele? Ei uite că face:

„Corneliu Vadim Tudor nu deţine niciun cont bancar, potrivit declaraţiei sale de avere. El nu menţionează nici măcar contul în care Parlamentul European îi transferă lunar leafa de 6.250 de euro net. Recent, a apărut în presă un document potrivit căruia europarlamentarul ar avea 3,45 milioane de euro într-un cont din Olanda al băncii ABN AMRO. Aceste două indicii i-au determinat pe inspectorii ANI să verifice conturile pe care le deţine europarlamentarul în bănci din străinătate. 

CVT însă nu se dă prins: „Sunt invenţiile lui Ciripoi, tâmpitul ăsta de Sorin Roşca Stănescu”. Vedeți, „efectul Sorin Roșca Stănescu”? Omul care a compromis dezvăluirea, omul care a compromis investigația de presă și, mai nou, declarația politică. De acum, tot ce susține fostul ziarist e menit ridicolului. Ca în povestea cu „vine lupul”: a dat alarme false de atâtea ori, încât atunci când va spune o dată adevărul nu-l va mai crede nimeni.

***

  • LIGA LUI MITICĂ INTRĂ LA APĂ. Cotidianul „Național” are o viziune de sfârșit de lume: „Vine apocalipsa pentru cluburile din Liga I – Inceputul dezastrului! Un mare trust media nu mai participa la licitatia lui Dragomir!”. Vai, ce nenorocire! Despre ce este vorba:

„In contextul in care RCS/RDS si Romtelecom au stabilit o strategie comuna prin care “cablistii” planuiesc ca suma oferita sa nu depaseasca 50 de milioane de euro (jumatate din contractul semnat in 2008), apare informatia obtinuta de ziarul nostru pe surse, potrivit careia licitatia din 2014 va fi boicotata de un mare trust media. Este vorba de Antena Group, care a decis sa se RETRAGĂ daca cel supranumit “Corleone” va ramane in fruntea LPF. Grav este ca iesirea Antenei din procesul de licitatie va reprezinta o lovitura teribila pentru cele 18 cluburi din Liga 1. Pe de o parte, va disparea din competitie un mare jucator pe piata media, iar pe de alta parte,  absenta acestuia de la licitatie va afecta grav principiul concurentei, lasand cale libera spre succes strategiei comune a RCS/RDS – Romtelecom.

Aha! Mie articolul mi e pare mai curând o șopârlă lansată înaintea alegerilor de mâine, de la LPF, de gruparea anti-Mitică. Adică Antena 1 nu mai participă la licitație dacă rămâne Corleone în fruntea LPF? Haida de! Aici e vorba de bani, nu de ranchiună personală. Dar, chiar și așa să fie, mare pagubă în ciuperci dacă nu va mai transmite Antena 1 meciuri din Liga I! Oricum, postul lui Voiculescu are niște transmisiuni infecte, atât din punct de vedere tehnic, cât și din punct de vedere al comentatorilor. Și oricum mare sfârâială nu-i! Cine se mai uită la Avântul Prăbușirea cu Industria Fumului Botoșani?!…

***

  • UN ASASIN MAI CURAT, MAI USCAT… Dacă din „Adevărul” de astăzi am aflat că noul Cod Penal e unul permisiv, ei iată că nici ăla vechi nu era mai breaz. Citim în tabloidul „Libertatea” că „Ucigașul lui Mihalea e la un pas de libertate”. Vă amintiți, Ioan Luchian Mihalea, fondatorul grupului „Song”:

„O carieră încununată de succes a unui idol al tinerilor se sfârşea brusc în urmă cu aproape 20 de ani. Ioan Luchian Mihalea, fondatorul grupului vocal “Song” şi al corului de copii “Minisong” era asasinat, în propriul apartament, de doi tineri care au vrut să-l jefuiască. La aproape două decenii de la oribila crimă care a îndoliat lumea artistică din România, Nelu Florian Gavrilă, unul dintre ucigaşi, este tot mai aproape să guste, din nou, aerul dulce al libertăţii. Peste doar două luni, când se vor împlini 20 de ani de când a fost aruncat de judecători în celulă, Nelu Florian Gavrilă poate face o cerere de eliberare condiţionată pe motiv de bună purtare. Dacă-i va fi acceptată, asasinul lui Mihalea ar putea păşi liber încă de la începutul lui 2014.

Păi, spuneți și voi, e bun un Cod Penal care permite astfel de aberații? În SUA, dacă asasinul n-ar fi fost prăjit pe scaunul electric (în unele state), atunci sigur ar fi fost condamnat la câteva sute de ani de închisoare. Da, știu, e vorba despre alt sistem juridic. Care o fi însă mai bun: al lor sau al nostru care poate duce la eliberarea unui asasin, mai curat, mai uscat?

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s