De ce s-a prabusit increderea romanilor in Justitie

justitieAu reușit! Au făcut-o praf! Credibilitatea Justiției este la unul din cele mai reduse niveluri înregistrate în ultimii 23 ani. Politicienii, ei și o parte însemnată din presă, care funcționează sub comandament politic, se pot mândri cu această „realizare”.

Am participat vineri seară la o emisiune dedicată de Digi24 analizării unui sondaj comandat de acest post de televiziune și realizat de IRES cu privire la nivelul de încredere al românilor în Justiție și în diversele sale instituții. Dezastru! 67% dintre cei intervievați au o părere proastă și foarte proastă despre modul în care funcționează Justiția în România, iar 76% văd Justiția coruptă în mare sau în foarte mare măsură! Paradoxal, într-o perioadă în care Justiția chiar începe să funcționeze, percepția asupra ei se află la un nivel lamentabil.

În ultimii doi ani din cei 23 scurși de la Revoluția din 1989 au fost mai multe condamnări în cazuri de mare corupție decât în toți ceilalți 21: un fost prim-ministru, miniștri – foști sau chiar în funcție (vezi cazul lui Relu Fenechiu), secretari de stat, senatori și deputați, primari și chiar judecători. Mica reformă în Justiție a făcut ca termenele să se comprime și astfel s-a ajuns la verdicte în cazuri care trenau de ani și ani de zile. Cu toate acestea, imaginea Justiției este la pământ. De ce? Pentru că așa vor politicienii să creadă alegătorii!

Lectura sondajului vă va arăta că doar 12% dintre subiecții acestuia au fost implicați personal în diverse faze ale Justiției. Ceilalți 88%, așadar, își formează o părere exclusiv din argumentațiile actorilor publici. Și, atunci când aud de la Președintele Senatului că dosarele sunt „politice”, că un verdict al Înaltei Curți (Fenechiu) este „politic”, atunci când aud același tip de argumente din gura premierului, atunci când, mai mult, același premier arată cu degetul spre „procurorii băsiști”, atunci când un important trust atacă de-a valma procurori și judecători scormonindu-le prin viețile personale, după cum le dictează nu conștiința, ci interesele unui patron penal, aflat și el „în posesia” unei condamnări la închisoare cu executare, atunci când aud toate acestea, așadar, și când scena publică este ocupată, practic, de acest gen de discurs, oamenii ce să mai creadă?!

Pe un asemenea fond, nici procesul de curățare a Justiției din interior nu mai pare ceea ce este. Așa se face că arestarea unor judecătoare de la Tribunalul București sau condamnarea chiar a unui judecător de la Înalta Curte – cazuri intens mediatizate – duc la o majoritate covârșitoare a celor care răspund că Justiția este coruptă! Deci, o Justiție coruptă și influențată politic, asta este imaginea pentru care și-au dat mâna politicienii și media. Iar opinia publică este ușor de manipulat, pentru că domeniul este unul care necesită ceva cunoștințe, un pic de pregătire juridică sau, măcar, democratică.

Asta se poate vedea și din faptul că instituția cea mai de încredere din sistemul juridic indicată de participanții la sondaj este… Avocatul Poporului. De ce? Pentru că sună bine, probabil, altă explicație fiind greu de găsit în condițiile în care activitatea acestuia, de la schimbarea din 2012 a fost zero! Prima și singura Ordonanță de urgență contestată de Avocatul poporului la Curtea Constituțională este cea privitoare la Codul insolvenței, săptămâna trecută. În rest, nimic! Mulți și ușor de dus de nas…

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s