August, luna in care Ponta si Crin au inchis Romania

palmierÎn luna august, România funcționează cu frâna de mână trasă. E luna concediilor, totul se desfășoară mai lent, până și evenimentele par să intre într-o amorțeală nefirească. Excepție a făcut august 2012, când am avut frământările post-referendum, însă august 2013 își ia revanșa din plin…

Și, dacă românii intră într-un dolce farniente prelungit, liderii politici au același comportament, indiferent de circumstanțe. Tocmai acest „indiferent de circumstanțe” ar trebui să facă diferența. Dacă România ar fi Germania sau, hai, fie!, măcar undeva pe la jumătate, mai treacă-meargă, nimeni n-ar avea nimic de comentat. Dar, cum bine știm, lucrurile nu stau așa. Nu suntem o țară bine pusă la punct, unde liderii politici sa-și anine pe ușă o plăcuță cu „plecat în vacanță”, fără ca acest lucru să aibă influențe majore asupra mersului „trebilor”.

Dar cui să-i explici acest lucru? Premierului Victor Ponta, care, nervos că a fost nevoit să-și scurteze zbenguielile la Miami, recunoștea senin că a avut telefonul închis și că nu a citit presa? În paranteză fie spus, probabil că primul-ministru a avut telefonul tot atât de închis și în sâmbăta fatidică a accidentului din Muntenegru, așa că n-a putut fi anunțat în timp util… Așadar, revin, cui să-i explici cele de mai sus? Celor 15 miniștri care au lipsit de la prima ședință de guvern după vacanța premierului? Sau, poate, co-președintelui USL Crin Antonescu, care ne-a explicat cum instituția „la care lucrează”, Senatul, e în vacanță parlamentară, așa că și domnia-sa taie frunză la câini timp de două luni? În timp ce augusta sa persoană își odihnea trupul obosit de atâta facere de bine revărsată asupra țării, la București delegația FMI semna o nouă scrisoare de intenție cu România prin care sunt anunțate măsuri nu tocmai liberale pe care populația le va resimți din toamnă. Din partea lui Crin însă, niciun cuvânt!

Venit ca o boare, la București, fix în ziua de marți, 13 august, Antonescu a susținut o conferință de presă despre nimic, după care, epuizat, a plecat din nou spre… plajele Turciei. Și, în fond, dacă celălalt „bărbat de stat” procedează la fel, el de ce să rămână mai prejos? Oare Victor Ponta nu a plecat și el spre însorita Floridă lăsând chestiunea gravă a privatizării CFR Marfă în coadă de pește?! Iertată-mi fie observația, însă mie atitudinea celor doi lideri ai alianței politice care conduce România mi se pare mai degrabă iresponsabilitate politică decât atitudine firească a unor funcționărași care-și iau un bine-meritat concediu după un an de muncă susținută.

Apelul premierului Ponta la familie – „îi doresc doamnei Udrea să aibă un soț și copii și după aceea să vadă cum e cu vacanța” – nu ține. Și nu ține pentru că în fața românilor Victor Ponta nu este în primul rând soț și tată, ci prim-ministru, iar responsabilitățile sale în această poziție sunt față de România, nu față de Daciana și de copii. Asta dacă vrea să fie prim-ministru! Pentru că altfel poate demisiona și, în calitate de simplu cetățean, să facă ce-l taie capul…

Oi fi eu prea intransigent, dar mi se pare că, din acest punct de vedere, în vremurile pe care le trăim, ce le este permis simplilor cetățeni nu le poate fi garantat și liderilor lor. Ce-ar fi fost, de pildă, în august ’44 dacă liderii politici de atunci ar fi închis și ei țara în „luna concediilor”? Ne-ar fi așteptat Aliații să părăsim Axa până în luna septembrie?!

Reclame

2 gânduri despre „August, luna in care Ponta si Crin au inchis Romania

  1. mi se pare forţată comparaţia cu „august ’44”, nici cu gîndul nu gîndesc!
    dar ştiu cum a fost în august ’84, să fii luat de pe plaje cu „Radio Vacanţa” că se încheia luna şi planul de producţie era periclitat (de parcă nu s’a mai văzut!).
    să’ţi laşi nevasta şi copii să se bucure de cît le’a mai rămas.
    de aceea, eu nu pot cataloga atitudinea celor doi nemernici aventurieri, mă crucesc, mai trag o pipă şi’o cafea şi aştept pensia următoare (că înjur la greu pensionarii că’s nişte mancurţi nu spun, dar zic!). 😦

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s