Arestarea sefului Antenelor – patru concluzii necesare

catuse1Arestarea șefului Antenelor, Sorin Alexandrescu, este, fără îndoială, unul dintre cutremurele majore pentru media în ultimii 23 de ani.

Cazul este doar la început și ceea ce a văzut până acum opinia publică este doar vârful aisbergului. Cele câteva înregistrări date publicității nu reprezintă decât puțin din ceea ce au procurorii, exact atât cât au avut nevoie să-și susțină cazul și obțină aprobarea judecătorilor pentru arestarea preventivă. „Piesele grele” sunt ținute pentru faza procesuală a dosarului.

Doar patru concluzii care trebuie subliniate pe marginea a ceea ce știm până acum:

  1. Sorin Alexandrescu NU ESTE ziarist. El este managerul unei companii al cărei produs este, întâmplător, presa. Aici intervine însă problema care poate afecta întreaga media din România: faptul că opinia publică vede cum produsul jurnalistic poate fi folosit de astfel de oameni pentru a manipula în relațiile de afaceri. De aici, ajungem la punctul doi…
  2. „Atentat la libertatea presei” – țipă, ca din gură de șarpe, Antenele și Dan Voiculescu. Care libertate a presei? Le-a dat cineva peste degete? Le-a luat cineva pixul (pardon, tastatura) din mână? Au intervenit autoritățile statului în procesul redacțional? A încercat cineva să cenzureze vreo inițiativă jurnalistică a trustului Intact? Răspunsul la toate aceste întrebări este unul singur: NU! Libertatea presei NU ARE absolut nicio legătură cu șantajul între doi parteneri comerciali, cu relațiile contractuale între două firme private. Așa că să nu picăm în această capcană întinsă cu abilitate de cei care vor să arunce o perdea de fum peste un caz clar ca lumina zilei. (Continuare)

Editorial aparut in „Evenimentul zilei”, luni, 3 iunie 2013

 

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s