Un interviu pentru Everydayjournalism

everydayjournalismColegii de la site-ul Everydayjournalism.com, o initiativa lansata de o mana de jurnalisti tineri si entuziasti, mi-au solicitat un interviu despre presa si numai. Iata cam ce a iesit:

Acum sunteți editorialist la Evenimentul Zilei, iar în ultima perioadă am impresia că lumea caută să citească opinii. Cum comentați?

Este o tendință, într-adevăr. Publicul mai educat citește opinii, analize, sinteze. Acum, știri sunt peste tot, e inflație de știri si, de când cu explozia Internetului, nu mai există exclusivități: în cinci minute, orice exclusivitate e pe toate site-urile de știri. Așa că diferența o pot face articolele de autor, de calitate, cele bine scrise, cele relevante, analizele bune. Problema este că, de multe ori, și aici publicul caută să citească opiniile care-i confirmă propriile opinii, așa că ori te laudă, ori te înjură. Opinia cu adevărat bună, aceea care-și atinge ținta, este opinia care te pune pe gânduri chiar dacă nu ești de acord cu autorul.

-Spațiul online mușcă din bugetul printului. Cum credeți, ce trebuie să facă cei din presa scrisă ca să prevină acest fenomen?

Păi, în primul rând să-și schimbe radical modul de a vedea presa. Am făcut recent un interviu cu Ion Cristoiu pe Reporter Virtual și avea mare dreptate în ceea ce spunea: gazetele sunt, în cea mai mare parte, varianta scrisă a televiziunilor de știri. Atât timp cât ziarele nu se vor smulge din această paradigmă, tendința de scădere va continua. Acum Internetul, televiziunile îți spun rapid ce se întâmplă. Dacă te mărginești să le dublezi, n-ai nicio șansă. Tu trebuie să vii să explici de ce se întâmplă și, pe baza analizelor consistente, să anticipezi ce se va întîmpla în continuare. Trebuie să adîncești subiectele și, în plus, să vii cu propriile tale subiecte. Aici aș da exemplul a două ziare care încearcă, timid deocamdată, să se detașeze din acest peisaj: „Gazeta Sporturilor” și „Evenimentul zilei”.

-Aveți un site (adrianhalpert.com). Ce ne puteți spune despre conținutul lui. Când și cu ce scop l-ați conceput?

L-am lansat în decembrie 2012. Unul din motive este faptul că aria acoperită de http://www.reportervirtual.ro este limitată, acesta fiind un site exclusiv de media. Și atunci pe pagina mea, http://www.adrianhalpert.com pot să abordez multe alte subiecte. În plus, am adunat acolo editorialele mele din perioada „Adevărul”, când eram Director editorial, dar pun și editorialele de pe Reporter Virtual sau din „Evenimentul zilei”. E un spațiu liber, unde pot scrie ce-mi trece prin cap, fără constrângeri, și mă bucur să văd că am din ce în ce mai mulți vizitatori. E un spațiu unde-mi pot exprima opinia la minut față de diverse evenimente publice. Un semn că e o pagină interesantă este și faptul ca a fost preluată de colegii de la http://www.HotNews.ro, inițiativă pentru care le mulțumesc și pe această cale.

Puteti citi intregul interviu AICI. Multumesc Mircea Mitrofan 🙂

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s