„Anonimii” lui Marius Tuca si un protest inutil

tuca-in-jnPana la aceasta ora veti fi citit deja protestul anonim al redactorilor de la „Jurnalul National”, postat pe Internet. Cu ce ii va ajuta acest protest public? Cu absolut nimic!

In primul rand, nu stim cati oameni au initiat scrisoarea. Unul, doi, cinci, douazeci? In spatele unei „anonime” poate fi si un singur om. In general, „anonimele” n-au rezolvat niciodata nimic, poate doar pe vremea Securitatii lui Ceausescu…

In al doilea rand, e bizar ca niste jurnalisti – care, se presupune, au, mai presus de orice, atitudine si coloana vertebrala – sa semneze un protest colectiv „anonim”. Cum se justifica teama de a lua pozitie cu nume si prenume? Ce li se poate intampla mai rau decat a le fi desfacute niste contracte de drepturi de autor care oricum nu sunt respectate? N-am auzit de angajati schingiuiti in Intact Group!

Sa fim bine intelesi: le inteleg amaraciunea, iar ceea ce reclama ei acolo este corect, insa nu pot sa inteleg fuga de raspundere atunci cand iti revendici niste drepturi de care ai fost privat. Marius Tuca oricum nu raspunde la telefon si la SMS cand este intrebat in legatura cu situatia de la „Jurnalul National”. Cu atat mai putin va raspunde atunci cand este pus in fata unei „anonime”.

„Tipizatul contractului pentru drepturi de autor prevede că societatea Intact Publishing SRL își rezervă dreptul de a întârzia plata drepturilor de autor cu până la 60 de zile, fără niciun fel de compensații sau de pretenții din partea titularilor”, scriu „anonimii” in protestul lor. Asadar, acest termen a fost depasit de patronat cu 100%, pentru ca sunt 120 de zile de cand nu si-au mai incasat banii. Din cate stiu eu, in orice contract exista doua parti. Atunci cand una dintre acestea nu-si indeplineste obligatiile – fara sa intre sub clauza de forta majora – cealalta parte poate denunta contractul unilateral, nu mai poate fi trasa la raspundere pentru ca nu-si indeplineste, la randul ei, obligatiile, ori se poate adresa Justitiei. Nimic din toate acestea!

N-am auzit ca redactorii JN sa uite, in baza „reciprocitatii”, sa vina cateva zile la serviciu. Cum ar fi scos patronatul ziarul? N-am auzit ca redactorii JN sa nu predea, in corpore, materiale pentru cateva zile, sub pretextul ca fac documentare (o forma de protest mai „soft”, insa eficienta). N-am auzit ca redactorii JN sa sesiseze autoritatile in legatura cu nelegalitatea incheierii contractelor de drepturi de autor, pentru ca ei desfasoara, conform Codului Fiscal, o „activitatea dependenta” (consultati legislatia!). N-am auzit nimic din toate astea. In schimb, avem un protest anonim, lansat pe Internet. Pe care conducerea Intact il va trata ca atare: cu flit… (Continuare)

Editorial aparut pe Reporter Virtual, joi, 11 aprilie 2013

Reclame

3 gânduri despre „„Anonimii” lui Marius Tuca si un protest inutil

  1. Felicitari domniei voastre ! Aveti perfecta dreptate ,dar acest protest anonim ma face sa cred ca ceva e putred acolo; ca de altfel pe oriunde. Va citesc cu placere domnule Halpert si va multumesc !

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s