„Draga Crin!” si lacrimile lui Victor Ponta

De ceva vreme încoace, Mircea Geoană tot bate șaua ca să priceapă iapa: cică ar vrea să candideze din nou la Președinție și se vede drept „cel mai potrivit” pentru a fi omul PSD în cursă. Unii îl iau peste picior, văzându-l ca în bancul cu ardeleanul care se uită în oglindă și zice: „frumos mi-s, deștept mi-s, (…)”. Restul bancului nu poate fi așternut pe hârtie… Eu nu sunt de acord cu ei. Eu nu cred că Geoană s-a trezit vorbind dintr-un orgoliu exacerbat.

Mai curând testează sau este pus să testeze rezistența la rupere a unei teorii: aceea a susținerii până în pânzele albe de către Victor Ponta a candidaturii la Președinție a lui Crin Antonescu din partea USL. Chiar crede cineva cu tărie că PSD, partid aflat la cârma țării și la apogeul său politic, va renunța de bunăvoie la cea mai importantă funcție în stat în 2014 de dragul liderului PNL? Mai gândiți-vă!

Ce-a spus dl Geoană ieri la Pro TV? „Din punct de vedere al partidului din care fac parte și pe care l-am condus, avem un candidat oficial în persoana lui Crin Antonescu (…) Nu o să fiu eu cel care să arunc în aer o înțelegere politică cu liberalii. Oricât de mult ne-am dori eu, sau Sorin Oprescu, să ajungem în poziția pe care cred că eu unul am și câștigat-o în 2009, nu pot să nu constat că există o realitate politică pe care trebuie să o respectăm”. Oare de ce agită din nou dl Geoană sperietoarea lui Antonescu, adică primarul Oprescu? Geoană este O VOCE care exprimă acum ceea ce o mare parte a partidului vorbește pe la colțuri. Când MAI MULTE VOCI se vor exprima public – și timp este, slavă Domnului!, până în decembrie 2014 – Ponta ar putea fi „obligat” să repună în discuția partidului candidatul la Președinție. Adică, el s-a ținut de cuvânt, dar partidul îl presează. V-ați prins?…

Să nu uităm că actul de căsătorie dintre PSD și PNL prevede candidatura la Președinție a celui mai bine situat personaj în sondaje. Dar mai avem și o hotărâre a Congreselor PSD și PNL că omul este Antonescu. Însă viața e dinamică și ce s-a făcut la congrese se poate desface tot prin congrese.

Vă amintesc un moment celebru din 2004: „Dragă Stolo” și lacrimile lui Băsescu. Cu doar trei luni înainte de prezidențialele din luna decembrie a acelui an, Stolojan era tot atât de bătut în cuie drept candidat al Alianței DA pe cât e și acum Antonescu pentru USL. Și totul s-a schimbat peste noapte! Printr-o scenetă televizată în direct într-o sâmbătă dimineață. Iar istoria are un „defect” teribil: se tot repetă. Să vedem cum va suna „Dragă Crin!” și ce gust vor avea lacrimile lui Ponta…

Editorial aparut in „Evenimentul zilei”, luni, 8 aprilie 2013

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s