Cine mai are nevoie de PDL? Si un UPDATE video…

udrea-blaga

Doi pe o barca, dar barca a cam luat apa…

Astăzi, la Romexpo, cei 5000 de delegați ai PDL vor decide pe mâna cui vor merge în dificila perioadă de opoziție care îi așteaptă: Vasile Blaga sau Elena Udrea? Cred că nimeni nu-și închipuie că Monica Macovei, cea de-a treia candidată la șefia partidului, ar avea vreo șansă reală.

După cum s-au făcut jocurile în teritoriu și desemnarea delegaților de către filiale, Blaga pare să fie favorizat în încercarea sa de a-și menține scaunul, însă surprizele nu sunt excluse. Diferența între statura celor doi pretendenți și cea a liderului de facto al partidului, Traian Băsescu (PDL va decide și dacă Băsescu rămâne sau nu liderul de facto, după cum bine descrie Ion Cristoiu miza întrunirii politice de astăzi) este enormă. Băsescu a câștigat patru bătălii electorale, două pentru Primăria Capitalei, două pentru Președinție. Blaga a pierdut una cu brio – cea pentru Capitală, iar Udrea s-a temut să intre într-o competiție similară patru ani mai târziu, preferând varianta nefericită cu Silviu Prigoană.

Spre deosebire de Băsescu, niciunul dintre adversarii de astăzi nu a dovedit că ar avea vreo priză deosebită la public: Blaga este un tip de politician șters, care nu „trece sticla”, care nu reușește să transmită emoție. Din acest punct de vedere, un punct în plus pentru Elena Udrea: ea transmite emoție și împarte electoratul în două – cei care o admiră și cei care o urăsc. Problema pentru ea și, implicit, pentru partid, ar putea fi proporția între cele două categorii… Însă indiferent cine va câștiga bătălia de astăzi, un lucru este clar: nici Blaga, nici Udrea nu întruchipează liderul puternic, liderul providențial care a fost Traian Băsescu și care a dus partidul de la un 7% la peste 30% din opțiunile de vot. Ori asta se întâmplă într-unul dintre cele mai grele momente pentru PDL pe scena politică.

În următorii doi ani, democrat-liberalii își joacă viitorul de partid care contează. Pe măsură ce situația economică se degradează, iar capitalul de încredere cu care a fost învestit USL scade, tendințele centrifuge în alianța de la guvernare vor crește. Deja Crin Antonescu se încălzește pe margine pentru rolul de Opoziție din interiorul Puterii. (Continuare)

Editorial aparut in „Evenimentul zilei” astazi, sambata, 23 martie 2013

P.S: Un P.S. pe care nu-l mai pot adauga articolului tiparit deja in  paginile„Evenimentului zilei”. Dupa evenimentele de astazi (by the way – am fost azi in sala!) si dupa mesajul lui Basescu (pe care il redau in clipul VIDEO de mai jos), intrebarea din titlul articolului cred ca apare intr-o alta lumina si pentru cititorii care m-au acuzat ca as fi scris un comentariu „pro-USL” 🙂  …

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s