S.O.S presa! Drumul spre prapastie…

ziareIata cateva concluzii ale unui complex studiu asupra situatiei media, care scoate in evidenta cateva dintre motivele declinului in acest domeniu:

  • Ani la rand de reduceri de costuri in redactii au avut un impact masurabil asupra calitatii presei scrise, online si televiziunii.
  • Aproape o treime dintre consumatorii de media spun ca au renuntat la obiceiurile de citire, deoarece canalele media nu le mai ofera ceea ce asteapta ori le ofera subiecte mai putine sau mai putin complete.
  • Audientele TV sunt in scadere, iar ziarele si-au redus personalul cu 30% fata de momentul de varf al anilor 2000.
  • In perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, reporterii au fost mai curand portavoci decat investigatori. Din ce in ce mai multe materiale se marginesc sa redea ceea ce spun candidatii, decat sa foloseasca aceste declaratii ca un punct de plecare pentru analize si pentru dezvoltarea subiectelor.
  • Dintre subiectii care au renuntat la media ca obicei zilnic, 61% spun ca subiectele nu mai sunt atat de complexe si complete cum erau odata.

Greu sa te certi cu realizatorii studiului si sa spui ca nu este asa! Acum sa va spun si unde a fost facuta aceasta cercetare: in Statele Unite, pe 2.000 de subiecti, de catre Centrul de Cercetare Pew in cadrul proiectului pentru Excelenta in jurnalism. Nu-i asa ca v-ati gandit ca este vorba despre Romania? Oricum, n-ati fi gresit foarte mult! De aceea nu v-am spus de la inceput despre ce studiu este vorba, deoarece concluziile sale sunt general valabile pentru presa. Ba chiar, daca s-ar fi realizat la noi, acest studiu ar fi scos in evidenta concluzii mult mai ingrijoratoare.

In esenta, acest studiu se constituie intr-o lectie pentru patronii de presa: reducerile de costuri nu pot duce la cresterea calitatii media. De fapt, avem de-a face cu un cerc vicios. (Continuare)

Editorial aparut pe Reporter Virtual, joi, 21 martie 2013

2 gânduri despre „S.O.S presa! Drumul spre prapastie…

  1. Pingback: StareaPresei.ro Revista pres(arilor). SOS presa!

  2. Pingback: Revista pres(arilor). SOS presa!

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s