Cat de „nationala” este Biserica Ortodoxa Romana?

apa sfintita

Intre business si Biserica: apa sfintita, cu cod de bare…

Cateva fapte:

  • In Romania: Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, cere ca in noua Constitutie a Romaniei sa fie trecut cuvantul „Dumnezeu” si sintagma „Biserica Ortodoxa Romana – Biserica Nationala”.
  • In Romania: Biserica Ortodoxa Romana a luat hotararea sa interzica oficierea nuntilor si botezurilor in aer liber.
  • In Romania: Patriarhia Romana le-a impus enoriasilor sa foloseasca numai lumanari si icoane autorizate de institutie.
  • In Romania: „Respectam alegerea cetatenilor, insa ortodocsii sunt obligati sa respecte decizia Bisericii. Nu vor avea slujba de inhumare si nici odihna de veci, daca isi cumpara morminte in cimitire private”. Este mesajul ferm al Mitropoliei Moldovei, care le-a interzis preotilor sa-i duca pe ultimul drum pe clientii noilor cimitire particulare. Totul pleaca de la o hotarare a Patriarhiei Romane, care refuza sa accepte concurenta privata.
  • In Romania: „Avand in vedere faptul ca suntem intr-o perioada de criza economica, donatiile de la credinciosii si clericii din Romania si din strainatate nu mai sunt la nivelul celor din anul 2011. Atat autoritatile centrale, cat si cele locale trebuie sa sustina financiar construirea Catedralei Mantuirii Neamului„, a declarat astazi purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica.
  • In Cipru: Seful Bisericii Ortodoxe din Cipru, Chrysostomos al II-lea, a declarat tot astazi ca e gata sa puna averea considerabila a institutiei la dispozitia statului pentru a ajuta la iesirea din criza. Inaltul prelat i-a propus presedintelui tarii ca Biserica Ortodoxa sa-si ipotecheze bunurile pentru a cumpara obligatiuni ale statului.

Si o intrebare:

In aceste conditii, poate fi numita Biserica Ortodoxa Romana o Biserica Nationala?

NOTA: A nu se confunda niciodata credinta cu Biserica…

Reclame

7 gânduri despre „Cat de „nationala” este Biserica Ortodoxa Romana?

  1. Credinta, Adriane, o avem in noi. Pentru asta nu e nevoie de catedrale de sute de milioane de euro, nici de preoti spagari (stii ca un botez la MAnastirea Casin costa 850 ron, cand ar trebui sa fie gratuit peste tot?!), nici de inalti prelati imbarligatori si atarnatori pe la banii statului, si asa putini.

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s