O pledoarie pentru presa scrisa: „oamenii nu stiu ca vor sa stie…”

ziarPresa scrisa e pe moarte! E o axioma, nu?! Adica – n-avem ce sa mai discutam! Ei, totusi, mai exista oameni care pun axiomele sub semnul intrebarii. Si, pe buna dreptate! Unul dintre ei este colegul Catalin Tolontan, cu care am discutat aseara. Ieri, trustul Intact, unde presteaza si Tolo, a anuntat (cititi pe larg pe Reporter Virtual) ca se va concentra pe TV si pe online, pentru ca „din păcate, print-ul, în coordonatele actuale, răspunde mai greu necesităților de circulație rapidă și universal accesibilă a informației”. Revista Income Magazine se inchide in print, iar aparitia JN este pusa serios sub semnul intrebarii. Tolo ofera o replica sefilor de la Intact, care arunca printul la gunoi. O redau aici pentru ca merita! Iata:

gsp_catalin_tolontanÎl salut pe colegul meu de meserie Adrian Ursu. Eu n-am primit mesajul, la Gazetă si la revistele BBC n-a ajuns pentru că nu sunt vizate de decizie, dar e interesant ce spune el acolo. Mă bag și eu în seamă și particip  la dezbatere amintind două poziții ale unor persoane speciale:

1. Warren Buffet, unul dintre cei mai respectați oameni de afaceri ai planetei, a cumpărat în ultimul an și jumătate 28 de ziare locale din Statele Unite pentru 344 de milioane de dolari. El a explicat co-acționarilor săi de ce a făcut-o, conștient că merge împotriva curentului.  Pe două pagini, a motivat riscul: ”Dacă tai conținutul de valoare, vei tăia și audiența. Scopul nostru este să menținem ziare pline de conținut interesant pentru cititori și să fim plătiți corespunzător de către cei care ne găsesc utili, indiferent dacă ne citesc pe print sau online”. Și, ca o confesiune de credință, Warren Buffet  a spus: ”Îmi plac ziarele pentru că dau știri. Iar știrile sînt ceva ce oamenii nu știu că vor să știe”.
2. De fapt, discuția nu e dacă printul va trăi sau nu, ci dacă redacțiile vor rezista. Redacțiile care produc știri exclusive, investigații sau reportaje, și care aparțin în primul rînd ziarelor, pentru că în România internetul și televiziunile nu și le-au creat. Și nici în străinătate, ca să fim sinceri. Sau, după cum spunea Frank Schirmacher, Redactorul-sef de la Frankfurter Allgemeine Zeitug, ”întrebarea nu este cum va supraviețui jurnalismul de calitate, ci cum poate supraviețui o societate fără jurnalism”. Frank Schirmacher spune că nu poate supraviețui.
Asta mă preocupă. În rest, absolut de acord cu Adrian Ursu, semnatarul comunicatului Intact. Pe piața de presă scrisă e cumplit de greu, iar pe piața de Internet e minunat, dar cîștigă o singură companie: Google. Dar cel mai greu e pentru oamenii din public, care <nu știu că vor să știe>.
NOTA MEA: Presa scrisa nu moare! Este o axioma falsa. Cel putin la nivel mondial, dar n-am spatiu aici sa argumentez. In Romania, e alta poveste: presa scrisa nu moare, ci se cam sinucide cu voiosie. Dar despre asta, altadata…
Reclame

5 gânduri despre „O pledoarie pentru presa scrisa: „oamenii nu stiu ca vor sa stie…”

  1. Pingback: snacknews » O pledoarie pentru presa scrisa: oamenii nu stiu ca vor sa stie…

  2. Pingback: O pledoarie pentru presa scrisa: oamenii nu stiu ca vor sa stie… | Old Click

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s