Mircea Diaconu, doar un actor grabit…

Mircea_DiaconuMircea Diaconu s-a luat la trântă cu Europa! Și dă-i și luptă, și dă-i și luptă… „Dacă ne-au primit nepregătiți în Uniunea Europeană, să aibă curajul să ne spună, dar putem spune și noi: vă luați Carrefour și toate astea!”, a glăsuit distinsul liberal.

Dacă enunțul ăsta plin de obidă ar fi fost făcut de doamna Nicoleta, de la care cumpăr eu roșii în Piața Băneasa, n-ar fi fost nicio problemă. Ba chiar i-aș fi putut înțelege frustrările. Însă Mircea Diaconu nu-i fitecine. Este vicepreședinte PNL, partid aflat la guvernare, fost ministru al Culturii și, mai mult, un intelectual a cărui voce se aude și la București, dar și în Europa. Paradoxal, tocmai PNL, partidul cel mai nimerit sa împărtășească valorile europene, are acum și cea mai violentă retorică anti-europeană. Diaconu este un vârf de lance alături de președintele său, Crin Antonescu, în această privință. Vadim Tudor – acel Vadim din perioada sa de glorie, din anii 2000 – poate fi gelos pe Diaconu, pe bună dreptate!

În primul rând că o asemenea declarație nu face decât să adâncească o falie, de altfel falsă, în mintea unei populații tot mai dezorientate: noi și „ei”, europenii. Dacă începem să gândim așa, avem o mare problemă. Iar politicienii ar trebui să lucreze la rezolvarea, nu la agravarea ei. Or fi văzut liberalii din sondaje că e avantajos să ai discursuri anti-europene?

În al doilea rând, cum adică „să-și ia și ei Carrefour și toate astea”? Toate astea, adică Metro, Renault, Orange, Vodafone, Unilever?… Poate OMV? Sau ING? Sau multe altele? Și dacă am intra în jocul absurd propus de Mircea Diaconu și am presupune că așa ar trebui să se întâmple, atunci cine i-ar angaja pe zecile de mii de români care lucrează în aceste companii „neo-colonialiste”? Cumva dumneavoastră, maestre, la Teatrul Nottara?

Deși este un intelectual distins, Mircea Diaconu n-a auzit se pare de zicerea populară „gura bate fundul”… Și cât de bine i se potrivesc liberalului nostru câteva versuri din melodia „Un actor grăbit” a regretatei Laura Stoica! (Continuare)

Editorial aparut in „Evenimentul zilei”, luni, 11 martie 2013

Reclame

2 gânduri despre „Mircea Diaconu, doar un actor grabit…

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s