Cat ne costa asteptarea la portile Schengen

cozi de tiruri

Forumurile ziarelor si ale televiziunilor s-au umplut in ultimele zile de „patrioti” care aplauda atitudinea Guvernului Romaniei in chestiunea Schengen: daca voi nu ne vreti, atunci nici noi! Oameni mai putini informati, dar si raspandaci cu state de plata, incearca sa minimalizeze integrarea in Schengen pentru Romania doar la libertatea de a trece granitele fara controale si la o chestiune de imagine. Sigur ca este o chestiune de imagine si sigur ca ne-ar fi mai comod sa trecem frontierele fara sa mai stam de vorba cu vamesul ori cu politistul de frontiera, insa este vorba despre mult mai mult decat atat…

Cei care mergeti cu masina des in Europa veti fi vazut, probabil, cozile imense de tiruri la frontierele cu Ungaria si invers, la intrarea in Romania. Ati vazut cum camioanele de mare tonaj ocupa cate o banda de circulatie, in ambele sensuri, pe kilometri intregi. E vorba despre transportul rutier de marfuri, de „sangele economiei”. Aici sta cheia integrarii Romaniei in spatiul Schengen, nu la Nea’ Ion care n-o sa mai scoata buletinul la Nadlac.

Tuturor acelora care prezinta simplist, inconstient sau nu, chestiunea Schengen, le lansez invitatia de a avea rabdarea sa parcurga un articol din „Ziarul Financiar”, din care redau, pe scurt, doar atat: „Germania uită că are companii care fac afaceri de 9 mld. euro în România şi ne respinge politic intrarea în spaţiul Schengen. Costurile întârzierii se ridică pentru noi la sute de milioane de euro – pierderi în transporturi şi cu graniţele (…) Costurile pentru România se ridică la sute de milioane de euro pe an, care includ cheltuielile cu serviciile de control la frontieră pe o distanţă de peste 1.000 de kilometri (lungimea frontierei cu Bulgaria – 631 km, 448 km – cu Ungaria), adică o treime din frontiera ţării, care trebuie menţinute, precum şi costurile mai mari ale transportatorilor şi ale companiilor de logistică”.

Reclame

2 gânduri despre „Cat ne costa asteptarea la portile Schengen

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s