70% sau dictatura majoritatii in numele poporului

pumnActiunile majoritatii, indiferent de consecintele lor, primesc in ultima vreme o justificare simplista: poporul ne-a votat! Sau o variatiune pe aceeasi tema: 70% dintre romani ne-au votat! De pilda, liderul liberal Crin Antonescu le-a inchis gura in acest fel jurnalistilor care se indoiau privind „competenta” unor membri ai Comisiei de revizuire a Constitutiei: „au fost votati de popor”. Sigur ca au fost votati de popor, insa acest lucru nu justifica orice si oricum. Atentie la o posibila instaurare a „dictaturii majoritatii” in numele celor 70% care au stampilat USL in decembrie 2012!

Ciudat este ca ziaristi si analisti preiau pe nemestecate de la politicieni aceasta falsa paradigma si o multiplica pe canalele TV transformand-o, incet-incet, intr-o axioma. O contra-demonstratie este extrem de simpla: daca am intreba poporul, printr-un referendum, daca este de acord cu pedeapsa cu moartea, probabil ca 70% au peste ar vota „pentru”! Si asta inseamna, in numele axiomei „a votat poporul”, ca ar trebui reintrodusa in legislatie o barbarie juridica la care majoritatea statelor civilizate au renuntat?! Sau daca, sa presupunem, am intreba oamenii printr-un referendum, daca sunt de acord ca statul sa nu mai perceapa niciun fel de taxe si impozite, sa fiti convinsi ca s-ar pronunta „pentru” o majoritatea covarsitoare… Si, ce facem? Aplicam aberatia in numele „poporului”? Statul ar inceta sa existe in doua – trei luni de zile.

Mai usor, asadar, cu majoritatea pe scari! Eu as spune ca, din contra, o astfel de majoritate ii obliga pe cei alesi la responsabilitate, nu la plecatul cu sorcova pe aratura.

Reclame

2 gânduri despre „70% sau dictatura majoritatii in numele poporului

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s