Presa si capcana din raportul Comisiei Europene

pressHotnews.ro m-a intrebat astazi ce parere am despre mentionarea presei in raportul MCV al Comisiei Europene referitoare la Romania. Iat-o:

1. Cum comentezi felul cum a fost nominalizata presa in raportul MCV si rolul care ii este atribuit in presiunile asupra justitiei? La cine crezi ca se face referire?
  • Raportul MCV nu face decat sa consfinteasca o realitate pe care o simtim si o vedem cu totii zi de zi. Cred ca este evident ca raportul face referire la instrumentele media pastorite de mogulul media Dan Voiculescu, care incearca sa-si rezolve problemele cu Justitia prin intermediul presei pe care o controleaza. Sunt, de altfel, de notorietate campaniile Antenei 3 impotriva unor judecatori de la Curtea Constitutionala, a altor magistrati, a unor procurori si a unor membri ai CSM. Nu mai departe de doua saptamani in urma, pe masura ce se apropia termenul dosarului ICA in care este judecat Dan Voiculescu la Curtea Suprema, Antena 3, sustinuta de Jurnalul National a declansat o campanie furibunda privitoare la „deciziile gresite” ale Justitiei.
2. De ce crezi ca subiectul atrage o asemenea atentie din partea Comisiei Europene?
  • Subiectul atrage atentia Comisiei Europene, pentru ca astfel de campanii de presa impieteaza vizibil asupra actului de Justitie si nu sunt decat o intreventie mascata a politicului in Justitie. Oameni politici de importanta majora in Romania, dar si oameni de afaceri, detin instrumente media prin care fie incearca sa creeze curente de opinie favorabile lor in cazurile in care sunt cercetati de Justitie, fie transmit in mod clar mesaje politice Justitiei despre ce si cum „trebuie” sa se faca.
3. Cum interpretezi indemnul la „revizuirea standardelor existente” in presa si la „aplicarea unui cod de conduita” in cazul CNA? Ce, concret, ar trebui sa se schimbe, daca ar trebui sa se schimbe ceva?
  • Aici avem de-a face cu o sugestie din partea Comisiei Europene. Cuvantul „review” in original din raport poate fi intrepretat si ca „revizuire”, asa cum l-a interpretat o mare parte din presa romana, dar si ca „revedere” sau „analiza”. Cunoscandu-i pe politicienii romani, mi-e teama ca acest raport – cu o doza mare de ambiguitate, de altfel – sa nu fie folosit in sens invers celui dorit a fi transmis de Comisia Europeana, adica tocmai pentru a mai ingradi discret din libertatile presei. Tema este destul de vasta pentru a fi dezbatuta aici, dar este si riscanta si trebuie abordata cu mare grija, iar solutia in democratie este autoreglementarea pentru presa scrisa si mediul online si o clarificare a atributiilor, competentelor si limitelor CNA, pentru mediul audiovizual.

Puteti citi aici toate opiniile publicate de Hotnews.ro.

3 gânduri despre „Presa si capcana din raportul Comisiei Europene

  1. Democraţia în sensul său etimologic-puterea poporului-este o utopie. Democraţia reprezentativă se bazează din ce în ce mai mult pe manipularea electoratului cu ajutorul mass-media. Presă liberă nu mai există de mult în România (cu excepţia presei on-line). Este din ce în ce mai evident, pentru oricine, că mass-media aparţine grupurilor de interese şi reflectă punctul lor de vedere. În relaţiile internaţionale nu a fost şi nu este democraţie, întotdeauna marile puteri şi-au impus punctul de vedere ţărilor mici. U.E. se comportă cu ţările nou intrate ca o putere învingătoare într-un război, cu ţările învinse. Comisia Europeană nu este un model de democraţie şi de bune practici şi este evident că pe termen lung lumea occidentală, alunecă din ce în ce mai mult, spre regimuri autoritare.

  2. @mihaiignea – presa este tot atat de libera pe cat vor ziaristii sa fie. nimeni nu te poate obliga sa devii un port-drapel al intereselor patronului. sigur ca mare parte din mass-media apartine grupurilor de interese, asa cum spui, insa, repet, depinde de ziaristi sa-si faca mesria corect si onest. in plus, mass-media care sustine vadit interesele patronului sau unor grupuri isi pierde, incet-incet, credibilitatea. Rezultatul este ca-si pierde si „eficienta” de a manipula in sensul dorit de patron. Pana una-alta, alt model de democratie decat cel promovat de UE nu avem…

    • Uniunea Europeană este o utopie, frumoasă, dar utopie, Europa unită este un vis pe care l-au visat de la căderea Imperiului Roman de Apus timp de peste 1500 de ani papi, regi, împăraţi, clerici de toate confesiunile, intelectuali şi s-a dovedit a fi o iluzie. U.E. este o construcţie artificială care nu are un liant adevărat ( o Uniune Sovietică mai stilată). Vă aduce aminte de ceva cuvântul comisar? Întrebarea nu este dacă se va dezintegra ci când? Avem o alternativă? Democraţia reprezentativă este o formă de guvernământ mai suportabilă, dar poate fi susţinută un timp mai îndelungat de cetăţeni educaţi. De unde să-i luăm?

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s