The Good, The Bad & The Ugly – western românesc

trio-ponta-antonescu-voiculescuAşadar, s-a decis. La Bruxelles pleacă, de data asta, Băsescu. Ponta a cedat în această după-amiază la Cotroceni, deşi îşi anunţase intenţia de a fi din nou prezent la reuniunea liderilor europeni. Încăierarea pe viaţă şi pe moarte din vară pare din ce în ce mai departe, iar lupta de la vârful scenei politice româneşti începe să semene cu un celebru western hollywoodian al anilor 60: „The Good, the Bad and the Ugly”.

The Good. Jucat în ultima vreme de premierul Ponta, care pare că şi-a schimbat abordarea în relaţia cu Băsescu. Astăzi i-a cedat locul în avionul către Bruxelles, după ce zilele trecute acelaşi Victor Ponta îşi nuanţa poziţia faţă de preşedinte surprinzându-şi colegii de alianţă: „Ultimele luni arată că este posibilă coabitarea cu preşedintele”, afirma Ponta într-un interviu acordat cotidianului francez de centru-dreapta „Le Figaro”. Ca să nu mai vorbim de faptul că cei doi foşti adversari aparent ireconciliabili s-au întâlnit de două ori în ultima săptămână fără să iasă scântei.

The Bad. Fiert în suc propriu, liderul PNL Crin Antonescu pare că nu mai găseşte cale de evadare din curba descendentă pe care s-a înscris. Principalul pierzător al referendumului din vară, Antonescu rămâne fără puncte preţioase la capitolul „încredere” în toate sondajele de opinie ulterioare acelui scrutin. Visul de a deveni rapid preşedinte i-a fost spulberat, iar intransigenţa şi atitudinea constant negativă faţă de preşedinte, indiferent de context, i s-au ascuţit. Privit cel puţin cu suspiciune de partenerii europeni şi americani ai României, a reuşit contraperformanţa de a se lua în beţe nu numai cu aceştia, dar şi cu proprii susţinători: vezi cazul Chiliman, impunerea cu forţa a „libeheheralului” Gigi Becali într-un colegiu bucureştean pe listele PNL sau recentul scandal al demiterii secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache (PNL), înlocuit cu o jună cunoscută mai curând pentru performanţele sale sexuale, dacă e să dăm crezare presei. Cum-necum, orbitele pe care gravitează cei doi lideri ai USL tind să nu se mai intersecteze deloc, ba din contră.

The Ugly. A jucat totul pe cartea lichidării politice a lui Traian Băsescu, fără a avea un plan de rezervă. Dan Voiculescu, căci despre el este vorba, care acceptă cu plăcere titulatura neoficială de „strateg” al aliaţilor uselişti, nu mai este la fel de ascultat ca înainte. Locurile pe listele de candidaţi nu l-au satisfăcut pe Marele Mogul, singurul rămas în picioare dintre cei trei (Patriciu e dispărut din peisaj, iar Vântu e niţel plecat la spa-ul statului). În plus, „defecţiunea” lui Ponta, alături de tăcerea în care s-a izolat Băsescu, au făcut imposibilă îndeplinirea directivei trasată cu limbă de moarte de către dirijorul Antenelor: încă o suspendare, urmată de referendum pentru demitere chiar în ziua votului din 9 decembrie. Mai mult, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care trustul Intact ar fi dictat condiţiile în audiovizual a fost scos brusc ieri din dezbaterea Guvernului, după o avalanşă de proteste atât la nivel naţional cât şi internaţional… Aşadar, ceva probleme în Băneasa!

Dintre cei trei actori de mai sus, Ponta singur şi-a schimbat atitudinea faţă de Traian Băsescu. Preşedintele joacă şi el un rol în această toamnă politică fierbinte, dar dintr-un alt western celebru, „Călăreţul singuratic” (în original, „Lonely are the brave”, 1962). Toate mişcările de trupe din ultima vreme, repoziţionările „geostrategice” par să indice un singur lucru: deznodământul alegerilor din 9 decembrie nu este pecetluit, aşa cum ar vrea unii să credem, şi este greu de anticipat ce va urma după aceea, pentru că, iată, opţiunile pot fi multiple. Să ne amintim totuşi un lucru: la final, oricât de crâncen a luptat pentru cauza sa, Călăreţul singuratic moare… Să vedem cât va fi poveste şi cât realitate. Nu mai avem mult de aşteptat.

Comentariu apărut pe Reporter Virtual – 15 noiembrie, 2012

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s