POLITICIENII. ȘI EI SUNT AI NOȘTRI…

parlament1Cât de reprezentativă este clasa politică pentru societatea românească? O întrebare la care ne place să răspundem categoric: deloc! Şi ne mai place teribil să ne admirăm în oglinzi care deformează: ne vedem, ca popor, mai frumoşi, mai deştepţi şi mai corecţi decât suntem în realitate.

A da vina pe „clasa politică” a devenit un loc comun. Eşti nemulţumit de situaţia personală? De vină e „clasa politică”. Eşti nemulţumit de mersul ţării? De vină e „clasa politică”. E mizerie pe stradă? Cine altcineva să poarte vina decât „clasa politică”? Problema e că tocmai această „clasă politică” atât de blamată este oglinda noastră fidelă. Ne reprezintă şi poartă cu ea toate calităţile, dar mai ales defectele noastre. E simplu să încarci cu toate conotaţiile negative o sintagmă. Dintr-o trăsătură de condei, printr-o simplă expresie, încercăm să ne rezolvăm toate tarele istorice şi de caracter. Dacă am fi sinceri cu noi înşine, ar trebui să recunoaştem că această „clasă politică” nu-i nici mai bună nici mai rea decât „poporul” constituit din indivizi atât de diferiţi.

Este pur şi simplu produsul nostru, este pur şi simplu expresia a ceea ce putem în momentul de faţă. Ce este, de fapt, această „clasă politică”? Ea nu înseamnă doar câteva sute de indivizi, adică Preşedintele, Premierul, miniştrii şi parlamentarii. Nu. Primari, consilieri locali, consilieri judeţeni, aleşi ai noştri, din buricul Bucureştilor şi până în ultimul cătun al ţării. Cu toţii formează ceea ce numim generic „clasa politică” şi sunt aproape 100.000 la nivel naţional. Toţi aceştia au familii, care, în cel mai bun caz, doar îi sprijină, iar în cel mai rău participă la actul administrativ numiţi fiind în diferite funcţii.

Adăugaţi-i pe cei aduşi la masa administraţiei de către cei aleşi: prieteni, cunoscuţi, oameni cărora le datorează anumite lucruri sau pe care se bizuie. Şi mai adăugaţi o liotă de oameni de afaceri mai mari sau mai mici care finanţează, sprijină, beneficiază, câştigă contracte şi aşa mai departe. Toţi aceştia formează o mare masă eterogenă pe care o simplificăm absurd numind-o „clasă politică”.

E un fals mit să spui că sunt, de o parte a baricadei, câteva sute de mii de oameni răi şi, de cealaltă, restul milioanelor buni, dar prost conduşi. Nu. Ei suntem noi, iar ei sunt aşa cum suntem şi noi, unii mai buni, alţii mai răi. Iar suma acţiunilor lor şi a opţiunilor noastre înseamnă România, aşa cum este ea astăzi. E un clişeu să spui că fiecare popor are conducătorii pe care îi merită. Dar, vai!, este atât de adevărat.

Editorial apărut în „Adevărul” – 17 martie 2010

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s