Partidul-televiziune al lui Dan Diaconescu, un pericol pentru România?

dan-diaconescuAm vorbit cu mulți oameni îngrijorați de „fenomenul Dan Diaconescu”. Deși scorul PP-DD în alegerile din 9 decembrie a fost surprinzător de mare (una sunt sondajele pre-electorale și alta rezultatul votului), ascensiunea partidului-televiziune n-a beneficiat de dezbaterea meritată în media românească. Scorul zdrobitor al USL, înfrângrea usturătoare a PDL, războiul zgomotos dintre Băsescu și cuplul Ponta – Antonescu, urmat de un armistițiu mai puțin anticipat, intră sau nu intră UDMR în Guvern? – toate aceste subiecte au pus în umbră, oarecum, faptul că formațiunea politică moșită de DD în studioul-apartament a devenit a treia forță politică a țării.

Votanții PP-DD provin dintr-un amalgam de frustrări, nemulțumiri și speranțe. Pentru „partidul lu’ Domnu’ Dan” au votat și români care-și pierd nopțile uitându-se la OTV, și români care au auzit că Domnu’ Dan o să le dea, fiecăruia, câte 20.000 de euro, și români care cred că privatizarea Oltchim a fost o conspirație a Guvernului ca să nu pună mâna poporul român pe combinat…, dar au votat și români anti-sistem, tineri care au pus ștampila pe PP-DD, doar așa „de-ai dracu’”, la fel cum au făcut și în anul 2000 cu Vadim Tudor.

Este partidul lui Dan Diaconescu un pericol, așa cum se tem mulți dintre cei cu care am vorbit? Eu cred că nu. Și, oricum, este un pericol mult mai mic decât a fost PRM-ul în anii săi de glorie. Spre deosebire de PRM, PP-DD este un partid fără structuri, fără lideri, fără doctrină, fără nimic promițător pentru vreun viitor politic. Probabil că senatorii și deputații lui Domnu’ Dan, oameni „pe interes”, își vor umple teșchereaua, își vor vedea de afaceri beneficiind din plin de influența lor de aleși ai neamului și își vor vinde voturile celui care va plăti mai bine în momentele cheie ale sesiunilor parlamentare 2012 – 2016. Iar la viitorul scrutin, PP-DD va fi norocos dacă va mai lua un 5%. De fapt, PP-DD se înscrie într-un trend al votului pentru partide „exotice”, care a variat întotdeauna între 6 și 13% și care nu este caracteristic exclusiv României.

Să recapitulăm performanțele partidelor așa-zis exotice în ultimii 23 de ani: la alegerile din 1992, PUNR scotea 8% din voturi, în 1996 PUNR și PRM adunau 9% din voturi, în anul 2000 – 20% dintre români votau cu PRM, în 2004 – 13% își păstrau încrederea în același partid, pentru a scădea apoi drastic în 2008 când, împreună, PRM și PNG-ul lui Gigi Becali adunau numai 6% din voturi. Acum, în 2012, partidul lui Dan Diaconescu obține 13%. Observăm în această înșiruire că excepția a constituit-o anul 2000, când PRM a obținut un scor imens – 20% – dar atunci a fost vorba despre dezamăgirea imensă a românilor după guvernarea CDR și despre un vot masiv anti-sistem. În rest, cum am spus, „exoticele” s-au învârtit undeva între 6 și 13%.

Așadar, ceea ce este surprinzător în scorul lui Dan Diaconescu nu este amploarea, ci modul în care a fost obținut, pentru că PP-DD nu este un partid în adevăratul sens al cuvântului, ci un partid-televiziune. Două lucruri sunt de remarcat: forța televiziunii în România anului 2012 și procentul mare de alegători cu o cultură politică (și nu numai!) precară, care votează după cum li se inoculează seară de seară dintr-un studio de apartament. În ritmul ăsta, n-ar fi de mirare ca un eventual partid făcut de Mircea Badea, de la „măsuța” lui de la Antene, să obțină vreo 10% din voturi!… Revin însă și spun: nu cred că PP-DD reprezintă vreun pericol pentru democrație. PP-DD este pur și simplu unul dintre reziduurile democrației, care va dispărea cu timpul, pentru ca altele să-i ia apoi locul.

Editorial apărut pe Reporter Virtual – 18 decembrie 2012

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s