DE CE TREBUIE SĂ CADĂ GUVERNUL EMIL BOC?

Bâlbâiţii de la Palatul Victoria au dat cel mai jalnic spectacol guvernamental din ultimii 20 de ani. Are şanse moţiunea de cenzură a Opoziţiei să răstoarne Guvernul? Are. Mai mari ca niciodată. Are, pentru că acest deznodământ ar mulţumi pe toată lumea. Opoziţia ar avea astfel ocazia să se împăuneze cu un succes de casă, deşi de la dărâmarea Guvernului Boc până la instalarea unui guvern PSD-PNL e cale mai mult decât lungă.

PDL ar închide gurile rebele din partid, care încep să devină din ce în ce mai vocale contra Guvernului Boc şi ar avea ocazia să vină cu o variantă mai credibilă în faţa unei populaţii sătule până peste cap de echipa micuţului jurist de la Cluj.

Preşedintele ar avea ocazia să schimbe un guvern care şi-a epuizat orice resursă de credibilitate, fără să taie cu propria mână capul emulului Emil. Totodată, PDL, împreună cu Traian Băsescu, ar putea trage speranţa ca, prin instalarea unui cabinet complet reformat înainte de o iarnă ce se anunţă deosebit de grea, să detensioneze situaţia socială care, altfel, se anunţă explozivă. Ce va fi la primăvară? E prea departe să se gândească până acolo. Important e să treacă iarna într-o relativă linişte.

La rândul lor, populaţia, sindicatele, bugetarii ar primi satisfacţie prin izgonirea bâlbâiţilor de la Palatul Victoria, care au dat cel mai jalnic spectacol guvernamental din ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, căderea i-ar servi chiar şi Guvernului Boc în sine… L-ar scuti de chinuri!

Actualul cabinet trebuie să cadă. Trebuie să cadă pentru că a ajuns într-o situaţie imposibilă. Cum am spus mai sus, şi-a epuizat orice resursă de credibilitate astfel încât până şi ipoteticele măsuri bune pe care le-ar putea lua sunt compromise de o imagine infernală. E un guvern epuizat, expirat, tocit. Dacă face rău, e rău, dacă face bine, e tot rău. Actuala putere e ca un om care a sărit din avion şi se îndreaptă cu o viteză ameţitoare spre pământ. Printr-o minune, când dezastrul părea iminent, i se deschide paraşuta la doar 100 de metri de sol. Minunea, în cazul lor, este căderea Guvernului Boc. Dacă vor înţelege toate aceste lucruri, PDL şi preşedintele Băsescu vor manevra în aşa fel încât să asigure voturile necesare trecerii moţiunii. Dacă nu… Atunci, Dumnezeu să-i ajute şi să ne ajute în perioada următoare!

P.S: M-am ferit să comentez pe marginea celebrelor stenograme din „Dosarul Vîntu”. Totuşi, când văd atâta încrâncenare în jurul meu, nu pot să nu mă gândesc că oricât am da-o după gard, oricât am comenta pe marginea drepturilor civile, pe marginea provenienţei stenogramelor, pe marginea oportunităţii apariţiei lor în public, e un moment jenant pentru presă.

Editorial apărut în Adevărul – 20 octombrie 2010

Reclame

Scrie aici comentariul tău

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s